Čet 8 Nov 2018

Preverite, kako tvegano upravljate s premoženjem

Opremljanje stanovanja, zasaditev balkonskih korit ali izbiro počitniškega kraja povečini doživljamo kot prijetno opravilo: izgubljati se med metri krasnih tkanin za sedežno garnituro, ustvarjati cvetoče barvne kombinacije ali listati po katalogih z lepimi plažami vznemirljivo razgiba vsakdan. Prinaša optimistično pričakovanje, da bodo naši cilji o udobnem stanovanju, cvetočem balkonu in nepozabnih počitnicah izpolnjeni. Ustvarjalno doživljati sedanjost in pozitivno gledati v prihodnost je v življenju pomembno.

Kdor si v življenju več upa, tudi več doseže

Vsako izbiro, pa naj bo še tako prijetna, spremlja tveganje, da šlo na poti do cilja kaj narobe. Da na koncu vse ne bo tako, kot bi si želeli. Izbrano blago se bo morda hitro umazalo, rožam ne bo ustrezala lega, na počitnicah nam jo bo zagodlo vreme.

Imamo lahko v življenju vse pod kontrolo in bo na cilju vedno točno tako, kot smo si zamislili?

Tveganja so tiste ovire na poti, ki bi nam lahko preprečile doseganje zastavljenih ciljev in ustvarile izid, ki ni bil predviden. Ko ugotavljamo, kako drzni upamo ali smemo biti, si postavljamo vprašanja:

  • Kaj se lahko zgodi?
  • Kakšna je verjetnost, da se bo to zgodilo?
  • Kakšne so lahko posledice, če se bo to zgodilo?
  • Kako se izogniti posledicam oziroma jih omiliti?

Analiziranje in ukrepanje na podlagi teh vprašanj imenujemo upravljanje s tveganji.

Dokler se ne odločimo, so nam dane vse možnosti: sivo ali rožnato, nageljni ali marjetke, Pariz ali Dubrovnik. Ampak čar življenja je v poteh, na katere nas naše odločitve popeljejo – brez izbir in z njimi povezanih tveganj ni poti in tudi popotovanj ne. To, da je sreča na strani pogumnih, pa se je tudi že marsikdaj potrdilo.

Varnost sredstev ali visoki donosi?

Bančni depoziti so zelo varne naložbe, ki pa na dolgi rok ne prinašajo visoke pričakovane donosnosti oziroma dobička. To, da imamo danes denar, ne pomeni, da bomo, denimo, z obrestmi od tega kapitala v prihodnosti lahko plačali želene izdatke: zamenjali kuhinjo ali avto, plačali šolnino otrokom ali odšli na počitnice v katero od eksotičnih dežel, kamor si tako zelo želimo.

Delnice in obveznice na dolgi rok nudijo višjo pričakovano donosnost kot bančne vloge.

Varčevanje v vzajemnem skladu omogoča, da posredno varčujemo v vrednostnih papirjih, predvsem v delnicah in obveznicah. Delnice v svetu so v preteklih stotih letih vlagateljem v povprečju prinesle približno šestodstotno realno donosnost letno. Veliko? Dovolj!

Denar ene mara bolj, druge manj

Denar običajno izbere tiste, ki znajo ravnati z njim – ljudi, ki znajo upravljati svoje finančne »stave«, tj. se odločajo za pametne naložbe in preudarno vlagajo. Pri naložbah v vzajemne sklade lahko preudaren vlagatelj, ki prevzame tveganje v zanj razumni meri, to tveganje obrne sebi v prid.

Osnovno pravilo vlaganja je, da sprejemanje višjega naložbenega tveganja prinaša višji potencialni donos na dolgi rok, na kratek rok pa tudi možnost višjih izgub.

Vlagatelji, ki prevzamejo razumno naložbeno tveganje, lahko med varčevanjem ohranijo potrebno mirnost. Mirni živci so v življenju nasploh precej pomembni, upravljanje s premoženjem pa navsezadnje lahko vzamemo tudi kot priložnost za osebno rast in kaljenje v zrelosti.

Naj nas ne bo strah

Vsakdanje življenje nas marsikdaj sili v šprint ali hitro prilagajanje, varčevanje pa je umirjen tek na dolge proge. Dogajanje na svetovnih borzah je bilo od nekdaj dinamično, marsikdaj nepredvidljivo, svet se še vedno suče v pravi smeri in na koncu je vse tako, kot mora biti.

Na zmanjševanje tveganja naložbe pozitivno vplivata:

  • dolgoročno obdobje varčevanja
  • razpršenost premoženja.

Najboljše rezultate pri nalaganju dosežejo vlagatelji, ki znajo oceniti naložbeno tveganje in ga prevzamejo v razumni meri, varčujejo dolgoročno in pri naložbeni usmeritvi vztrajajo ne glede na kratkoročne dogodke na borzah idr. viharje, ki navidezno iztirjajo svet.

Vas privlači umirjena rast vloženih sredstev ali verjamete v pregovor, da kdor tvega, ima korist?

Preverite, kakšen tip vlagatelja ste!

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt