Kaj je Varčevalni načrt?

Varčevalni načrt je enostavna in stroškovno učinkovita oblika dolgoročnega varčevanja. Pomaga vam, da se z rednimi mesečnimi vplačili izognete pastem hitrih finančnih odločitev in s tem pridobite številne prednosti.

Katere so prednosti varčevalnega načrta?
 • Enostavnost. Vlagatelji lahko v varčevalni načrt vplačujete sredstva izključno mesečno. Pogoj za sklenitev varčevalnega načrta je odprtje SEPA direktne obremenitve, ki omogoča vlagatelju enostavno plemenitenje sredstev z rednimi mesečnimi vplačili. Redno vplačevanje, ki kar v največji meri izkorišča učinek dobrega povprečja, je ena od bistvenih prednosti varčevalnega načrta.
 • Prihranek pri stroških. Zaradi dolgoročnega rednega mesečnega vplačevanja vam varčevalni načrt nudi ugodnosti pri obračunu vstopnih stroškov.
 • Optimizacija donosnosti. Varčevalni načrt vam zagotavlja optimalnejše povprečne nakupne vrednosti enot premoženja in s tem večjo možnost za doseganje donosov.
 • Fleksibilnost. Varčevalni načrt vam nudi optimiranje privarčevanih finančnih sredstev glede na zastavljen varčevalni cilj, saj omogoča prenose (prehode) sredstev med skladi.
 • Likvidnost. Vplačana sredstva niso vezana in so vam v primeru potrebe vedno na voljo.
 • Začasna prekinitev vplačevanja (moratorij). V primeru, da začasno ne morete vplačevati predvidenih zneskov v varčevalni načrt, lahko kadarkoli s pisnim obvestilom, poslanim na Triglav Sklade, začasno prekinete vplačevanje za poljubno obdobje, ki pa ne sme biti daljše od enega leta. Po tem obdobju ste zopet zavezani k vplačevanju dogovorjenih zneskov, sicer se vam varčevalni načrt prekine.
 • Prehodi med podskladi znotraj Krovnega sklada. V obdobju varčevanja lahko menjate sklade, v katerih plemenitite svoja sredstva, in sicer brez dodatnih stroškov.
 • Brez mesečnih limitov. Vedno imate možnost vplačati v varčevalni načrt tudi dodatna presežna sredstva.

Kako deluje varčevalni načrt?

Zaradi preprostosti in učinkovitosti Triglav varčevalnega načrta boste z rednimi mesečnimi vplačili v poljubno število izbranih skladov po majhnih korakih zgradili svojo finančno varnost. V nekaj letih lahko iz rednih mesečnih vplačil zraste veliko. Koliko, preverite v  vlagateljskem kalkulatorju.

Kako pristopim k varčevalnemu načrtu?

K varčevalnemu načrtu pristopite na enak način kot k vzajemnemu skladu, le da na pristopni izjavi svetovalec kot način vplačevanja označi varčevalni načrt. Če se izrecno ne odločite drugače, se šteje, da s pristopom k varčevalnemu načrtu pristopite k vsem Triglav vzajemnim skladom, navedenim na podpisani pristopni izjavi. Pristopno izjavo lahko podpišete na kateremkoli od naših številnih pooblaščenih vpisnih mest po Sloveniji ali v portalu za elektronski pristop Moj račun.

Kako izberem optimalno kombinacijo skladov?

Ker izbor optimalne kombinacije skladov ni enostaven, vam priporočamo, da se pred pristopom k varčevalnemu načrtu o svojih finančnih ciljih, željah in potrebah pogovorite s finančnim svetovalcem. Na brezplačni telefonski številki 080 10 19 se dogovorite za osebno svetovanje. Skupaj z izkušenim svetovalcem boste lažje ugotovili, katera naložbena strategija najbolj ustreza vašim naložbenim pričakovanjem.

Kako si pri izboru optimalne kombinacije skladov lahko pomagam sam?

Preden se odločite za osebno svetovanje, lahko dobite informacije o izboru kombinacije skladov s pomočjo treh spletnih aplikacij.:

 • S pomočjo odgovorov na nekaj ključnih vprašanj, ki opredeljujejo, kakšen tip vlagatelja ste, vam spletna aplikacija Izberi svojo naložbeno kombinacijo predlaga naložbeno kombinacijo, ki najbolj ustreza vašim naložbenim pričakovanjem.

 • Če že veste, koliko želite privarčevati ali koliko lahko vplačate v sklade ali naložbene kombinacije, uporabite spletno aplikacijo Vlagateljski kalkulator, ta vam na podlagi izbrane višine sredstev, dobe varčevanja in želene stopnje donosnosti priporoči nekaj skladov in naložbenih kombinacij, ki so za vas najbolj primerne.

 • Graf Primerjave skladov in naložbenih kombinacij, ki ga najdete na podstrani vsakega posamičnega Triglav sklada, vam omogoča primerjavo donosnosti več skladov in naložbenih kombinacij hkrati. Na ta način dobite okviren občutek o donosnosti in tveganju posameznega sklada in naložbene kombinacije.

Kako vplačujem sredstva v svoj varčevalni načrt?

Pogoj za sklenitev varčevalnega načrta je odprtje SEPA direktne obremenitve, ki omogoča vlagatelju enostavno plemenitenje sredstev z rednimi mesečnimi vplačili.

Ali obstajajo kakšne omejitve pri rednem mesečnem vplačevanju preko sistema direktnih obremenitev SEPA?

Višina mesečnega vplačila v posamezen sklad preko sistema direktnih obremenitev SEPA ne more biti nižja od 30 EUR, enako velja tudi za vplačilo v naložbeno kombinacijo.

Kako dolgo traja varčevanje v varčevalnem načrtu?

Varčevalni načrt ima odprto dobo varčevanja in je fleksibilen. Zaključite ga takrat, ko sredstva potrebujete za uresničitev vašega finančnega cilja.

Ali lahko v obdobju varčevanja v varčevalnem načrtu spreminjam sklade in višino mesečnega vplačila?

V obdobju varčevanja lahko poljubno spreminjate sklade, in to brez dodatnih stroškov. Enako velja za višino mesečnega vplačila, ki jo lahko prav tako po potrebi spremenite.

Katere ugodnosti varčevalnega načrta so pri vstopnih stroških?

Varčevalni načrt nudi posebno ugodnost pri obračunu vstopnih stroškov, saj se vam celotno 5-letno obdobje trajanja varčevalnega načrta obračunavajo polovični vstopni stroški glede na enkratna vplačila. 

V katerih primerih se varčevanje v varčevalnem načrtu prekine?
 • Če ne vplačate treh zaporednih mesečnih vplačil in ne uveljavljate moratorija.
 • Če po izteku moratorija ne pričnete ponovno vplačevati v varčevalni načrt.
 • Če pošljete pisni zahtevek za prekinitev varčevalnega načrta.
Kaj se zgodi z mojimi sredstvi po prekinitvi varčevalnega načrta?

Po prekinitvi varčevalnega načrta ostanejo privarčevana sredstva naložena v tistih skladih, kamor ste jih vplačevali ali prenašali. Izkoristite lahko možnost nadaljnjega plemenitenja privarčevanih sredstev, prenašanja sredstev med skladi, obročnega izplačevanja privarčevanih sredstev ali pa po potrebi zahtevate izplačilo sredstev v enkratnem znesku. V vseh primerih prekinitve varčevalnega načrta se nadaljnja vplačila na pristopno izjavo obračunavajo po veljavni lestvici vstopnih in izstopnih stroškov za enkratna vplačila. Do poteka 5 let od pričetka varčevanja se za izplačila obračunajo minimalni izstopni stroški.

Ali me obvestite, če ne prejmete mojega rednega mesečnega vplačila?

Če ne vplačate rednega mesečnega zneska (ker ni kritja na denarnem računu ali iz drugih razlogov), vas obvestimo o neplačanem predvidenem mesečnem znesku.

Dokumenti
Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več