Sob 7 Apr 2018

Trgovinska vojna vznemirja borze

Zaradi nevarnosti izbruha trgovinske vojne med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma ZDA in Kitajsko so svetovne borze v zadnjih dneh izkazale velika nihanja tečajev. 

Investitorji si enostavno težko predstavljajo ne le, ali bo do uvedbe carin res prišlo, ampak tudi, kaj bi to pomenilo za kapitalske trge.

V preteklem tednu zaradi velike volatilnosti tečajev na trgih ni bilo prav nič nenavadnega, če je znotraj dneva posamezni svetovni indeks zanihal za 3 in več odstotkov. Odločen kitajski odgovor na napovedano ameriško uvedbo carin za 50 milijard dolarjev kitajskega uvoza je ob začetku sredinega trgovanja potisnil ameriški indeks S&P 500 za več kot 1,6 odstotka v minus. Po izkazani pripravljenosti na pogovore trgovinskih predstavnikov obeh strani je indeks trgovanje končal z več kot odstotkom plusa. Posledično je tudi evropski indeks Euro Stoxx 50 v četrtek pridobil več kot 2,7 odstotka. A takoj ko je Trump napovedal dodatne carine na novih 100 milijard dolarjev kitajskega blaga, čemur je sledil petkov jasen kitajski odgovor, da so pripravljeni na trgovinsko vojno, ki si je sicer ne želijo, so se trgi spet obarvali v rdeče.

Investitorjem postaja jasno, da so finančni trgi postali igrišče za izkazovanje politične moči. Medtem ko Trump izpolnjuje svoje predvolilne obljube z napovedmi za svetovno gospodarstvo škodljivih protekcionističnih ukrepov, mu Kitajska ne ostaja dolžna in vrača udarec tam, kjer ga najbolj boli. Uvedbo carin je namreč napovedala za izdelke, ki so narejeni v ameriških zveznih državah, ki najbolj podpirajo Trumpa, oziroma pri tistih podjetjih, ki imajo večjo utež v ameriških delniških indeksih. Ni naključno, da sta tako najbolj na udaru proizvajalec letal Boeing in proizvajalec težke mehanizacije Caterpillar, ki imata skupno kar 15-odstotno utež v indeksu Dow Jones.

Kot kaže, je glavni Trumpov cilj s prisilo doseči dogovor o zaščiti tehnološke intelektualne lastnine med Kitajsko in ZDA. Finančni trgi pa so po sili razmer postali del pogajalskega procesa, kar posledično pomeni, da je v naslednjem obdobju pričakovati večjo nihajnost tečajev, vse do sklenitve dogovora. Zaradi letošnje pričakovane rasti dobička za ameriška podjetja z indeksa S&P 500 v višini rekordnih 17 odstotkov se zdijo nakupi ob padcih preudarna odločitev.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi 

DNEVNIK: 7. 4. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Aprila nižji vstopni stroški za 50 %

Preberite več o akciji.