Ned 20 Okt 2019

Bi morali Trumpu vzeti mobilni telefon?

Svetovni trg: kadar objavi več kot 35 tvitov na dan, trgi padejo, če pa je tvitov manj kot pet – rastejo.

Ameriški predsednik Donald Trump je, kot kaže, velik ljubitelj socialnih omrežij. Posebno njegov račun na twitterju je velikokrat medij, prek katerega sporoča svoja stališča. Tako se je od njegove izvolitve leta 2016 do danes nabralo že za več kot 10.000 tvitov.

Dejstvo je, da so določeni tviti zelo »nepremišljeni« oziroma posredovani v javnost s pozicije, kot da lastnik tega računa ni predsednik najmočnejše svetovne velesile. Če to dejstvo preslikamo na kapitalske trge, je zaključek jasen – kapitalski trgi ne marajo negotovosti, ki jih Trump s tem povzroča.

Veliko njegovih tvitov je namreč usmerjenih na konkretna podjetja – tako se je v preteklem letu lotil spletnega velikana Amazon in mu očital, da plačuje premalo davkov. Prav tako je bil tarča Trumpa tudi časopis Washinton Post, ki je v lasti ustanovitelja Amazona – Jeffa Bezosa. Ta je bil namreč v zadnji predsedniški kampanji glasen kritik republikancev ...

Znani in odmevni so tudi njegovi tviti o Kitajski in drugih trgovinskih partnericah ZDA, kakor tudi tviti, žaljivi do šefa ameriške centralne banke Fed. Tega ja namreč obtožil, da pomeni večjo grožnjo ZDA kot sam kitajski predsednik. Statistično gledano Trump večino svojih tvitov objavi sredi trgovalnega dne na ameriških borzah. Zaradi njegovega neslutenega vpliva teh objav je začela strokovna javnost ugotavljati dejanske vplive na kapitalske trge.

Če bi lahko trdili, da Trumpovi tviti »premikajo« borze, potem bi tiste osebe, ki imajo vpogled v njegovo »glavo«, lahko to donosno izkoristile. Drugo vprašanje pa je tudi to, ali so njegovi tviti kdaj res »nepremišljeni« in posredovani v javnost v »afektu« ali gre pri vsem skupaj za dobro premišljeno taktiko?!

Tako je ameriška banka JPMorgan pričala z izračunavanjem indeksa »Volfefe«, ki je kombinacija besede volatilnost in Trumpove tipkarske napake, ko je namesto besede »coverage«, sredi noči zapisal »covfefe«. Preprosto povedano – indeks meri odzivnost ameriških obrestnih mer ob objavi Trumpovih tvitov.

Po ugotovitvah analitikov ključne besede, kot so »Kitajska«, »milijarda«, »demokrati«, »produkti«, ki jih uporablja Trump v svojih tvitih (v zvezi s trgovinsko vojno in monetarno politiko), dejansko povzročajo takojšnji učinek na ceno dvo- in petletne ameriške državne obveznice in tudi na nihajnost njihovih donosov. To je bilo še posebno izrazito avgusta, ko je bil Trump zelo zaseden s trgovinsko vojno s Kitajsko in domačo monetarno politiko, ki jo narekuje Fed. Posledično so bili tudi tviti pretežno usmerjeni na ti dve problematiki.

Dokazana je tudi povezava med tviti, usmerjenimi v trgovinsko vojno in/ali kritiko Fedove monetarne politike ter realnimi pričakovanji investitorjev glede nižanja obrestnih mer centralne banke. Če to res res drži, potem se spopadamo z izgubo neodvisnosti centralne banke, ki je podlegla vplivu predsednika države.

Zanimiva je tudi analiza Bank of America, kjer so ugotovili, da na dneve, ko Trump objavi več kot 35 tvitov dnevno, trgi padejo, medtem ko na dneve, ko je tvitov manj kot pet – kapitalski trgi rastejo. Tretja analiza pa se je usmerila na valutne trge, kjer je prav tako dokazano, da so Trumpovi udarni tviti tudi statistično povezani z bistveno povečano volatilnostjo na glavnih valutnih križih v uri po objavi tvita.

Nauk zgodbe za udeležence kapitalskih trgov je preprost – ukinite Trumpu twitter in vsi bomo mirneje spali.  

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d.o.o.

DELO: 20.10.2019, BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt