Pon 12 Jul 2021

Zaradi nesoglasij med Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati dogovora o povečanju črpanja še ni.

Zaradi nesoglasij med Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati dogovora o povečanju črpanja še ni.

Prejšnji petek se predstavnikom skupine Opec+, ki povezuje države izvoznice nafte in njihove zaveznike, spet ni uspelo dogovoriti o povečanju proizvodnje črnega zlata. Glavna krivca za nesporazum sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, sicer dolgoletna regijska partnerja na področju proizvodnje in izvoza nafte, ki pa se tokrat nikakor ne moreta dogovoriti. Neskladja v skupini Opec+ bi poleg nadaljnje rasti cene nafte lahko sprožila še dodatno nestanovitnost na naftnem trgu, ki ji že dolgo časa nismo bili priča.

Jabolko spora je predlog skupine Opec+ za povečanja proizvodnje nafte za 400.000 sodov na dan med letošnjim avgustom in koncem leta. Združeni arabski emirati so predlog zavrnili in posledično smo lahko priča visoki volatilnosti cen nafte.

Kvote do nadaljnjega ostajajo

Cena nafte je od sredine 30. junija do ponedeljka 5. julija zabeležila rast v višini 4,63 odstotka, nato pa v torek 6. julija padla za kar 1,80 odstotka. Torkov padec je posledica prestavitve ponedeljkovega sestanka Opec+, ki naj bi bil po dveh urah čakanja na začetek dokončno odpovedan in preložen na nedoločen datum v prihodnosti. To pomeni, da bo Opec+ nadaljeval proizvodne kvote na sedanji ravni.

Minister za energijo in infrastrukturo Združenih arabskih emiratov, Suhejl Al Mazruej, je pred ponedeljkovim sestankom dejal, da jim omenjeni predlog povečanja proizvodnje nafte ne ustreza. Kratkoročno povečanje proizvodnje nafte za 400.000 sodov na dan sicer podpirajo, vendar jim sedanji predlog ne zagotavlja boljših pogojev poslovanja leta 2022. Pri tem je Al Mazruej mislil na del sporazuma, ki Združenim arabskim emiratom nalaga črpanje 3,1 milijona sodov na dan, država pa se zavzema za povečanje te količine na 3,8 milijona sodov dnevno. Po drugi strani je savdski minister za energijo in infrastrukturo, Abdulaziz bin Salman, pozval h »kompromisu in racionalnosti«, v želji po doseganju dogovora v ponedeljek. To se žal ni zgodilo.

Čas bi bil za povečanje proizvodnje

Opec in zavezniki so sicer že lani privolili v obsežno zmanjšanje proizvodnje surove nafte, s čimer so se odzvali na močno zmanjšanega povpraševanja po omenjeni surovini zaradi pandemije covida-19. Od takrat aktivno zasedajo na mesečnih sestankih, na katerih razglabljajo o proizvodni politiki. V zadnjem času pa ti sestanki niso obrodili veliko sadov in cena nafte je posledično zrasla nad 75 dolarjev za sod, na ceno, ki smo ji nazadnje bili priča leta 2018.

Če skupina v doglednem času ne doseže dogovora, bi cena nafte še naprej lahko rasla zaradi pomanjkanja ponudbe ali pa bi hitro padla, če bi se katera od držav članic Opec+ odločila za ponudbo surove nafte trgu na lastno pest. Oba izmed scenarijev na trg nafte vnašata negotovost.

Svetovno gospodarstvo tako nestrpno pričakuje sporazum Opec+, natančneje sporazuma med glavnima akterjema Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, ki bi nedvomno prinesla več stanovitnosti na trg nafte, kot smo ji lahko priča, ter ponovno konsolidacijo cen nafte.

Avtor: Rok Gutnik, asistent področja analiz

Objavljeno v: Delo, rubrika: Trg surovin, datum: 12. 7. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več