Sre 14 Okt 2020

Tudi Trumpov pogajalski spin ni zamajal borz

Več kot dober začetek tako imenovanega »spooky season«, kot Američani radi označujejo obdobje okoli noči čarovnic, ki se začne z oktobrom. Prvi teden oktobra je bil namreč na borzah – morda celo nekoliko presenetljivo – pozitiven. Poglavitni delniški indeksi po svetu so zrasli od dva do tri odstotke. Najbolj so v povprečju zrasle delnice ameriških malih podjetij, kar za pet odstotkov (merjeno v evrih, vključujoč dividende). Rast nekoliko preseneča, ker se je teden začel s hospitaliziranim predsednikom najpomembnejše države sveta, ki je nekaj dni pred tem javnost obvestil o okužbi s covidom-19. Trump je Nacionalni vojaški medicinski center Walterja Reeda zapustil že v ponedeljek, a njegovo zdravstveno stanje so še vedno opazovali. Na vrhuncu zdravstvene negotovosti v Beli hiši (morda celo zaradi nje) je Trump izvedel še spin v pogajanjih z demokrati o novi koronapomoči in svojim pogajalcem naročil, naj prekinejo pogajanja do obdobja po volitvah.

Javnost ima resnično visoka pričakovanja glede nove fiskalne pomoči, h kateri pozivajo tudi guvernerji ameriške centralne banke, ki ne morejo nadomestiti izpada dohodka pri gospodinjstvih. Vlagatelji so se hitro odzvali in tečaji delnic so vidno padli. Da bi bila zmeda še večja, je Trump že naslednji dan omehčal svojo prekinitev pogajanj s pozivom k pomoči posameznim sektorjem (predvsem letalskim prevoznikom, ki so tik pred obsežnim odpuščanjem), a tokrat je nasprotna stran s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi na čelu zavrnila ponujeno roko.

V petek je njegov pogajalski ugriz popolnoma zbledel, saj je njegova administracija prek finančnega ministra Stevena Mnuchina demokratom ponudila predlog celovite pomoči v znesku 1800 milijard ameriških dolarjev. Vlagatelji na kapitalskih trgih so trenutno močno občutljivi za dogovore o novi pomoči ameriškemu gospodarstvu. Pritiski prihajajo z najrazličnejših strani in verjetno je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do dvostrankarske (angl. bipartisan) rešitve. Negotovost, ki je bolj ko ne posledica ameriških političnih razmer, vpliva tudi na druge stvari. Med drugim je poskrbela za kar sedemodstotno depreciacijo ameriškega dolarja v primerjavi s kitajskim juanom od letošnjega junija.

Poleg predvolilne tekme se zelo intenzivno razvija tudi drugi globalni val okužbe s covidom-19. Nove dnevne okužbe predvsem v Evropi dosegajo ravni, ki so bistveno višje od spomladanskih; posamezne države uvajajo strožje lokalizirane ukrepe. Večina gospodarstva ni motena, prizadeta pa so storitvena podjetja (restavracije, hoteli, turistična podjetja …). Teden, ki je pred nami, bo postregel z napornimi pogajanji iz Bruslja glede brexita (v četrtek se izteče rok, ki si ga je britanski premier zadal za dokončanje osnutka trgovinskega dogovora med EU in Veliko Britanijo), zvrstile pa se bodo tudi objave rezultatov poslovanja v tretjem četrtletju. Kot vedno nam bodo razmere najprej orisale banke v ZDA.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Posel, 13. 10. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt