ZDA
Sob 13 Maj 2017

Spokojnost na Constitution Avenue 2051

Vlagatelji vstopajo v poletje nasmejanih obrazov. Svetovni delniški indeksi so letos globoko v zelenem, saj so mnogi med njimi pridobili več kot 10 odstotkov. 

To je razumljivo, saj so splošni makroekonomski kazalci še vedno solidni, poleg tega se aktivnost krepi tudi v podjetniškem svetu. Tako so podjetja v prvem četrtletju v Združenih državah Amerike prvič po tretjem četrtletju leta 2011 ponovno dosegla več kot 10-odstotno rast dobičkov, pri čemer je bila rast enakomerna porazdeljena med vse gospodarske sektorje.

Priročno je, da se robustno poslovanje podjetij izkazuje ravno v času, ko je podpora predsednikovanju Donalda Trumpa zaradi popolnih obratov glede na predvolilne obljube na najnižjih ravneh po izvolitvi.

Medtem ko dogajanje v Beli hiši spominja na resničnostno oddajo Vajenec, ameriški centralni bankirji v zgradbi Marriner Eccles, le 20 minut hoda stran, prvič po mnogih letih v miru kujejo načrte za junijski sestanek. Potem ko so šele konec februarja napovedali marčevski dvig ključne obrestne mere in suvereno osvetlili pot do konca leta s kar dvema do tremi nadaljnjimi dvigi, se zdi njihova naloga do konca leta precej enostavna. Iz tira jih ni vrgla niti objava ocene za rast bruto domačega proizvoda v prvem četrtletju letošnjega leta, ki je s skromnih 0,7 odstotka pristala najnižje v zadnjih treh letih. Še več, po sestanku v maju so jo ocenili kot prehodno, v govorih, ki so sledili v naslednjih dneh pa so guvernerji poudarjali zavezanost predvidenemu načrtu dvigov ključne obrestne mere. Verjetnost za dvig v juniju je tako dosegla sto odstotkov.

Kaže, da je edini njihov pravi preostali letošnji izziv, kako izpeljati zmanjšanje bilance ameriške centralne banke brez negativnih vplivov na gospodarstvo in kapitalske trge. Čeprav bo to ob predvidenih dvigih še dodatno povečalo vtis restriktivnosti monetarne politike, se vlagatelji na vse skupaj za zdaj ne ozirajo preveč. Še več, indeks finančnih razmer se celo približuje najvišjim ravnem v zadnjih desetih letih, kar zagotavlja, da dvomov o upravičenosti dvigov in celo zmanjšanja bilance centralne banke ni. Guvernerjem na Constitution Avenue 2051 bo tako verjetno celo preostalo dovolj časa za spremljanje twitter računa ameriškega predsednika, ki se bo potil na drugi strani parka Eclipse.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 15, 13. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, maj 2018

Preberite poročilo