Pon 6 Nov 2017

Dejavnost kovin je bila za podjetja uspešnejša od naftne

Svetovni trg: v zadnjih sedmih letih so se delnice podjetij iz kovinske dejavnosti podražile precej bolj kot v naftni.

Podjetja, ki se ukvarjajo s pridobivanjem in predelavo naravnih virov, v večini primerov spadajo v sektor energetika in surovine ali pa v predelovalno industrijo. Podjetja iz istega sektorja so lahko različno klasificirana glede na dejavnost, s katero se ukvarjajo. Sektor energetika je sestavljen iz dveh dejavnosti, sektor surovine in predelovalna industrija pa iz petih.

Letos hitro ugotovimo, da so z donosnostjo v prvih desetih mesecih lahko precej bolj kot lastniki delnic energetskih podjetij zadovoljni vlagatelji, ki so investirali v delnice podjetij iz sektorja surovine in predelovalna industrija.

Merjeno v evrih in ob upoštevanju izplačanih dividend je znašala donosnost indeksa S&P Global 1200 Surovine in predelovalna industrija 13,9 odstotka, medtem ko je bila donosnost indeksa S&P Global 1200 Energetika za kar 22,2 odstotne točke nižja.

Zagotovo bi bilo napačno trditi, da je gibanje cen naravnih virov edini dejavnik, ki vpliva na gibanje cen delnic iz prej omenjenih sektorjev. Med pomembnimi dejavniki so tudi vrednotenja, novice, povezane s prevzemnimi aktivnostmi, uspešnost pri doseganju večje učinkovitosti poslovanja, zakonodajni ukrepi itd. Je pa res, da dogajanje na surovinskih trgih neposredno vpliva na situacijo na delniških trgih, še posebej to velja za delnice podjetij, ki se ukvarjajo z eno izmed dveh naslednjih dejavnosti: (a) nafta, plin in druga potrošna goriva (92,5-odstotni delež v indeksu S&P Global 1200 Energetika), ter (b) kovine in rudarstvo (31,4-odstotni delež v indeksu S&P Global 1200 Surovine in predelovalna industrija).

​Zaradi tega je še kako pomembno spremljati dogajanje na trgih naravnih virov. Cena zahodno-teksaške nafte (WTI) je letos (merjeno v evrih) padla za 8,3 odstotka, severnomorske (brent) pa za 3,4 odstotka. Precej večji premiki so se zgodili na trgu zemeljskega plina – za 29,5 odstotka je padla evrska cena na vozlišču Henry Hub v ZDA. Razumljivo je, da je gibanje omenjenih energentov pomembno predvsem za gibanje cen delnic podjetij iz dejavnosti nafta, plin in druga potrošna goriva.

Položaj na trgih kovin, katerih gibanje cen vpliva na gibanje cen delnic podjetij iz dejavnosti kovine in rudarstvo, je bil nekoliko boljši. Čeprav se je cena železove rude merjeno v evrih letos zmanjšala za 31,8 odstotka, je vrednost indeksa London Metal Exchange LMEX, ki odraža gibanje šestih industrijskih kovin (bakra, aluminija, svinca, kositra, cinka in niklja), po drugi strani zrasla in je za 12,6 odstotka višja kot na začetku leta.

Do konca leta sta samo še dva meseca, a sodeč po preteklih izkušnjah bomo verjetno tudi tokrat priča nepričakovanim premikom tako cen naravnih virov kot tudi cen delnic podjetij, ki pridobivajo in predelujejo te naravne vire.

Avtor: Alexsandr Gutirea, Triglav Skladi

DELO, STR. 20, 6.11.2017, RUBRIKA: SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Najpomembnejši teden v letošnjem letu?

Preberi več