Pon 31 Jul 2017

Trgi v razvoju ostajajo svetovni vlečni konj

Mednarodni denarni sklad (IMF) je pred kratkim objavil osveženo napoved stanja svetovnega gospodarstva, kjer še naprej vidi okrevanje svetovne ekonomije, katere glavni vlečni konj so še vedno trgi v razvoju. 

Med razvijajočimi se državami največji delež, ta znaša okrog 25 odstotkov, pripada Kitajski, ki ji je IMF napoved rasti popravil navzgor, predvsem zaradi zelo močnega prvega letošnjega kvartala ter višjih pričakovanj o nadaljnjih finančnih spodbudah. Gospodarska rast naj bi leta 2017 znašala 6,7 odstotka, leta 2018 pa 6,4 odstotka.

Skladno z napovedmi o gospodarski rasti razvitih kot tudi razvijajočih se držav se vedejo delniški trgi, ki iz dneva v dan dosegajo nove rekordne vrednosti, seveda pa so cene podkrepljene tudi z rezultati oz. dobički podjetij in napovedmi poslovanja. Ameriška investicijska banka Goldman Sachs je v najnovejšem poročilu napisala, da ostajajo delnice še naprej najbolj zaželjen naložbeni razred, izmed regij pa se zaradi močnih fundamentalnih kazalnikov nagibajo k razvijajočim se trgom. Podobno meni  največji svetovni upravljavec premoženja BlackRock, ki izpostavlja potencial rasti kitajskih delnic.

Trgi v razvoju so letos ustvarili precej boljši donos kot razviti trgi, saj je indeks MSCI Emerging Markets pridobil dobrih enajst odstotkov vrednosti, medtem ko je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 ostal nespremenjen. Pri tem je treba opozoriti, da je ameriški dolar letos v primerjavi z evrom izgubil kar desetino vrednosti. Kitajske delnice v indeksu Hang Seng so pridobile deset odstotkov,  južnokorejski indeks Kospi, ki pomeni okrog 16 odstotkov indeksa MSCI Emerging Markets, je pridobil dobrih 16 odstotkov, Taiwan Taiex indeks, ki predstavlja 12 odstotkov indeksa, pa je zrasel za skoraj 9 odstotkov, vse merjeno v evro valuti.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

 

DELO, STR. 22, 31. 7. 2017, RUBRIKA: DELNICE

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Preberi več