Sob 6 Jan 2018

Potencialne prepreke v letu 2018

Bralkam in bralcem so na voljo številni prispevki o obetih za 2018 z odgovori, kje so v prihajajočem letu naložbene priložnosti. 

Vlaganje na kapitalske trge vključuje tudi ustrezno obvladovanje tveganj, zato bom tokrat komentiral nekaj potencialnih nevarnosti, ki bi lahko »kvarile« razpoloženje na kapitalskih trgih. Navedel bom nekaj znanih virov tveganj ter podal mnenje glede verjetnosti njihovega nastanka in jakosti vpliva na dogajanje na kapitalskih trgih.

Leto 2017 je bilo z vidika volatilnosti donosnosti naložb izjemno mirno za vlagatelje. Dnevne spremembe indeksa S&P 500 so se gibale med vsega –1,8 in 1,4 odstotka, več kot dvoodstotnega padca pa indeks ni doživel že vse od septembra 2016. Precej brezbrižno bi bilo pričakovati nadaljevanje takšne bonace. Ne trdim, da so pred nami hudi viharji, želim le spomniti, da je volatilnost lastnost tveganih naložb, ki lahko ob paničnem odzivu vlagatelja naredi veliko škode.

Kar nekaj virov tveganj prihaja s političnega parketa. V drugo fazo vstopajo pogajanja glede brexita. Poleg neznank, povezanih s pogajanji, negotovost veča tudi krhka vlada Therese May. Mayeva sicer s hudimi napori pomika Veliko Britanijo proti izhodu iz EU, a vprašanje je, ali ji ne bo načrtov prekrižal laburist Jeremy Corbyn. Vpliv neugodnega scenarija – trdi izstop VB iz EU – bi bil sicer omejen na VB, morda evropsko regijo, a s preučevanjem posledic bi zaposlil marsikatero vodstvo evropskih podjetij. Politika bo krojila tudi dogajanje v Italiji. Marca bodo parlamentarne volitve, po trenutnih anketah pa vodi evroskeptična stranka Gibanje petih zvezd. Najmanj zaželen je scenarij brez zmagovalca, ki bi bil sposoben oblikovati koalicijo. Nekoliko v ozadju, pa vendarle, so pričakovanja glede neodvisnosti Katalonije. Separatistične stranke imajo sicer večino v parlamentu, a druži jih le zagovarjanje neodvisnosti, ki je zaradi trdega stališča Madrida verjetno ne bodo začele kmalu udejanjati. Omenjena politična tveganja kljub relativno veliki verjetnosti ne bi smela imeti prelomnih negativnih posledic za kapitalske trge.

Nestabilnost verjetno čaka vlagatelje na trgu kriptovalut, ki so zaznamovale leto 2017, marsikatera valuta pa bo dočakala obravnavo v učbenikih o naložbenih balonih. Eksponentna pretekla rast se bo nekoč ustavila in takrat so možni tudi večji negativni popravki. Kljub vsemu tržna kapitalizacija vseh kriptovalut znaša okoli 770 milijard dolarjev, kar ne bi smelo imeti širših negativnih posledic.

Že dalj časa pereče so tudi razmere na korejskem polotoku. V zadnjem obdobju smo priča ohladitvi napetosti, a ne pozabimo, da predstavlja severnokorejski razvoj nuklearnega orožja in medcelinskih izstrelkov kredibilno grožnjo ZDA, zato bo zaostrena retorika možna tudi v 2018. Verjetnost vojaškega spopada je sicer manjša, so pa zato posledice lahko bistveno bolj usodne.

Želim vam uspešno soočanje s potencialnimi preprekami v letu 2018.

Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, 6. 1. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, april 2018

  Preberite poročilo