Pon 4 Jul 2016

Brexit zmeda vlagateljem z razpršenimi naložbami ni škodila

Britanske politike bodo priganjali kapitalski trgi in evropski politiki - kaj lahko naredi vlagatelj?

V hrvaški predsedniški tekmi konec leta 2004 je poznejši zmagovalec Stjepan Mesić komentiral agresivno kampanjo protikandidatke Jadranke Kosor z duhovitim sklepom: »Odločil sem se ne odpirati paštete, saj bi ven lahko skočila Jadranka Kosor.« Medijska navzočnost Kosorjeve je bila izrazita in Mesiću ni preostalo drugega, kot da se na ta račun pošali. Tokratne izdatne medijske pozornosti ni deležen predvolilni boj, temveč politični spodrsljaj, imenovan brexit, ki je po poročanju tujih medijev začel vplivati celo na družinske odnose na Otoku.

Nepričakovano se je torej zgodilo. Dobra tretjina volilnih upravičencev je bila nujna za navadno večino in odločila, da Velika Britanija noče biti več članica EU. Praznina, ki je nastala po izglasovanem izhodu iz EU, kaže na nepripravljenost ključnih akterjev, predvsem iz tabora za izhod (razen predsednika stranke UkipP Nigela Faragea, ki je požel veliko neodobravanja zaradi domnevnih neresnic v času kampanje, in ni verjeten vodilni obraz, ki bo Britance popeljal zunaj EU). Nadaljnje odločitve bo treba sprejemati s trezno glavo, a vsaj dva dejavnika bosta priganjala britanske politike: kapitalski trgi, ki bodo želeli verodostojen načrt in vsaj približen oris, kako bo britansko gospodarstvo delovalo v naslednjih letih, ter evropski politiki, ki si želijo čimprejšnji odhod in odklop Velike Britanije od ugodnosti skupnega evropskega trga.

Si lahko obetamo, da bodo pritiski zalegli? Težko, saj sta vodilni politični stranki Združenega kraljestva trenutno brez vodstva oziroma z visečo nezaupnico. Poleg tega se Škotska resno spogleduje z novim referendumom o izstopu iz Velike Britanije, saj tamkajšnje prebivalstvo večinsko podpira obstanek v EU.

Očitno zelo zahteven politični klobčič, ki ga bo težko odmotati. Znani kolumnist Financial Timesa Martin Wolf novemu premierju predlaga, naj pozabi na izid glasovanja, v smislu, da se spopada z novim dejstvi, ki ne koristijo državi, ali naj razpiše nov referendum, z izgovorom, da hoče preveriti, ali so ljudje še vedno tako trdno prepričani. V vmesnem času bi lahko z opozorili o pomenu varovalk pri prostem gibanju ljudi prepričal EU, da razmisli koncept štirih svoboščin. Omenjeni scenarij seveda računa na evropsko »upogibljivost«, čemur pa trenutno lahko pripišemo zelo malo verjetnost.

Kaj lahko naredi vlagatelj? Zadnji dnevi (torek, sreda) kažejo na umiritev šoka, ki je sledil v dneh po razglasitvi rezultatov. Dolgoročni vlagatelj z dobro razpršenim premoženjem v globalnih delniških naložbah od petka ni utrpel prevelike izgube in ni razloga, da svoje varčevalne zgodbe ne bi nadaljeval.

Tisti, ki so bolj naklonjeni koncentriranim stavam, naj razmislijo o ustreznem deležu britanskih naložb, predvsem pa naj bodo pozorni na podjetja, ki večino prihodkov ustvarijo v Veliki Britaniji. Ta bi znala biti pod večjimi pritiski zaradi morebitne upočasnitve domače ekonomske aktivnosti in konkurenčnih pritiskov iz uvoza.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

 

Objavljeno v: Delo, str. 18, 4. 7. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič