Sre 11 Maj 2022

»Ravno prav« pravih delnic

Vlagatelje na delniškem trgu tudi v negotovih časih nagovarjajo uspešna globalna podjetja z dolgoročno perspektivo.

Upravljavci premoženja se radi poigravajo tako s številkami kot s črkami. Jim Cramer, znani »televizijski« finančnik, je pred približno desetimi leti ustvaril kratico F. A. A. N. G. Vsebuje najuspešnejša tehnološka podjetja: Facebook, Apple, Amazon, Netflix ter Google.

Pred kratkim so kratico osvežili v M. A. N. T. A. To naj bi bila nova delniška selekcija, ki vsebuje podjetja Microsoft, AMD, Nvidia, Tesla ter Alphabet. A kratica vključuje zgolj ameriška podjetja, zato poglejmo, ali se da z akronimom zajeti bolj globalen portfelj podjetij. V regiji nam je iz danih črk blizu beseda T. A. M. A. N. (iz turščine preneseno v srbščino pomeni ravno prav) in se odlično prileže kot kratica za delniško selekcijo. Poskusimo vključiti vanjo uspešna globalna podjetja z dolgoročno perspektivo.

Tencent

Tencent je kitajsko tehnološko podjetje, ki je razvilo številne igre ter novo kategorijo aplikacije, ki ji v tujini pravijo »super app«, po imenu wechat. Od iger sta najbolj znani PlayerUnknown's Battlegrounds ter Fortnite, super aplikacijo wechat pa ima na svojem telefonu večina Kitajcev ter je pravzaprav hibrid med revolutom, whatsappom, Airbnbjem, Kayak.com ter facebookom. Ceno tečajnice podjetja Tencent je pred kratkim zdelala zakonodajalska »križarska vojna« proti monopolom na Kitajskem, zato je trenutno videti poceni. Na Kitajskem obstajajo sicer visoka tveganja, izhajajoča iz političnega sistema, ter visoka nihajnost zaradi »papirnatih rok« kitajskih vlagateljev.

ASML Holding

ASML Holding je nizozemsko podjetje, ki proizvaja najbolj sofisticirano litografsko tehnologijo za tiskanje najbolj naprednih mikroprocesorjev. Njihove stroje uporabljata tako Taiwan Semiconductor Manufacturing kot ameriško podjetje Intel za proizvodnjo čipov. En stroj ASML za proizvodnjo polprevodnikov stane okoli 150 milijonov ameriških dolarjev.

Moderna

Moderna je ameriško farmacevtsko podjetje, za katero ni vedel nihče, dokler se nista pojavila covid-19 ter Modernino cepivo spikevax. Moderni je uspelo razviti cepivo proti covidu v le dveh dneh ter ga spraviti na trg v manj kot enem letu. Drži, da je bil postopek za uporabo cepiva pospešen ter da trenutno vsi prihodki podjetja prihajajo od tega cepiva, a Moderna razvija še druge terapije in cepiva, ki bi lahko pomagali človeštvu, tako kot je pomagal spikevax. Trenutno imajo v zadnji fazi testiranja cepivo proti gripi, cepivo proti respiratornemu sincicijskemu virusu ter cepivo proti citomegalovirusu.

Alibaba

Kitajsko podjetje Alibaba je pravzaprav kitajski Amazon. Od ameriškega se razlikuje v dveh točkah: Alibaba na leto oskrbi več kot štirikrat več aktivnih potrošnikov kot Amazon ter ima štirikrat nižjo kapitalizacijo kot Amazon. Amazon ima sicer zelo razvito računalništvo v oblaku ter je vodilno podjetje na tem področju, se je pa tekmi v oblaku za prvo mesto pridružila tudi Alibaba. Tudi tečajnico podjetja Alibaba so zdelali prej omenjeni zakonodajni ukrepi.

Nvidia

Nvidia je supertehnološko podjetje. Razvija izjemno zmogljive grafične kartice, umetno inteligenco, metaverzum po imenu Omniverse, platforme za kvantne računalnike ter stvari, ki jih mnogi niti ne razumemo. Njihov poslovni model je pri razvijanju novih orodij usmerjen v združljivost z vsemi sektorji, prav tako pa razvijajo stvari, ki bodo v prihodnosti zagotovo postale sprejete s strani splošne javnosti in podjetij. Podjetje ima trenutno tržno kapitalizacijo okoli pol bilijona dolarjev.

Da si lažje predstavimo premike v tečajnicah omenjenih podjetij, smo sestavili indeks iz delnic T. A. M. A. N. Indeks je vsota tržnih kapitalizacij posameznih »ravno pravih« delnic.

Avtor: Matjaž Pogorevc, analitik na področju analiz

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trgi, datum, 9. 5. 2022

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič