Sob 17 Aug 2019

Korekcija se nadaljuje v odsotnosti spodbudnih podatkov

Minuli teden so borzne trge zaznamovale ameriško-kitajska telenovela, gospodarske objave in še obrnjena krivulja donosnosti pri nekaterih državah. 

Po tem, ko je ameriški predsednik Trump v začetku meseca zagrozil Kitajski z uvedbo dodatne 10-odstotne carinske stopnje na 300 milijard dolarjev kitajskega blaga, je pred dnevi omilil svoje grožnje z navedbo vrst izdelkov v vrednosti 160 milijard dolarjev, ki bodo iz dodatnih carin izvzeti do 15. decembra. Ko so si trgi že nekoliko oddahnili, pa se je oglasila Kitajska s trditvami, da ZDA ne spoštujejo zavez, o katerih so se dogovorili na zadnjem srečanju, in zagrozila s povračilnimi ukrepi. Negotovost glede trgovinskih vojn je že močno načela živce vlagateljev, ki so se na novice odzvali s prodajo tveganih naložb.

Vlagatelje bi lahko pomirila znamenja, da se upočasnjevanje svetovne gospodarske rasti približuje koncu. Žal najnovejši podatki iz Nemčije in tudi drugod po svetu ne kažejo izboljšanja, še več, nemški BDP se je v drugem četrtletju znižal za 0,1 odstotka, kazalniki zaupanja v gospodarstvo in proizvodnje pa še vedno upadajo. Enako velja za gospodarske kazalnike drugod po svetu, vključno z ZDA, trend je večinoma obrnjen navzdol. Za dodatek k slabemu razpoloženju je na rastočih trgih obubožana Argentina vnovič poskrbela za borzni in valutni šok, z zmago Alberta Fernandeza v tekmi za predsednika. V Hongkongu se nadaljujejo protesti, nadaljuje se politična kriza v Italiji…

Ob takih dogodkih vlagatelji radi posegajo po varnejših naložbah in tako se je zgodilo, da se je krivulja donosnosti med dveletno in desetletno obveznico v nekaterih državah (ZDA, Velika Britanija, Norveška…) obrnila v negativno smer. Kaj to pomeni? V navedenem primeru to, da so investitorji za desetletno obveznico pripravljeni sprejeti nižjo obrestno mero kot za dveletno. To je pomembno zato, ker kaže na zaznavo trga (vlagateljev), da dolgoročno ne vidijo povišane inflacije in posledično gospodarske rasti in se v strahu pred recesijo zatekajo k dolgoročnim naložbam. Obrnjena krivulja je bila v minulih letih pomemben napovednik prihajajoče recesije, zato so se tudi ta teden vnele polemike okrog tega. Nekateri menijo, da je signal tokrat izkrivljen zaradi poseganja centralnih bank po stimulativnih ukrepih in da ne daje prave napovedne vrednosti.

Zaradi zaostrenih gospodarskih razmer lahko septembra pričakujemo nove ukrepe centralnih bank za spodbuditev gospodarstva. Cilj je obrniti tok gospodarskih kazalnikov, zelo dobrodošlo pa bi bilo tudi manj otročje vedenje Trumpa, ki je precej odgovoren za slabšanje razmer. Do zdaj so bile centralne banke uspešne, tokrat bomo videli, koliko streliva imajo še na voljo.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Dnevnik, 17. 8. 2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2021

Preberite poročilo