Pet 20 Dec 2019

Utrip leta 2020

Tole ne bodo naložbena priporočila za leto 2020, gre za prispevek, ki bo koga spomnil na tradicionalne, »nezaslišane« napovedi Saxo Bank.

Namesto manj verjetnih scenarijev, o katerih razmišljajo pri danski banki, bom poskušal osvetliti dogodke za katere je v prihajajočem letu relativno visoka verjetnost, da se bodo zgodili. Izidi britanskih volitev kažejo, da bo v začetku leta Velika Britanija izstopila iz EU. S tem bi se razrešila pomembna politična negotovost, kar bo odprlo vrata pogajanjem o prihodnjih ekonomskih odnosih med EU in Veliko Britanijo. Pogajanja ne bodo tako nedolžna, saj bi se morala končati konec 2020, a glede na to, da so nas ZDA in Kitajska z ritmom trgovinskih pogajanj in možnih potez že dodobra ogrele, si prevelikih skrbi vlagatelji ne bi smeli delati. Uspeh Škotske nacionalne stranke na britanskih volitvah je obudil apetite po referendumu o neodvisnosti Škotske, vprašanje pa je, ali ga bodo sploh pripravili in ali je podpora neodvisnosti kaj večja kot leta 2014. Tudi sicer se zdi morebitna škotska neodvisnost skozi ekonomska očala bistveno manj usodna kot odhod Velike Britanije iz EU.

Nova predsednica Evropske komisije gradi evropsko zgodbo na t. i. »green dealu« in marca 2020 lahko pričakujemo prvo evropsko podnebno zakonodajo. Za zdaj ni videti, da bi imela pobuda kakršenkoli vpliv na kapitalske trge, ponuja pa priložnost, da se osmislijo obsežni investicijski projekti, ki bi tvorili kakovostno evropsko naložbeno pripoved (upajmo, da prepričljivejšo od Junckerjevega načrta).

S precejšnjo gotovostjo lahko v 2020 pričakujemo tudi ukvarjanje s »trumponomiko«. Januarja naj bi ZDA in Kitajska podpisale trgovinski dogovor prve faze, a že zdaj se čuti, da konec trgovinskega zapleta še ni blizu. Vsakršno oviranje mednarodne trgovine ima negativni vpliv na gospodarstvo, a glavni akterji (med njimi predsednik Trump) pri pogajanjih ne dajejo vtisa, da bi svoja stališča branili za vsako ceno. Letos so se vlagatelji o tem že prepričali, saj so za vsako zaostritvijo kmalu prišle spravljive besede. Trump se je v tem trenutku znašel tudi pred ustavno obtožbo. V času pisanja prispevka izidi glasovanja o dveh obtožbah v predstavniškem domu še niso znani, ne glede na to, kakšni bodo, pa politična kombinatorika kaže, da je dvotretjinska podpora obtožbam v senatu, ki je končna porota v procesu, malo verjetna. Trump se bo tako verjetno pridružil predsednikoma Clintonu in Johnsonu, ki sta bila podobno »oproščena« v senatu. Takšen razplet procesa odpoklica je sicer že dalj časa pričakovan in ne predstavlja novice za vlagatelje, nedvomno pa ponuja aktualnemu predsedniku prostor, da spodbudi svojo volilno bazo, ki jo bo potreboval na novembrskih predsedniških volitvah. Na razplet ameriških volitev se utegnejo kapitalski trgi, vsaj kratkoročno, močneje odzvati. V tem trenutku bolj odmevajo mnenja, da bi nanje blagodejno vplivala ponovna izvolitev Trumpa, a končna sodba je še preuranjena, saj pravih predvolilnih tem ne ponuja ne ena ne druga politična stran. Zadnji, a nič manj pomemben »vir« dogodkov so centralne banke. V tem trenutku se nam obeta daljše obdobje mirovanja ameriške centralne banke, saj ameriško gospodarstvo kaže zadostno odpornost ob še vedno skromni inflaciji.

Dodatne spodbude si lahko obetamo od Evropske centralne banke - v okviru strateškega pregleda ravnanja banke, ki ga je obljubila guvernerka, morda celo kaj popolnoma novega. Leto 2020 torej za zdaj obeta politično obračunavanje demokratov in republikancev v ZDA, nadaljevanje pogovorov med ZDA in Kitajsko ter žensko krovno ekonomsko politiko z okoljevarstveno noto v Evropi. Bo to vse? Vsekakor ne, a vsaj za zdaj večjih novih virov negotovosti za vlagatelje ni slutiti. Glede na pomembno vlogo žensk v Evropi lahko s citatom nekdanjega ameriškega predsednika Obame končam celo spodbudno: »Popolnoma sem prepričan, da bi videli velikanski napredek na vseh področjih, če bi vsem državam za dve leti vladale ženske.«

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: SVET KAPITALA, 20. 12. 2019, RUBRIKA: KOLUMNA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več