Pon 10 Aug 2020

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Podjetja, ki kotirajo na borzah, so analitike presenetila in objavila rezultate nad pričakovanji.

Za nami je večina pomembnejših objav poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje. Do konca julija je 63 odstotkov vseh podjetij, ki so vključena v ameriški delniški indeks S&P 500, objavilo rezultate, mnoga med njimi pa tudi svoja pričakovanja za preostanek leta.

Pričakovano so ustvarjeni rezultati nadpovprečno odstopali od napovedanih. Jasno je, da v luči razmer pandemije vlada precejšna negotovost tudi med analitiki, ki podrobneje spremljajo posamezna podjetja in zanje objavljajo svoje napovedi.

Na veselje vlagateljev so bili analitiki tokrat nadpovprečno pesimistični, saj so podjetja v povprečju objavila rezultate, ki močno presegajo napovedi. Tako je kar 84 odstotkov podjetij preseglo napovedi v smislu dobička, kar je nad petletnim povprečjem oziroma predstavlja celo največji delež od leta 2008 dalje. V povprečju so rezultati za skoraj 22 odstotkov višji od napovedi, kar je tudi največje preseganje od leta 2008 dalje.

Izmed sektorjev so se najbolje odrezala podjetja, ki se ukvarjajo s tehnologijo, sledijo jim podjetja iz sektorja materialov in zdravstva, vsi z več kot 90-odstotnim deležem podjetij, ki so presegla napovedi. Še posebej so vlagatelje navdušila tehnološka podjetja oziroma podjetja, katerih poslovni model močno temelji na novih tehnologijah.

Ne preseneča, da letos ta podjetja izkazujejo nadpovprečno donosnost tudi na kapitalskih trgih, cene mnogih izmed njih so na zgodovinsko visokih ravneh. Tržna kapitalizacija delnic skupine, imenovane tudi FAANGM (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google in Microsoft), tako skoraj dosega skupno kapitalizacijo kanadskega delniškega indeksa S&P TSX, nemškega DAX, francoskega CAC, italijanskega MIB, španskega Ibexa in angleškega UK FTSE 100. Kar je danes realnost, je bilo še pred leti nepredstavljivo. Trenutna zdravstvena kriza je s tem dokončno potrdila novo, tehnološko realnost.

Vrednostno so rezultati podjetij seveda slabši od predhodnih let, tako se je, denimo, agregatna prodaja znižala za skoraj deset odstotkov glede na primerljivo obdobje lani. Zaradi močnega padca cen nafte najbolj podjetjem iz energetskega sektorja, v povprečju za kar 50 odstotkov. Zaprtje gospodarstva je močno udarilo tudi industrijska podjetja (25-odstotni upad prihodkov od prodaje) ter sektor trajnih potrošnih dobrin z več kot 16-odstotnim znižanjem.

Posledično se je močno znižala dobičkonosnost, saj je le podjetjem javne oskrbe in zdravstva uspelo povečati čisti dobiček, v povprečju pa podjetja zaznavajo kar 35 odstotni padec dobička. Kljub vsemu na delniških trgih še vedno prevladuje optimizem, ki pa je, roko na srce, v številnih pogledih spodbujen s stimuli centralnih bank in tokrat tudi od posameznih držav oziroma vlad.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DELO; 9.8.2020; Posel & denar; Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi