Primer različne izbire za različno sprejemanje nihajnosti naložbe

V spodnji tabeli je predstavljen primer izbire vrste vzajemnega sklada in naložbene kombinacije glede na to, kakšen maksimalni padec vrednosti izbrane naložbe ste pripravljeni sprejeti v najmanj ugodnem časovnem obdobju. Tudi odgovor na to, kakšen padec bi bil za vas še sprejemljiv, pove, med katerimi vzajemnimi skladi lahko izberete sebi primernega in katera naložbena kombinacija bi vam najbolj ustrezala.

Možni maksimalni kratkoročni padec vrednosti naložbe, ki je za vas sprejemljiv Predlagana naložbena kombinacija Predlagana vrsta vzajemnega sklada Pričakovana letna donosnost
0 %   Skladi denarnega trga Do 2 %
-10 % Triglav Varni
Triglav Umirjeni
Obvezniški vzajemni sklad 2 % - 4 %
-20 % Triglav Zmerni Kombinacija obvezniških in mešanih vzajemnih skladov 4 % - 6 %
-35 % Triglav Dinamični Kombinacija mešanih in delniških vzajemnih skladov 7 %
Nad -50 % Triglav Drzni
Triglav Megatrendi
Delniški vzajemni skladi 8 %
Kaj je učinek dobrega povprečja?

Eden ključnih razlogov, zakaj našim vlagateljem priporočamo, naj se odločijo za redno mesečno varčevanje v okviru varčevalnega načrta, je tako imenovana metoda povprečnega nakupnega stroška, ki nam omogoča doseganje učinka dobrega povprečja. Učinek dobrega povprečja dosegamo takrat, ko redno mesečno kupujemo enote premoženja, enkrat po višji in drugič po nižji vrednosti. S tem dolgoročno dosegamo ugodno povprečno nakupno vrednost enot premoženja. Dobra pomoč pri vplačevanju je direktna obremenitev SEPA. Prednost večkratnih vplačil se kaže tudi v nižjem tveganju enkratnega vstopa na kapitalski trg ob nepravem trenutku.

Primer:

Za naložbo v sklade mesečno namenite 100 EUR. Prvi mesec je vrednost enote premoženja (VEP) sklada 10 EUR, kupite 10 enot. V naslednjem mesecu VEP pade na 8 EUR, takrat kupite nadaljnjih 12,5 enot. V tretjem mesecu VEP pade na 5 EUR in kupite dodatnih 20 enot. Četrti mesec VEP zraste na 7 EUR, kupite 14,3 enote.

Kakšen je vaš izkupiček? Ko VEP pade z 10 EUR na 5 EUR, vam intuicija pravi, da ste izgubili 50 %. Realno pa se naložba zniža z vloženih 300 na 212,5 EUR, torej je padec precej manjši –29 %. Kaj pa se zgodi po četrtem mesecu, ko se VEP vrne na 7 EUR? Vložili ste 400 EUR, VEP je v tem obdobju padel za 30 odstotkov, vrednost vaše investicije pa je 397,53 EUR. Izgubili niste skoraj ničesar! Če se zdaj VEP vrne na 10 EUR, znaša vaše premoženje solidnih 568 EUR ob vložku 400 EUR, kar je +42 %.

Več o učinku dobrega povprečja si lahko preberete v 2. poglavju knjižice 5 skrivnosti finančnega uspeha.

Kako naj varčujem za pokojnino?

Ob negotovi prihodnosti slovenskega pokojninskega sistema se vedno več ljudi odloča za takšno ali drugačno obliko varčevanja za starost. Gre za dolgoročno varčevanje, ki mora omogočati izplačevanje mesečne rente, kar vam ponujajo tudi Triglav vzajemni skladi. Pri varčevanju za pokojnino se ravnamo po načelu: Prej kot bomo začeli, več bomo imeli.

V razpredelnici predpostavljamo, da varčujemo za mesečno rento – dodatek k pokojnini v višini 500 € mesečno, ki jo prejemamo 10 let od svojega 65. leta dalje. Informativni izračun pokaže, da prej kot se odločimo za varčevanje, lažje dolgoročno privarčujemo znesek denarja, ki bo zadostil našim potrebam v poznejših letih.

Začetek varčevanja za pokojnino – naša starost Potrebni mesečni vložek za dosego ciljnega zneska ob upokojitvi ob predpostavki 8 % letne donosnosti
Pri 20 letih 9 EUR / mesečno
Pri 30 letih 19 EUR / mesečno
Pri 40 letih 46 EUR / mesečno
Pri 50 letih 124 EUR / mesečno
Pri 60 letih 572 EUR / mesečno

Več preberite v brošuri Varčevanje za pokojnino.

Kako poteka varčevanje za pokojnino v naložbenih kombinacijah?

Za vsako naložbeno kombinacijo lahko okvirno predvidimo pričakovano povprečno letno stopnjo donosnosti. Ta je povezana z različnim tveganjem, ki smo ga kot vlagatelji pripravljeni sprejeti. Pomembno je, da vsak vlagatelj izbere tisto naložbeno kombinacijo, ki mu najbolj ustreza, kar lahko preveri s priročno aplikacijo Izberite svojo naložbeno kombinacijo.

Če ima vlagatelj jasen cilj, da bo vsak mesec za svojo pokojnino v naložbene kombinacije Triglav Skladi vplačal 100 €, bo po določenem številu let predvidoma privarčeval zneske, ki so prikazani v tabeli*.

* Minimalni znesek mesečnega varčevanja v naložbenih kombinacijah je 30 EUR. V tabeli je prikazan hipotetični izračun privarčevanih sredstev ob različnih pričakovanih letnih donosnostih in ne vključuje vstopnih in izstopnih stroškov ter davčnih obveznosti. Različne pričakovane donosnosti so povezane z različnim tveganjem, zato je pomembno, da vsak vlagatelj izbere sebi primerno naložbeno kombinacijo.

Različne možnosti izračunov lahko preverite v vlagateljskem vlagateljskem kalkulatorju.

Dokumenti
Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS april 2022

Preberite poročilo