Obeti za drugo četrtletje 2022

Naložbeni komentar

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju in predstavitve obetov za drugo letošnje četrtletje osvetljujemo tudi najaktualnejšo naložbeno temo – inflacijo. Nekaj iztočnic sledi v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko preberete na spodnji povezavi.

Dogajanje v preteklem obdobju

Prvo četrtletje je bilo v znamenju precejšnjih nihanj na kapitalskih trgih, ki so odražala pričakovane spremembe v monetarnih politikah centralnih bank, nekoliko nižje rasti gospodarstev in zaostritve vojaško-političnih razmer v Ukrajini. Konec februarja smo lahko govorili o tretjem najmanj donosnem začetku leta na razvitih delniških trgih od leta 2000 (merjeno v evrih).

Obeti za drugo letošnje četrtletje

Mesec dni po začetku invazije smo začetni šok na kapitalskih trgih preživeli; še več, pomembnejši delniški indeksi so se vrnili na (in presegli) ravni pred invazijo. Od kod optimizem?

Alokacijo med naložbenimi razredi smo zaradi vojaške invazije prilagodili, v prispevku izveste, kako in zakaj.

Tudi regijsko in sektorsko alokacijo smo spremenili. Sektorje smo pozicionirali za obdobje višje inflacije, hkrati pa znižali »cikličnost« alokacije.

Na koncu obetov se dotaknemo tudi obvezniških naložb. V prispevku najdete nasvete za ravnanje ob spremenjenih usmeritvah centralnih bank.

Sodelavec Radivoj Pregelj vas v osrednjem prispevku seznani z inflacijo, fenomenom, ki se ga kot težavo spominjajo kvečjemu starejše generacije. V zadnjih treh desetletjih smo se v Evropi soočali le z »dobro«, zmerno inflacijo, ki podjetjem omogoča, da ustvarijo dobiček, hkrati pa odvračajo potrošnike, da odlašajo z nakupi. Bo od zdaj naprej drugače?

Naj se vam podražijo le stvari, ki se jih ne da kupiti.

Prenesite naložbeni komentar

Izpolnite spodnji obrazec in si prenesite naložbeni komentar.