Sob 25 Mar 2017

Trump na prvi preizkušnji

Od novembrske izvolitve Trumpa za ameriškega predsednika smo v tem tednu prvič zaznali manjšo korekcijo na kapitalskih trgih.

Ameriški indeks S&P 500 je tako sredi tedna izgubil slaba 2 odstotka svoje vrednosti, kar je seveda pritegnilo nekaj več pozornosti udeležencev finančnih trgov. Razlog za manjši upad indeksa je, da počasi   prehajamo od besed k dejanjem. Od izvolitve novega ameriškega predsednika so rast poganjale predvsem Trumpova retorika ter njegove obljube o davčni reformi in deregulaciji finančnega sistema, tokrat pa se bo srečal z enim najkompleksnejšim sistemom v ZDA – to je zdravstvenim sistemom. Glasovanje predstavniškega doma o predlogu zdravstvene reforme bo tako vsaj kratkoročno pomemben kazalnik gibanja vrednosti različnih naložbenih razredov. V resnici pa bo to prvi preizkus Trumpa v praksi in občutljivi trgi bodo izid glasovanja prevedli tudi v pomembnejše odločitve (tudi z vidika kapitalskih trgov), ki čakajo Trumpa – to so predvsem davčna reforma ter investicije v infrastrukturo in obrambo. Sprejetje nove zdravstvene reforme oziroma razveljavitev Obamacare bi vsekakor potrdilo da imajo Trumpove besede trše temelje, kar bi se pokazalo v višji rasti BDP, zvišanju inflacije, zaradi večje državne potrošnje pa tudi višjemu deficitu. V teoriji je to pozitivno za delniške naložbe in tudi za ameriški dolar, negativno pa seveda za ameriške državne obvezniške naložbe, ki se gibljejo v obratni smeri od svojega zahtevanega donosa. Nasproten scenarij nas seveda čaka, če Trumpu ne bo uspelo pridobiti dovolj podpore za izglasovanje zdravstvene reforme – kratkoročno bi bili lahko priča nekoliko večjim popravkom delniških tečajev, na drugi strani pa bi pridobili predvsem ameriški državni papirji s fiksnim donosom. Iz Evrope je ob koncu tedna odmeval podatek o indeksu nabavnih menedžerjev (PMI), ki je dosegel najvišji nivo v zadnjih šestih letih in presegel tudi pričakovanja analitikov. Posledično se je evro še nekoliko okrepil v primerjavi z dolarjem in je tako EU-regija trenutno še vedno naložbeno najbolj privlačna, če jo spremljamo na podlagi makroekonomskih podatkov. Slaba stran te regije so povečana politična tveganja, predvsem s prihajajočimi volitvami v Franciji in Nemčiji, ter seveda začetek pogajanj z Veliko Britanijo glede brexita. Nekoliko si je ob koncu tedna opomogla tudi nafta, saj je večanje zalog in povečana proizvodnja v nečlanicah združenja Opec povzročila upadanje cene nafte in nevtralizacijo ukrepov Opeca za zvišanje cen nafte. Zasedanje Opeca je sicer predvideno šele v maju, vseeno pa se bodo članice Opeca sestale na neformalnem srečanju konec tega tedna, da uskladijo proizvodne kvote – posledično se je cena nafta le obrarvala v zeleno barvo.

 

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 29, 25. 3. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič