ZDA
Sob 28 Okt 2017

Svetovna rast in optimizem še naprej

Svetovni delniški indeksi na krilih zelo dobrih četrtletnih rezultatov podjetij in ob pomoči centralnih bank ter drugih spodbujevalnih ukrepov držav dosegajo iz dneva v dan višje vrednosti. 

V ZDA je senat sprejel resolucijo proračuna za 2018, ki je pripravljen tako, da upošteva novo davčno reformo, ki bo zmanjšala davke, kar je dodatno spodbudilo rast delnic. V začetku prihodnjega meseca naj bi bilo tudi jasno, kdo bo novi predsednik Ameriške centralne banke, ki pa verjetno bistveno ne bo spreminjal dosedanje monetarne politike.

V četrtek so zasedali člani Evropske centralne banke, predsednik Mario Draghi je nato na tiskovni konferenci sporočil, da bo ECB že januarja prihodnje leto začela opuščati spodbujevalne ukrepe, saj so razmere v evrskem gospodarstvu zelo dobre z izjemo inflacije, ki še ni na želeni ravni tik pod dvema odstotkoma, vendar pa gre trend v tej smeri. ECB še ne bo začela zviševati temeljnih obrestnih mer, ki bodo ostale na tej ravni še daljše obdobje, vendar se je odločila, da bo zmanjšala mesečno kvoto za odkup obveznic pri ECB s 60 na 30 milijard evrov na mesec za zdaj vse do septembra prihodnje leto. V primeru poslabšanja gospodarskih razmer v evrskem območju je ECB pustila vrata odprta, da spet povečajo spodbujevalne ukrepe.

Že nekaj časa se investitorji na kapitalskih trgih sprašujejo, ali so delniški trgi predragi oziroma do kdaj bodo cene delnic rasle. Odgovor na to vprašanje je za zdaj s strani analitikov precej enoten, kar pomeni, da ob upoštevanju vseh makroekonomskih podatkov svetovnih gospodarstev, ob upoštevanju izredno ohlapnih ukrepov centralnih bank ter ob upoštevanju objav ter napovedi poslovanja podjetij delniški trgi niso v območju, kjer bi zanje rekli, da so delnice nerazumno drage, je pa res, da vrednotenja niso najnižja.

Avtor: Mitja Baša, Triglav skladi

DNEVNIK, STR. 7, 28.10.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, april 2018

Preberite poročilo