Pon 9 Okt 2017

Zdi se, da trgov na poti navzgor nič ne ustavi

Svetovni trg: dobro bi bilo, da bi trgi doživeli tehnični popravek, ki bi lahko pomenil nižjo vstopno točko za nove vlagatelje

Razviti globalni delniški trgi nadaljuje z bikovskim trendom in ob objavah raznih negativnih novic, ki bi lahko pomenile kak predah na poti navzgor, smo priča le manjši nihajnosti trgov.

Tako je index VIX, ki meri volatilnost na trgu in je tudi pokazatelj strahu na trgu, spet na rekordno nizkih ravneh. To nam pove, da vlagateljev praktično nič ne zmoti in da ne verjemejo v scenarij, ki bi povzročil večji pretres na trgu. Tako imamo občutek, da dogodki, kot so referendum v Kataloniji, nova napetost na Bližnjem vzhodu, dogajanje na Korejskem polotoku v povezavi s Trumpovo retoriko in tudi drugi geopoltični dejavniki, nimajo nobenega večjega vpliva na gibanje svetovnih borznih indeksov.

Tudi Trump od prevzema položaja ni praktično uresničil nobene predvolilne napovedi – zdravstena reforma je neslavno propadla, saj ni imel zadostne podpore niti v lastnih vrstah. Zdaj si je zadal naslednjo večjo nalogo – to je davčna reforma, s katero bi pridobila predvsem manjša podjetja, ki so trenutno veliko bolj obdavčena kot največje multinacionalke. Tudi to informacijo je trg sprejel za pozitivno – večina letošnjega leta so namreč delnice manjših podjetij (»small cap«) zaostajale za glavnimi indeksi. V zadnjem času, ko je Trump nekoliko okrepil retoriko o davčni reformi, pa so bile te delnice »zvezde« borznega parketa in so deloma nadomestile zaostanek v donosu iz začetka leta. 

Vseeno je iz vidika slovenskega vlagatelja, letošnji glavni dejavnik, ki vpliva na donosnost globalnih portfeljev, ameriški dolar. Ob dejstvu, da je ameriška centralna banka lani začela zaostrovati monetarno politiko in da nas decembra čaka naslednji dvig obrestnih mer v ZDA (prihodnje leto pa še nadaljnji trije dvigi), bi seveda pričakovali, da se bo kapital selil v valuto, kjer je višja obrestna mera. 

Tako so nekateri letos videli dolar proti eur-u že v razmerju 1:1, vendar smo meseca marca nato videli odboj in dolar je začel izgubljati. Ob dejstvu, da več kot 50 odstotkov svetovnega globalnega indeksa SPGLOB sestavljajo naložbe v ameriška podjetja, pa nam lahko posledično neugodna valutna gibanja zmanjšajo ali celo izničijo donos. Takemu scenariju smo letos priča na ameriškem trgu, kjer celo ameriški predsednik Trump »čivka« na twitterju o rekordni vrednosti indeksa SP500, pa nam vseeno šibkejši dolar na drugi strani »ukrade« to rast, kar se seveda pokaže na donosih naložb v evrih. 

Podoben scenarij je seveda tudi na Japonskem, kjer na eni strani prav tako gledamo rekordno vrednost indeksa Nikkei, na drugi strani pa  japonska centralna banka z ohlapno denarno politiko zbija tečaj jena, s čimer seveda veča izvozno konkurenčnost japonskega gospodarstva. Glavno gonilo rasti so tako očitno še vedno odlični makroekonomski podatki tako za EU kot za ZDA, kjer smo priča odlični gospodarski rasti, rekordno nizki brezposlenosti ter solidni potrošnji. Vseeno pa bi bilo dobro, da bi trgi doživeli kak tehnični popravek, ki bi lahko pomenil nižjo vstopno točko za nove vlagatelje...

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

DELO, STR. 16, 9.10.2017, RUBRIKA: SVETOVNI TRG

 

    Zapri

    Želim izvedeti več

    To prevent automated spam submissions leave this field empty.

    Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

    Mesečno poročilo

    Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, april 2018

    Preberite poročilo