Pet 14 Feb 2020

Tarife in zaščite? Ne hvala! Pri izbiri panoge glejte konkurenčnost in dolgoročno perspektivo

V času, ko se predvolilni boj za nominacijo v demokratski stranki počasi stopnjuje, se veliko govori o tem kaj bi menjajva v Beli hiši pomenila za borzni trg.

Kateri panoge bi izgubile in katere pridobile privlačnost? Čeprav je debata vsekakor zanimiva, pa si morda raje poglejmo, kako so se odrezale panoge katerih (ponovni) razcvet, je v svoji kampanji obljublja predsednik Trump.

Če se za začetek spomnimo poudarkov iz predvolilne kampanje leta 2016, je obljubljena Trumpova zaščita podjetji, ki so jih po njegovem mnenju ogrožali okoljevarstveniki, nepoštena tuja konkurenca in še mnogokateri, ki so jim po mnenju predsednika Trupa delali krivico in se okoriščali na račun ZDA, obsegala predvsem industrijo premoga, naftna podjetja in jeklarsko industrijo.

Trump je na pomoč priskočil hitro, ukrepi za zaščito so bili sorazmerno hitro sprejeti. Čeprav se sliši morda kot dobra novica, če država s tarifami, deregulacijo in neposrednimi spodbudami brani panogo, v katerega so vključena podjetja, v katera ste investirali, pa je to po navadi zelo kratkotrajna rešitev. Če pogledamo samo zadnji mandat, bomo opazili, da so bili boljši donosi pri panogah, ki se znajdejo dobro brez zaščite.

V tem mandatu se naftna podjetja borijo z upadom dobička, industrija premoga umira celo hitreje, kot je pod Obamo, tudi jeklarska industrija se sooča z velikimi težavami. Deregulacija in tarife niso zmogle obrnite globalnih trendov. Nekateri ukrepi so celo škodovali podjetjem, ki naj bi jih ščitili. Na primer tarife na uvoz jekla so se za nekatera podjetja iz panoge pokazala bolj kot Pirova zmaga, saj so se polizdelki, ki jih uvažajo iz tujine močno podražili, kar se pozna na dobičkih. Krivda seveda ni na strani Trumpa. Dejstvo je, da določene industrije skozi obdobja ne prosperirajo več tako kot so. Zato so njegovi ukrepi, če malo karikiram, smiselni bolj toliko kot, če bi Finska v obdobju, ko je Nokia začela izgubljati primat, uvedla carine na pametne telefone.

Po drugi strani podjetja proti katerim ima večkrat veliko za povedati in se nad njimi pritožuje načeloma, delajo veliko boljše od borznega indeksa. To še posebej velja za velika tehnološka podjetja. Čeprav kakšen čivk povzroči nihanje cene, pa v času njegovega mandata ta podjetja premagujejo borzni indeks. Še bolj kot borzni indeks pa premagujejo podjetja iz panog, ki so bila deležne take ali drugačne zaščite ter pomoči.

Vsekakor ne moremo in ne smemo oporekati, da je za splošno vzdušje na borznih trgih Trump naredil veliko. Vendar se nekonkurenčnosti podjetij in ničelne rasti ali krčenja panoge v globaliziranem svetu ne more reševati s tarifami. Zato se pa po drugi strani pri napovedih privlačnosti panog v posamezni državi vedno lahko zanašamo na globalno konkurenčnost in perspektivnost panoge ter podjetij.

Dejstvo je, da so tarife in zaščita v obliki, kot so, dokaj nepotrebne in podjetjem ne omogočajo čudežev. Zato tudi ob morebitni menjavi v Beli hiši stvari, vsaj kar se tiče privlačnosti panog, ne bodo zelo drugačne. Ob pogledu na lanskoletne donose najbolj zasledovanega borznega indeksa, S&P 500 opazimo, da so več kot 20% celotne rasti pripevala 4 podjetja. To so Apple, Microsoft, Facebook in Amazon. V zadnjem desetletju pa so več kot 10% rasti indeksa S&P 500 pripevala samo tri prej omenjena podjetja (Apple, Microsoft in Amazon). Torej, če povzamem, odgovora o relativni privlačnosti panog ne gre iskati na volitvah, ampak v makroekonomskih analizah in trendih.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 14. 2. 2020, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2021

Preberite poročilo