Pet 24 Apr 2020

Kakšne bodo posledice poceni črnega zlata

Šok tokrat ni prišel s strani ponudbe, temveč s strani povpraševanja. 

Nekateri ocenjujejo, da je upadlo za desetino, drugi pa da celo za 35 odstotkov. Naftne družbe zelo skrbi, kam skladiščiti presežke surove nafte in derivatov. Skladišča so že zelo polna in po nekaterih ocenah je prostora za njihovo polnjenje samo še za nekaj tednov, v najboljšem primeru nekaj mesecev. Če se nesorazmerje med nespremenjeno ponudbo in zmanjšanim povpraševanjem nadaljuje, gre lahko cena nafte zares v minus.

Vsi seveda čakamo na rešitev pandemije. Čakamo na zdravilo oziroma cepivo, čakamo na to, ali bo prišlo do novih valov pandemije, veliko je neznank. Sicer pričakujem, da se bodo stvari začele odvijati v pravo smer, sunkovitega okrevanja pa ne pričakujem. Rane na gospodarstvu se že kažejo. Industrija se utegne počasi zagnati, nekatere globalne verige pa se bodo že zaradi same varnosti začele zbliževati, kar porabo nafte zmanjšuje. Transport in sploh turizem pa se bosta precej dlje pobirala, saj ne v ZDA ne v Evropi ni pričakovati sezonskih množičnih potovanj.

Za primer vnovičnega zagona gospodarstva se lahko ozremo na Kitajsko. Tudi na Kitajskem se med nekaterimi provincami ne da potovati brez 14-dnevne karantene. Zgostitev prometa pa je tam zdaj že približno 80-odstotna v primerjavi z običajno ravnijo. Pri Savdijcih so Kitajci obenem pokupili že veliko nafte. Nov pojav pa je tudi to, da se ljudje bolj izogibajo uporabe javnega prevoza, kar dviguje porabo nafte.

Če bodo omejitveni ukrepi trajali do poletja in če se bo nedavni dogovor o črpanju spoštoval, lahko cena nafte za sod vztraja pri trenutnih ravneh na okoli 20 dolarjih. Če pa se dogovor ne bo spoštoval in se bodo skladišča po svetu zapolnila, negativna cena ni izključena. Mislim, da je v ozadju tudi igra Rusov in Savdijcev, da bi s trga vsaj delno izrinili ameriške proizvajalce, v prvi vrsti proizvajalce nafte iz skrilavcev. Slednji ima točko preloma pri nekje 30 do 40 dolarjih za sod, Rusi pri okoli 25 dolarjih, Savdijci pa pri okoli 5 dolarjih. Tudi sami akterji ugotavljajo, da se te vojne pri tako šibki porabi ne morejo iti, saj presežne nafte kmalu ne bo možno več skladiščiti. Pri Savdijcih pa je sicer glavna težava državni proračun, ki zahteva ceno nafte pri okoli 80 dolarjih, da bi bil uravnotežen. Njihovi razvojni projekti do leta 2030 so pri sedanjih cenah pod vprašajem. Na najslabšem položaju so male proizvajalke, med katere uvrščamo nekatere afriške in bližnjevzhodne države, denimo Nigerijo, ki so odvisne od prodaje nafte. Za 10. junij je sicer napovedano, da naj bi se države podpisnice sporazuma znova sestale in se dogovorile za nadaljnje korake glede količine črpanja nafte. Glede na to, da cena nafte še naprej pada, je možno, da bodo ukrepi glede nadaljnjega omejevanja črpanja potrebni že prej.

Po najbolj optimističnem scenariju se bo povpraševanje stabiliziralo: pandemija pod nadzorom, 90 % gospodarstva bo spet zagnanega, geostrateške negotovosti pod nadzorom, cena nafte pa bo okoli točke preloma.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v: Revija Finance Manager, 24. 4. 2020, str. 21, Izsek iz intervjuja: Kakšne bodo posledice poceni črnega zlata

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več