Obeti za drugo četrtletje 2021

Nalozbeni komentar 2

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju predstavljamo obete za drugo letošnje četrtletje. Celoten komentar si lahko preberete na povezavi.

Svetovno gospodarstvo

Prvo četrtletje je bilo eno najdonosnejših na kapitalskih trgih. Delnice razvitih trgov so pridobile približno desetino vrednosti, tokrat predvsem zaradi rasti ameriških naložb, ki jim je »pomagala« tudi apreciacija ameriškega dolarja. Na obvezniških trgih smo bili priča dvigom zahtevanih donosnosti državnih obveznic, kar je negativno vplivalo na donosnost omenjenih naložb. Evrske državne obveznice so tako izgubile nekaj odstotkov, trendu pa so kljubovale bolj tvegane podjetniške obveznice izven naložbenega razreda.

Gospodarske napovedi za letošnje leto so obetavne in deležne številnih pozitivnih revizij, proizvodne dejavnosti dosegajo močno rast poslovanja, v drugi polovici leta pa se bo temu trendu po naših pričakovanjih priključil tudi storitveni sektor. Napovedi rezultatov poslovanja podjetij se že nekaj časa izboljšujejo. To je za vlagatelje dobra popotnica za preostanek leta.

V preteklosti omenjene obsežne monetarne in fiskalne spodbude učinkujejo na gospodarstvo in v osrednji temi se tokrat sprašujemo o vplivu omenjenih pomoči na inflacijo. V zadnjih 10-ih letih sicer inflacija ni predstavljala nekega resnega tveganja, strokovnjaki so se bolj ukvarjali z vprašanjem pomanjkanja inflacije. Bi lahko bilo tokrat drugače? Vabljeni k branju razmisleka sodelavca Radivoja Preglja.

Razporeditev naložb

Dvig zahtevanih donosnosti državnih obveznic je zmanjšal razliko v pričakovani donosnosti delnic in obveznic. Kljub znižanju stopnje privlačnosti in prepričanja v delnice v drugem kvartalu letošnjega leta te v relativnih razmerjih do ostalih naložbenih razredov ostajajo na prvem mestu. Manj smo naklonjeni obvezniškim naložbam.

Zanimivi tržni segmenti

Za drugo letošnje četrtletje priporočamo povečano izpostavljenost predvsem do naslednjih segmentov naložb:

  • delnic iz ameriške regije in s trgov v razvoju;
  • delnic iz sektorjev, kot so informacijska tehnologija, potrošne dobrine in komunikacijske storitve;
  • podjetniških obveznic, obveznic izven naložbenega razreda ter državnih obveznic evrske periferije.

Ključne priložnosti in tveganja

COVID-19 je še vedno med nami, vrste pred cepilnimi centri pa kažejo, da se delež precepljenih vztrajno veča in približuje trenutku, ko bodo izpolnjeni pogoji za odločnejše odprtje gospodarstva. Za zdaj ne kaže, da bi se to bistveno časovno zamaknilo, čeprav smo do določene mere odvisni tudi od naravnih procesov mutacije virusa.

Med opazovanimi spremenljivkami so še vedno visoki cenovni količniki na delniških trgih. Ti kažejo, da naklonjenost tveganju ne pojenja, posamezni dogodki opozarjajo celo na znake brezbrižnosti (zadnji primer je plačilna nesposobnost upravljavca sredstev premožnejših družin Archegos Capital, ki je povzročila večje izgube pri nekaj svetovnih bankah). Na drugi strani je res, da se napovedi rezultatov poslovanja podjetij že nekaj časa izboljšujejo. Obdobje izboljšanja poslovnih rezultatov podjetij bo sčasoma popravilo tudi zahtevno sliko vrednotenj tveganih naložb.

Pred nami je toplejše obdobje, naberite si sveže energije!

Prenesite naložbeni komentar

Izpolnite spodnji obrazec in si prenesite naložbeni komentar.