Sob 5 Aug 2017

Tudi borze bolj počitniško

Odsotnost večjih presenečenj na naslovnicah časopisov, bodisi finančnih, bodisi političnih, se v zadnjih tednih pozna tudi pri razpoloženju na borzah, ki ni pretirano vznemirljivo. To seveda ne pomeni, da novic ni, pomeni le, da se te borznih vlagateljev ne dotaknejo prav dosti.

Na gibanje posameznih delnic v zadnjih tednih najbolj vplivajo objave poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Po do zdaj objavljenih podatkih (okoli 80 odstotkov podjetij iz indeksa S&P 500) je rast dobičkov podjetij v ZDA višja za 11 odstotkov glede na primerljivo obdobje lanskega leta, ob 5,9 odstotni rasti prihodkov. Delež podjetij z višjim dobičkom od pričakovanj analitikov je okoli 74 odstotkov, višje prihodke od pričakovanj pa je objavilo 68 odstotkov podjetij. Čeprav je rast dobičkov nekoliko nižja, kot je bila v prvem četrtletju, bo celotni dobiček podjetij dosegel novo rekordno vrednost. Podobno situacijo lahko opazimo tudi pri evropskih podjetjih, kjer je rast dobičkov in prodaje še višja kot v ZDA in prav tako nižja kot preteklo četrtletje.

Poleg poslovnih rezultatov podjetij smo v tem tednu spremljali tudi nekaj solidnih makroekonomskih objav, ki so bile večinoma v okvirih pričakovanih vrednosti in nakazujejo na nadaljevanje trdnosti gospodarstva v ZDA, Evropi in tudi drugod po svetu. Težava, s katero se ubadajo predvsem centralne banke, pa je, da kljub spodbudnim podatkom o rasti industrijske proizvodnje in zniževanju brezposelnosti, ki je ponekod že na rekordno nizkih ravneh, razvitim gospodarstvom ne uspe spraviti inflacije na ciljno raven nad 2 odstotka. To je tudi razlog, da je nadaljnje dvigovanje ključne obrestne mere v ZDA vprašljivo. Rezultat je padec vrednosti ameriškega dolarja, ki sicer izgublja tla pod nogami že večji del letošnjega leta. Na podobni poti nepriljubljenosti je britanski funt, vendar v Veliki Britaniji težava ni prenizka inflacija (prej obrnjeno), ampak močno upočasnjevanje gospodarske rasti ter nespodbudne napovedi, povezane predvsem z brexitom.

Na političnem področju lahko izpostavimo močno ohlajene odnose med ZDA in Rusijo z vpeljavo novih sankcij proti Rusiji. Trump je krivdo za sankcije naprtil kar kongresu, kar priča o vse večjem razhajanju med predsednikom in kongresom. Težko bi govorili o novi hladni vojni, vendar pa lahko rečemo, da so odnosi najslabši v zadnjih desetletjih. Nadaljuje se tudi zaostrovanje odnosov s Kitajsko.

Ob visokih vrednotenjih borznih indeksov so očitno dobri rezultati poslovanja ter pozitivne makroekonomske novice zgolj zahteva, da borzni indeksi stopicljajo na mestu. Za politične zdrahe, ki jih povzroča Trump, pa so vlagatelji že skoraj imuni, saj jih nepretrgoma opazujejo že skoraj devet mesecev.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi

 DNEVNIK, STR. 8, 22. 7. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Strokovni prispevki

  Pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

  Preberi več