Sob 8 Apr 2017

Nafta vrača udarec

V zadnjih tednih smo bili priča zanimivim dogodkom na naftnih trgih. Po več kot 10-odstotnem padcu cen obeh vrst nafte (zahodnoteksaške in severnomorske), v obdobju od 23. februarja do 21. marca (oziroma dva dni pozneje v primeru severnomorske nafte), so se cene nafte vrnile na ravni z začetka letošnjega leta. Povzemimo na kratko najpomembnejše dogodke zadnjih mesecev.

Spomnimo, po Opecovi odločitvi o začasnem znižanju obsega črpanja nafte konec lanskega novembra so cene nafte močno zrasle, sledilo je obdobje razmeroma stabilnih cen, ki so nihale v ozkem razponu (od 50 do 54,5 ameriškega dolarja za sod zahodnoteksaške nafte in od 53 do 57 dolarjev za sod severnomorske nafte). Obdobje nižje nihajnosti se je končalo s korekcijo, omenjeno v uvodu. Trenutna cena zahodnoteksaške nafte je 52,6 ameriškega dolarja za sod (za 11,3 odstotka višje od najnižje točke letošnjega leta), cena severnomorske nafte pa 55,8 dolarja za sod (za 10,5 odstotka višje od najnižje točke letošnjega leta). Pomemben razlog za zadnjo rast cen so pričakovanja o podaljšanju obdobja veljavnosti omejitve črpanja nafte, ki naj bi ga države članice Opeca potrdile na naslednjem sestanku, 25. maja. Opecova odločitev bo močno odvisna od podatkov o proizvodnji in zalogah nafte ter povpraševanju po črnem zlatu. Zaloge so trenutno nadpovprečno velike, kar je posledica nižjega sezonskega povpraševanja po nafti, slabše zasedenosti rafinerij zaradi sezonskih vzdrževalnih del v prvem četrtletju in večje proizvodnje nafte v državah, ki niso članice Opeca. Od Opecove odločitve o manjši proizvodnji nafte se je obseg proizvodnje v ZDA povečal za 5,8 odstotka, medtem ko so se zaloge v istem obdobju povečale za 9,7 odstotka. Po drugi strani so bili zadnji podatki o zalogah bencina in povpraševanju po nafti s strani rafinerij pozitivni za cene nafte – padec zalog bencina je bil večji od napovedanega, količina nafte, uporabljene v postopku rafiniranja, pa je bila nadpovprečno velika.

Kakšno odločitev bo sprejel Opec, bomo izvedeli čez manj kot dva meseca. Pomemben dejavnik pri cenah nafte bodo razmere na naftnem trgu v ZDA, kjer bo proizvodnja verjetno še naprej rasla, stanje zalog pa bo odvisno tudi od povpraševanja, ki bi se v naslednjih mesecih utegnilo povečati zaradi pričakovanega toplega vremena.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 29, 8. 4. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Preberi več