Sre 21 Apr 2021

Kako gre družbeno odgovorno vlaganje z roko v roki z donosi?

Pomembnost družbeno odgovornega vlaganja opazno raste. Ne samo že sprejete in obetajoče spremembe na regulatorni ravni, tudi zahteve vlagateljev, tako malih kot institucionalnih, po takih produktih so vse večje. Fundacija US SIF in Deloitte ocenjujeta, da bo do leta 2025 v ZDA kar 50 odstotkov profesionalno upravljanih sredstev naloženih v družbeno odgovornih naložbah. Globalno gledano je po deležu družbeno odgovornih naložb v ospredju Evropa, za katero pričakujemo, da bo to prednost zadržala tudi v prihodnje.

Družbena odgovornost za ceno donosov? Mar res?

Kljub zmotnemu prepričanju nekaterih vlagateljev, da družbena odgovornost pride s ceno manjših donosov, to ne drži. Donosnost družbeno odgovornih naložb v splošnem ne zaostaja za naložbami, ki niso opredeljene kot take. Čeprav lahko pri pregledu strokovne literature najdemo tudi nekatere raziskave, ki trdijo nasprotno, pa je to predvsem posledica nepoenotenih standardov, katere naložbe se uvrščajo med družbeno odgovorne. V splošnem pa velja, da se ni treba odločati med družbeno odgovorno naložbo ali donosom.

Pristopa k družbeno odgovornemu investiranju v skladu Triglav Zeleni

K družbeno odgovornemu vlaganju pristopamo podobno kot pri drugih skladih. Glavna razlika je v tem, da nabor naložb predhodno zožimo in vanj vključimo le najboljša podjetja na področju družbene odgovornosti. Pri tem si pomagamo z ocenami družbene odgovornosti zunanjih ocenjevalcev podjetij. Med možnimi naložbami nato poiščemo sektorje in podjetja, ki imajo po našem mnenju najboljše možnosti za dolgoročno rast. Na skladu Triglav Zeleni se tak pristop kaže v večji zastopanosti delnic iz informacijske tehnologije in telekomunikacijskih storitev. Tako da tudi naši največji stavi prihajata iz teh dveh sektorjev. Na skladu Triglav Zeleni smo tako najbolj izpostavljeni do delnic podjetja Go-ogle in Microsoft. Po drugi strani pa imamo potehtano pozicijo v sektorju energija in oskrba.

Kaj smo kupovali?

V zadnjem času smo dokupovali delnice podjetja Tesla. Po korekciji v marcu smo povečali število delnic, saj kljub sorazmerno visokim vrednotenjem vidimo v podjetju kar nekaj segmentov, po zaslugi katerih se močno razlikuje od konkurence in ki bodo v prihodnosti prispevali k večjim prihodkom in dobičkom. Hkrati z začetkom cepljenja smo kupili delnice podjetja Welltower, ki je močno izpostavljeno do segmenta upokojenskih domov in oskrbovanih stanovanj v ZDA, saj smo predvidevali, da bo to eno izmed področij, ki bo doživelo hiter odboj. Dodatno smo konec prejšnjega leta zaradi pričakovanega povečanja zahtevanih donosov obvezniških naložb kupovali tudi delnice bank, konkretno banke Standard Chartered.

Pogled naprej

Kljub skrbi, da so družbeno odgovorne naložbe precenjene v primerjavi s preostalimi naložbami, so ti strahovi neupravičeni in ne odsevajo realnih razmer ter priložnosti posameznih podjetij. Kot sledi iz prej opisanih naših največjih izpostavljenosti, vidimo za tekoče četrtletje naložbene priložnosti predvsem v informacijski tehnologiji, telekomunikacijskih storitvah in trajnih dobrinah. Po drugi strani pa bi priporočali manjšo zastopanost oskrbe, energetike in potrošnih dobrin. Ker so med družbeno odgovornimi delnicami velikokrat podjetja, ki izkazujejo močno bilanco, imajo bolj predvidljive prihodke ter večje marže, so družbeno odgovorne naložbe dobra izbira tudi v primeru korekcije na delniških trgih.

Prihodnost družbeno odgovornega vlaganja

Za prihodnost družbeno odgovornega vlaganja se nam ni treba bati. Kot že rečeno, je zanimanje za to med vlagatelji precejšnje – v letu 2019 se jih je za tovrstne naložbe zanimalo kar 85 odstotkov, kar je 14 odstotnih točk več kot leta 2015. Raziskave kažejo, da je zanimanje za nefinančni vpliv vlagateljev pri mlajših generacijah veliko pomembnejše, kot je pri starejših generacijah. Druga pomembna skupina, ki pri naložbenih odločitvah močno upošteva družbeno odgovorne dejavnike, pa so ženske. Bank of America je v svoji analizi ugotovila, da so družbeno odgovorni dejavniki pri vlaganju pomembni za 64 odstotkov vseh žensk in za 87 odstotkov vseh milenijcev, ki vlagajo. Na tretjem mestu pa so se znašli zelo premožni posamezniki.

Vsa ta dejstva nakazujejo na še pomembnejšo vlogo družbeno odgovornega vlaganja v prihodnosti, kar se bo po našem mnenju pokazalo tudi v pozitivnih donosih teh naložb.

Avtor: Vid Pajič, višji upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Revija Moje finance, rubrika Upravljanje v živo, 21. 4. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več