Sob 28 Mar 2015

Kakšen začetek leta!

Nemški DAX v letošnjem prvem kvartalu piše zgodovino z velikimi zlatimi črkami. Takšnega začetka leta, če so moji izračuni pravilni, ni imel vse od daljnega leta 1975. Takrat je donos do 31. marca znašal 21,4 odstotka, kar pomeni, da ima letošnjih 20,8 odstotka ob preostalih nekaj dneh do konca kvartala še možnosti, da izboljša 40-letni rekord.

Levji delež takšne rasti zagotovo pripada odličnim donosom delnic avtomobilskih proizvajalcev, ki jih bodo rajši namesto nas v svojih oglasnih sporočilih naštevali slovenski prodajalci. Nič kaj dosti dolžne pa niso ostale niti delnice drugih nemških korporacij, predvsem BASF, K+S, Merck in Deutsche Telekom. Šibak evro je več kot očitno eden od razlogov, da močno izvozno orientirane države, kar Nemčija in njena največja podjetja zagotovo so, obirajo sadove preteklega in trenutnega dela.

Če iz Evrope preskočimo na svetovno raven, ugotovimo, da je bilo začetek leta najbolje pričakati v podnebno tropski in vroči, sicer pa ekonomsko nemirni in negotovi Venezueli, ki je vlagatelje nagradila s 45,1-odstotnim donosom. Z bogato zgodovino ekonomskih kriz zaznamovana Argentina je prinesla 35-odstotni donos. Na tretjem mestu najdemo sosednjo borzo v Budimpešti z 27,5-odstotnim donosom (vse merjeno v evrih).

Začetek leta za zdaj ni bil naklonjen vlagateljem na borzah v Peruju, Kolumbiji, Nigeriji in Ukrajini, ki so tudi že lansko leto beležile izgube. Ljubljanski SBITOP se z letošnjim minimalnim pozitivnim donosom za zdaj uvršča v spodnji del lestvice, družbo pa mu po donosu delajo države iz regije, in sicer Hrvaška, Srbija, Romunija in Bolgarija. Ameriški borzni trg je gledano nominalno v letošnjem letu brez donosa, kljub temu pa so evropski vlagatelji zaradi močne apreciacije dolarja lahko zelo zadovoljni. Stimulativni ukrepi posameznih centralnih bank in okolje nizkih obrestnih mer tako še naprej odločujoče vplivajo na naklonjenost vlagateljev k bolj tveganim naložbenim razredom. Svojevrstne razmere spremljamo tudi na obvezniških trgih, kjer smo priča ekstremno nizkim donosom do dospetja. Nemška obveznica kot ena najvarnejših obvezniških naložb vlagateljem prinaša pozitiven donos šele ob nakupu tiste z ročnostjo 8 let, 10-letna pa ima donos do dospetja 0,21 odstotka. Tudi donos do dospetja slovenskih državnih obveznic se je v letošnjem letu močno znižal, 10-letna tako prinaša le še 1,12 odstotka.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 28. 3. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2021

Preberite poročilo