Sob 3 Feb 2018

Apple objavil prve rezultate o prodaji iphona X

V tem tednu smo po dolgem času opazili malo rdeče barve na kapitalskih trgih, saj je večina največjih borznih indeksov izgubila vrednost.

Po navadi smo »razprodajam« na borzi priča takoj po novem letu, ko investitorji prodajajo pozicije bolj zaradi bilančnih učinkov oziroma dejstva, da je končano poslovno leto. Vseeno se je rast na delniških trgih nadaljevala v celem januarju, za kar imajo zasluge predvsem spodbudni makroekonomski podatki, še naprej ekspanzivna monetarna politika (tukaj govorimo zlasti o evropski in japonski centralni banki) ter predvsem »nezanimanje« za pregrete obvezniške trge. Tako se tudi nekoliko bolj konservativen kapital preliva v bolj donosne delniške naložbe.

Za največ zanimanja v tem tednu pa je poskrbel tehnološki velikan Apple, ki je v četrtek zvečer po koncu trgovanja objavil kvartalne rezultate poslovanja. To so dejansko prvi uradni podatki o prodaji novega modela telefona X, kjer si je Apple »drznil« postaviti ceno aparata prek 1000 ameriških dolarjev. Že pred samo objavo podatkov poslovanja je Apple izgubil skoraj 7 odstotkov vrednosti, saj so bili objavljeni določeni neuradni podatki, da je bila proizvodnja modela iphone X v tekočem četrtletju samo 20 milijonov kosov namesto predvidenih 40 milijonov. Razlog za to bi lahko bil, da se je po začetnem navdušenju ohladilo povpraševanje po novih modelih telefona – predvsem zaradi (pre)visoke cene. Zanimiv je namreč podatek, da se je cena modelov iphona od leta 2007 do leta 2017 skoraj podvojila, s približno 380 dolarjev do 650 dolarjev – kar, če poenostavimo, pomeni približno 10-odstotno rast cene na leto. Posledično je model X, s ceno več kot 1000 dolarjev, ki močno izstopa glede na predzadnji model, že »nesramno« drag in kar kliče po razlogih za takšno cenovno pozicioniranje. Dodatno je za upad tečaja poskrbel tudi analitik, ki je znižal priporočilo oziroma ciljno ceno delnice na 162 ameriških dolarjev. Dejanska objava rezultatov pa le ni bila tako slaba in že v trgovanju po zaprtju trga v ZDA je delnica pridobila 3 odstotke vrednosti. Povprečna prodajna cena novega iphona se je namreč zvišala z dosedanjih 700 na skoraj 800 ameriških dolarjev, kar kaže na to, da kupci vseeno počasi gravitirajo proti ceni 1000 dolarjev. Vseeno so po količini prodanih telefonov zaostali za odstotek glede na isti kvartal v preteklem letu, zaostali pa so tudi po količinski prodaji, ki so jo napovedovali analitiki. So se pa na drugi strani zvišali prihodki, kot tudi dobiček na delnico, ki so za malenkost celo presegli napovedi analitikov – večina na račun prodaje dražjih Applovih naprav.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: DNEVNIK, 3. 2. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Strokovni prispevki

  Kako zaščititi evropska podjetja pred vplivom sankcij za Iran

  Preberi več