ZDA
Sob 11 Nov 2017

Ameriška podjetja v preteklem četrtletju

Vrednosti svetovnih delniških indeksov vztrajajo pri rekordnih ravneh, s čimer si investitorji ponovno obetajo zelo uspešno leto. Res je k rasti veliko prispevala ohlapna politika centralnih bank, ki so s poceni denarjem preplavile finančne trge, so pa svoj del prispevala tudi podjetja z odličnimi poslovnimi rezultati.

Glede na to, da se počasi končuje sezona objav ameriških podjetij za tretje četrtletje, si lahko rezultate pogledamo nekoliko podrobneje. Po podatkih Factseta, ki zbira in objavlja objave za ZDA, je poslovna poročila objavilo več kot 80 odstotkov zavezancev za objavo. Izmed njih je 74 odstotkov podjetij preseglo pričakovanja glede ustvarjenega dobička, 66 odstotkov podjetij pa glede ustvarjenih prihodkov iz prodaje. Velikost preseganja je glede na pretekla obdobja nadpovprečna, tako z vidika števila preseganj kot tudi z vidika velikosti. Agregatno preseganje dobička znaša 4,9 odstotka, prihodkov, ki so zaradi svoje narave bolj predvidljiva kategorija, pa 1,2 odstotka. Število podjetij, ki so presegla pričakovanja, je največje v dejavnosti informacijske tehnologije, saj je kar 90 odstotkov podjetij objavilo boljše rezultate od pričakovanj. Nadpovprečno dobro so se odrezala tudi podjetja iz sektorjev zdravstva in farmacije, financ in materialov.

Najmanj pozitivnih objav je pri telekomunikacijskih podjetjih, kjer je le polovica podjetij presegla napovedi. Podobna slika je pri preseganju prihodkov, največji delež podjetij s presežnim rezultatom prihaja iz dejavnosti informacijske tehnologije in materialov, najmanj pa iz javne oskrbe in telekomunikacij. Agregatna rast dobička na delnico glede na primerljiv kvartal v preteklem letu znaša 5,9 odstotka, pri čemer pa le 6 sektorjev beleži pozitivno rast. Zaradi rasti cen nafte najvišjo rast izkazujejo energetska podjetja, in sicer kar 135 odstotkov. Rast v tem sektorju je hkrati tudi precej višja od napovedi s konca septembra, kar v povprečju velja tudi za druga podjetja. Dvomestno rast izkazujeta tudi sektorja materialov in informacijske tehnologije, najvišji upad pa finančni sektor in javna oskrba. Napovedi za tekoče četrtletje ostajajo visoke in so se v zadnjem mesecu še nekoliko izboljšale. Po napovedih bodo prav vsi sektorji izkazali rast dobička, pri petih izmed njih bo rast dvomestna. Če se bodo te napovedi uresničile, bodo vsi sektorji na letnem nivoju izkazali pozitivno rast ustvarjenega dobička. Največ, več kot 250-odstotno rast energetski sektor, najmanj spektakularno rast pa industrija in sicer le nekaj več kot 2 odstotka.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 7, 11.11.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, maj 2018

Preberite poročilo