Sob 9 Jun 2018

ECB: pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Potem ko je že kazalo, da bo Evropska centralna banka zaradi nove italijanske vlade prisiljena podaljšati nekonvencionalno monetarno politiko in je evro z najvišjih ravni padel za skoraj 8 odstotkov, na nivoje izpred enega leta, je dogajanje ta teden s komentarji glavnega ekonomista ECB ubralo nasprotno pot.

Inflacija v evrskem območju je trenutno ravno pod dvema odstotkoma, kar je za ECB optimalna raven. Na krilih rasti energentov se je tako maja dvignila na 1,9 odstotka, potem ko je še aprila znašala zgolj 1,2 odstotka. Pri tem je treba dodati, da je rast plač v prvem kvartalu letos znašala prav tako 1,9 odstotka. Prav rast plač je za nadaljnje inflacijske obete velikega pomena, saj vpliva na rast proizvodnih cen. Pomembno je poudariti, da je tudi na drugi strani Atlantika, v ZDA, inflacija maja na letni ravni zrasla kar za 2,5 odstotka. Glavna naloga ECB pa je predvsem cenovna stabilnost in ne tudi, kot v primeru ameriškega Feda, gospodarska rast. Zaradi vsega tega ni nič presenetljivega, da je glavni ekonomist ECB Praet povedal, da bo ECB že naslednji teden razpravljala o končnem datumu ukinitve odkupov obveznic.

Investitorji so tako dobili opozorilo, da sploh ni izključen hitrejši scenarij dvigovanja obrestnih mer, v nasprotju s pričakovanji investitorjev. ECB z usmerjeno komunikacijo pripravlja trge, da bi lažje sprejeli obrat v monetarni politiki in z večanjem predvidljivosti zmanjšuje posledično volatilnost trgov. Večina evropskih obveznic je tako doživela porast donosov do dospetja, sploh periferne države z Italijo na čelu, kjer je v petek donos do dospetja za desetletno obveznico spet presegel 3 odstotke.

Sicer pa so delniški trgi v petek bolj odreagirali na srečanje razvitih držav G7 v Kanadi, ki bi ga lahko poimenovali ZDA proti ostalim. Za trge je zelo pomembno, kaj lahko prinesejo ameriške težnje po protekcionizmu, ki dokazano zavirajo svetovno gospodarsko rast. Prav zaradi tega se je večina trgov obarvala v rdeče, razumljivo najbolj nemški indeks DAX30 v višini poldrugega odstotka. Prav Nemčija kot najbolj izvozno usmerjeno gospodarstvo lahko zaradi uvedbe carin največ izgubi.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK: 9. 6. 2018 BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, maj 2018

Preberite poročilo