Sob 10 Feb 2018

Prebujena volatilnost spominja na leto 2015

Svetovni trg: ameriške delnice so že v fazi korekcije.

Potem ko se je še do konca januarja govorilo o več kot eno leto trajajoči zgodovinsko nizki volatilnosti na trgih, se je le-ta prebudila z vso močjo. Ameriški indeks VIX, ki meri pričakovanja o bližnji volatilnosti tečajev, se je od novembra 2016 večinoma gibal na ravni med 9 in 15. Vse do prejšnje srede, ko se je bliskovito zvišala do vrednosti 50. Nazadnje je bil na teh ravneh avgusta 2015, ko je bil na trgu prisoten strah zaradi ohlajanja Kitajske, predvsem pa bojazen, da bo ameriška centralna banka (Fed) na hitro zvišala obrestne mere.

In prav to zadnje je bilo tudi tokrat vzrok za silovit obrat na trgih. Po objavi podatka, da je rast plač, ki pomeni najpomembnejši vpliv na raven inflacije, v ZDA na letni ravni znašala 2,9 odstotka, so se obudili strahovi, da bo morala Fed hitreje zvišati obrestne mere, če bo hotela imeti inflacijo pod nadzorom.

Rekordni odlivi iz delniških skladov

Višje obrestne mere pa po drugi strani pomenijo, da delnice niso več tako zelo zanimive, kot so bile do zdaj. Čeprav bi ob izločitvi izrednih dejavnikov pri rasti plač prišli v pričakovane okvire, to ni pomagalo pomiriti trgov, saj se je sprožil val prodaj. Pri tem ni nezanemarljivo, da so bili prilivi v delniške sklade še januarja rekordni. Številni investitorji, ki so investirali z vzvodom, računajoč, da bodo tako obrestne mere kot volatilnost za vedno nizke, so zdaj pripomogli k velikim padcem. Ni čudno, da smo bili v prvem tednu februarja priča tokrat rekordnim odlivom iz delniških skladov.

Ameriški indeks S & P 500 si je sredi tedna, po močnih ponedeljkovih padcih, sicer nekoliko opomogel, vendar je že v četrtek spet padel za kar 3,75 odstotka. Skupni padec tega indeksa, od vrha, doseženega januarja, je znašal več kot deset odstotkov, kar pomeni, da je ta indeks že v tako imenovani fazi korekcije. Le nekoliko manj so izgubile evropske delnice, kjer je indeks Eurostoxx 50 izgubil 8,7 odstotka, japonski indeks Nikkei 225 pa kar 12,6 odstotka, vse merjeno od najvišjih januarskih vrednosti. Ker so bile rasti tečajev januarja zelo visoke, znašajo skupne letošnje izgube v lokalnih valutah večinoma le malo več kot tri odstotke.

Indeks strahu

Ob pozornem spremljanju dogajanja je bil trenutni popravek na trgih zelo podoben tistemu iz avgusta 2015, saj so po eni strani tečaji izgubili zelo podobne vrednosti, po drugi strani pa se je indeks strahu VIX zvišal na podobne ravni. Zgodovinsko gledano se desetodstotni padci tečajev na trgih povprečno zgodijo enkrat na leto, petodstotni padci kar trikrat na leto, več kot dvajsetodstotni padci pa na le tri leta. Če bi se situacija iz leta 2015 ponovila, bomo že na pomlad tam, kjer smo bili januarja. Rast dobičkov podjetij že govori temu v prid.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: DELO, 10. 2. 2018; RUBRIKA: SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Kako zaščititi evropska podjetja pred vplivom sankcij za Iran

Preberi več