Sob 7 Okt 2017

Obeti za nafto vsaj stabilni, če že ne rožnati

Cena surove nafte se sicer z večjimi nihaji zvišuje že vse od začetka poletja. 

Tehnično gledano je gibanje cene nafte septembra vstopilo v bikovski trend, kar se zgodi, ko se cena od dna dvigne za več kot 20 odstotkov. Optimizem so vzbujala predvsem pričakovanja o krepitvi povpraševanja po surovi nafti. V zadnjem tednu pa so se spet pojavili pritiski na znižanje cene, zaradi povečanega črpanja in prihajajoče tropske nevihte Nate v Mehiški zaliv. Zaradi nevihte mnoga naftna podjetja zapirajo svoje naftne ploščadi v mehiškem zalivu, izpad proizvodnje pa naj bi bil v višini približno 250.000 sodčkov na dan. 

V zadnjem času so največji krivec za preveliko količino načrpane nafte ZDA, ki načrpajo že več kot  9,5 milijonov sodov na dan, kar je največ po letu 2015 ter skoraj 34 letni vrh. Organizacija držav izvoznic nafte OPEC skupaj z Rusijo še spoštuje dogovor o omejitvi črpanja, sporazum pa se izteče konec marca. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden izrazil pripravljenost, da bi veljavnost sporazuma še podaljšali, na zgodovinski obisk v Rusijo z namenom utrditve odnosov (na energetskem področju) pa se odpravlja celo saudski kralj Salman bin Abdulaziz. Z dobro usklajeno akcijo Rusije in OPEC bi lahko videli najmanj stabilizacijo, če že ne rast cen.

Podružnica Fitcha, globalno raziskovalno in analitsko podjetje BMI Research, je ocenilo, da trg podcenjuje krepitev povpraševanja po nafti, ki ga bo v prihodnjih letih težko zadostiti zaradi nizkih investicij v zadnjih letih. Za naslednje leto so dvignili povprečno oceno zahodnoteksaške nafte na 57 dolarja za sod, dvignili pa so tudi pričakovanja do leta 2020, ko naj bi nafta dosegla nivo 73 dolarja za sod. To je precej bolj optimistično od mediane napovedi analitikov na Bloombergu, ki za naslednje leto pričakujejo ceno okoli 52,25 dolarja za sodček, v letu 2020 pa 60,5 dolarja za sodček surove nafte. V času pisanja je bila cena zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru 50,6 dolarja za 159-litrski sod, severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena decembra pa na nivoju 57 dolarja za sod. Če so napovedi pravilne, bomo torej v naslednjih letih videli zmerno rast tega energenta.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 33, 7.10.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

    Zapri

    Želim izvedeti več

    To prevent automated spam submissions leave this field empty.

    Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

    Strokovni prispevki

    Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

    Preberi več