Sre 15 Dec 2021

Intervju z Benjaminom Jošarjem, predsednikom uprave Triglav Skladov v Delu: Varčevanje za prihodnost moramo bolje stimulirati

Predsednik uprave Triglav Skladov, ki predseduje tudi UO Združenja družb za upravljanje, Benjamin Jošar se je z novinarjem dela Mihom Jenkom pogovarjal o naložbenem letu 2021 in pogledu v 2022, izzivih varčevanja v razmerah inflacije, varčevalnih navadah in finančnem opismenjevanju Slovencev ter predlogih za razvoj slovenskega kapitalskega trga. Intervju deloma povzemamo v prispevku in vas prijazno vabimo k branju izvornega pogovora.

V pogovoru za Delo je Jošar med drugim izpostavil, da smo Slovenci »zelo konservativen narod, kar zadeva varčevanje, zelo usmerjeni v banke. Tako kot se gospodarstvo primarno financira iz bančnih kreditov, tudi posamezniki zelo radi varčujemo v depozitih. To je sicer v redu, v trenutni situaciji pa vseeno ne prinaša toliko koristi vlagateljem in samim bankam. A del prebivalcev investira tudi v zelo tvegane naložbe, recimo v kriptovalute. Prav tako imamo zelo radi nepremičnine.« Ob tem je poudaril, da so »vzajemni skladi idealna naložbena oblika za vmesni prostor med netveganimi in zelo tveganimi naložbami. Družbe za upravljanje pokrijemo ves ta spekter in lahko ponudimo za vsakega vlagatelja tisto, kar potrebuje in ustreza njegovim željam – in to že pri zelo majhnih mesečnih vsotah investiranja. Želimo, da se čim večji del te depozitne mase prelije v vzajemne sklade in pripomore k boljši alokaciji prihrankov na ravni varčevalcev in celotne ekonomije«.

V nadaljevanju intervjuja je osvetlil tudi pomembnost finančnega opismenjevanja. Kot je povedal, je »ključnega pomena, da se začne finančno opismenjevanje s programi že v osnovnih in srednjih šolah. Finančna pismenost je del splošne pismenosti vseh posameznikov. Vsi moramo poznati osnove varčevanja in financiranja. Na žalost nas šolski sistem na to ni pripravil in nas ne pripravlja. Tako je lažje razumeti, zakaj je treba varčevati, kakšna tveganja se sprejemajo – na koncu pa ima to samo pozitivne učinke za varčevalce in ekonomijo kot tako.«

Z novinarjem Dela sta se dotaknila tudi izzivov pri upravljanju premoženja v razmerah povišane inflacije in negativnih obrestnih mer. »Eni menijo, da je to prehodna stvar, so pa tudi mnenja, da je to dolgoročnega značaja. Če v tej situaciji primerjamo investiranje v obveznice in delnice, so bile delnice pri neki zmerni inflaciji vedno dobra naložbena priložnost, delovale so kot ščit proti inflaciji – kar obveznice s svojimi fiksnimi obrestnimi merami niso. Na tej točki se postavi vprašanje doseganja realne donosnosti.

Če se inflacija zvišuje in obrestne mere ostanejo nizke, delniški trgi postajajo še bolj zanimivi za vlagatelje zaradi bega k naložbenim oblikam, ki ublažijo učinek inflacije. Z vidika nas kot panoge vzajemnih skladov vidimo še dodatno priložnost, da ponudimo varčevalcem svoje produkte, ki se v inflacijskih časih obnašajo bolje kot depoziti ali obveznice z nespremenljivo obrestno mero,« pravi Benjamin Jošar.

O pričakovanjih za naslednje leto glede zanimanja za varčevanje v vzajemnih skladih je Jošar povedal: »Naš osnovni scenarij je, da se bo zanimanje za vzajemne sklade nadaljevalo. Trendi glede investiranja bodo podobni kot zdaj. Vedno več ljudi spoznava investiranje v vzajemne sklade in nas vidi kot alternativo in dobrodošlo naložbeno priložnost za vlaganje svojih prihrankov, kar nas veseli. Prihodnje leto bodo podobne makroekonomske razmere, kar zadeva monetarno politiko in rast gospodarstev. Se pa kažejo neka povečana inflacijska pričakovanja, kjer še poteka debata, ali je to prehodno ali pa trajnega značaja. Poleg tega tudi geopolitične silnice delajo razmere v svetu razmeroma kompleksne. Bistvenih sprememb pa vseeno verjetno ne bo.«

Intervju je bil objavljen 8. decembra 2021 v tiskani in spletni izdaji Dela. Naročnikom je v celoti dosegljiv na tej povezavi: https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/varcevanje-za-prihodnost-moramo-bolje-stimulirati/

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS december 2021

Preberite poročilo