Sob 19 Maj 2018

Grdi raček v labodjem kraljestvu

Bralci verjetno že veste, da so cene nafte letos zabeležile impresivno rast.

Ključni razlogi za zvišanje cene nafte v zadnjem obdobju so bili skrbi glede nižje proizvodnje nafte v Venezueli in Iranu (tudi zaradi ameriških sankcij) in znaki, da sta ponudba in povpraševanje po tekočem zlatu končno blizu ravnotežja. Pozitivni vpliv imajo tudi stabilna gospodarska rast v ključnih regijah in inflacijska pričakovanja.

Podražitev tekočega zlata je povzročila rast cen delnic podjetij iz sektorja energetike. Če upoštevamo tudi izplačane dividende, je letošnja donosnost sektorja energetike najvišja med vsemi sektorji. Vendarle med energetskimi podjetji obstaja skupina podjetij, ki je občutno zaostala za celotnim sektorjem in je trenutno videti kot grdi raček v labodjem kraljestvu. To so podjetja, ki se ukvarjajo s hrambo in transportom nafte in plina.

Prej omenjeni zaostanek je mogoče celo nepričakovan, saj obseg proizvodnje nafte raste v ZDA in Kanadi. Večja proizvodnja nafte pomeni večje obsege tekočega zlata, ki jih je treba transportirati, to pa posledično višje prihodke podjetij, ki ponujajo storitve transportiranja nafte. Zakaj torej rast cen delnic podjetij iz podveje hrambe in transporta nafte in plina ne sledi rasti cen delnic drugih podjetij iz sektorja energetike? Razlogov je pravzaprav več. Prvič, delnice omenjenih podjetij so zanimive za nekatere vlagatelje predvsem zaradi visoke dividendne donosnosti, ki v obdobju rastočih obrestnih mer postaja manj privlačna. Drugič, v zadnjem času se je povečalo regulatorno tveganje. Zaradi posebnosti v organizacijski strukturi so bila nekatera podjetja upravičena do davčnih ugodnosti. S spremembami ameriške davčne zakonodaje bodo določene davčne ugodnosti ukinjene, obstaja celo verjetnost, da bodo morala nekatera podjetja vračati svojim strankam preveč zaračunan denar. Tretjič, nekateri vlagatelji niso zadovoljni z zapletenostjo organizacijskih struktur, ki sicer omogočajo izrabo davčnih ugodnosti, a hkrati povečujejo neučinkovitost in netransparentnost poslovanja.

V četrtek, 17. maja, sta dve podjetji iz podveje hrambe in transporta nafte in plina (Williams Cos. Inc. in Enbridge Inc.) sporočili, da bosta zmanjšali zapletenost svojih organizacijskih struktur. Čeprav je bila reakcija trga relativno mirna, je omenjena odločitev nedvomno pomemben dogodek. V kolikor bosta omenjeni podjetji pri tem dejansko uspešni, lahko v prihodnje pričakujemo podobno ravnanje celotne podveje naftne industrije.

Avtor: Alexandr Gutiera, Triglav skladi d.o.o. 

DNEVNIK: BORZNI KOMENTAR: 19. 5. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt