Sob 18 Mar 2017

Delnice trgov v razvoju spet blestijo

Delnice trgov v razvoju so takoj po izvolitvi ameriškega predsednika novembra lani izkazale veliko slabše donose od delnic razvitih trgov, letos pa se je slika spremenila.

Donosnost trgov v razvoju je bila v letošnjem letu, merjeno v evrih, več kot dvakrat višja od donosnosti razvitih trgov, in sicer več kot 11-odstotna. Ameriški indeks S&P 500 je tako letos izkazal več kot 5-odstotno rast, evropski indeks Eurostoxx 50 pa 4-odstotno rast, podobno se je godilo z japonskim indeksom Nikkei 225.

Dober položaj so delnice s trgov v razvoju ohranjale tudi v marcu, čeprav so se tokrat dobro izkazale še evropske delnice. Te so dobile zagon po volitvah na Nizozemskem, kjer kandidatu skrajne desnice ni uspel preboj. Glavni razlog za boljšo donosnost prvih pa je seveda v tem, da se za zdaj niso uresničile grožnje novega ameriškega predsednika, večinoma usmerjene prav v te trge, s Kitajsko in Mehiko v ospredju. Ameriška centralna banka je ob sredinem dvigu obrestnih mer v višini 0,25 odstotka delovala pomirjujoče, češ da letos pričakuje le še dva dviga obrestnih mer. Vse to je na eni strani povzročilo, da je ameriška valuta še nekoliko izgubila vrednost, tako da se trenutno giblje pri 1,08 dolarja za en evro. Na drugi strani se položaj ameriške 10-letne državne obveznice ni bistveno spremenil, tako da njena donosnost ostaja okrog 2,5-odstotna. Pričakovanje o manj agresivnih dvigih obrestnih mer s strani ameriške centralne banke je za mnoge države v razvoju zelo pomembno, saj tako lažje servisirajo dolg v dolarjih, predvsem pa je posledično likvidnost na teh kapitalskih trgih večja.

Zaradi velike rasti tečajev svetovnih borz vse od lanske napovedi brexita pa je zadnje dni med vodilnimi investicijskimi bankami slišati pozive k previdnosti. Podatki o gospodarski rasti, brezposelnosti in dobičkih podjetij so res vzpodbudni, ampak po takih obdobjih rasti navadno pride čas predaha. In prav kratkoročni predah pričakujejo investicijske banke Goldman Sachs, JP Morgan, Allianz Global Investors.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 33, 18. 3. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Najpomembnejši teden v letošnjem letu?

Preberi več