Pon 29 Jun 2020

Borza Nasdaq je na zgodovinskem vrhu

Kriza zaradi koronavirusa je bila koristna za podjetja, ki zagotavljajo sodobne tehnološke rešitve.

Spogledujemo se s koncem prvega polletja leta 2020, ki je bilo za marsikoga na finančnih trgih precej stresno in naporno. Po strmih padcih tečajev na delniških trgih, ki so bili posledica pandemije koronavirusa, smo bili od konca marca priča izjemni rasti tečajev, ki se še vedno nadaljuje.

Ker se delniški trgi vedejo tako, da že za več mesecev vnaprej vračunajo oziroma napovedujejo scenarije, ki naj bi se zgodili, to je okrevanje svetovnega gospodarstva, odprtje ekonomij, finančne spodbude in drugi parametri, ki vplivajo na finančne trge, je logično, da so začeli rasti v osrčju razvoja pandemije.

Po izjemni rasti tečajev se zdaj vse več investitorjev sprašuje, ali je to še vzdržno. Na različne kazalnike in vrednotenja se je trenutno zelo težko opreti, ker je slika zaradi zaprtja gospodarstev ter relativno kratkega obdobja okrevanja zelo zamegljena. Lahko pa iščemo argumente v tem, da je koronavirus relativno pod nadzorom, da se obeta zdravilo nekje do začetka prihodnjega leta, ter v izjemni pomoči gospodarstvom, ki so jo omogočile centralne banke, in tudi finančnih spodbudah posameznih držav, ki so bile večje kot ob krizi leta 2008.

Poplava poceni denarja je imela ključno vlogo pri rasti tečajev delnic, vendar imajo vsi ukrepi svoje omejitve. To bo v nadaljevanju vse bolj opazno, zato bo povečalo nihajnost tečajev na borzah. V ZDA je pomemben delež spodbud prejel srednji in nižji sloj prebivalstva, ki pa je skoraj vse kanaliziral v prihranke in torej ne v potrošnjo, ki v ZDA predstavlja okoli 70 odstotkov BDP. Tudi v Evropi so na relaciji Francija–Nemčija sprejeli paket finančnih spodbud, a morajo tako ukrepanje še odobriti vse države članice EU. Veliko držav z razvijajočih se trgov nima niti ekonomske niti finančne moči za sprejemanje velikih finančnih spodbud, kar bo otežilo izhod iz krize.

Pozitivne posledice pandemije koronavirusa pa gotovo vidimo v uporabi tehnoloških platform v trgovini na drobno, družbenih medijih, pretakanju vsebin in videokonferenc na daljavo. Pojav koronavirusa, omejitve in delo od doma so pospešili razvoj in uporabo informacijske tehnologije za nekaj let vnaprej. Posledično so tečaji največjih tehnoloških velikanov v tem obdobju zelo porasli, tehnološki indeks Nasdaq je celo na zgodovinskem vrhu.

Dejstvo je, da so največja tehnološka podjetja zelo dobro pozicionirana, z veliko denarja na računu, z zelo močno bilanco, tako da bodo na račun krize še pridobili tržni delež, tudi s prevzemi tekmecev. Skupno ima pet največjih ameriških tehnoloških družb (po tržni kapitalizaciji – Microsoft, Apple, Amazon, Facebook in Google) več kot 500 milijard ameriških dolarjev denarnih rezerv. To jim lahko omogoči nakup startup podjetij ali mlajših podjetij, ki imajo težave pri financiranju v kriznem obdobju. Ta podjetja si lahko privoščijo najboljše razvijalce programske opreme ter inženirje, kar je dodatna konkurenčna prednost.

Avtor: Mitja Baša, pomočnik direktorja sektorja upravljanja investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v: P&D, rubrika: Svetovni trgi,  27. 06. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi