Obeti za drugo četrtletje: Naložbeni komentar

TS NK april2023 cover 1300x500

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju in pričakovanj za prihodnje četrtletje, kot osrednjo temo obravnavamo, kako obstojna bo inflacija.

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju in pričakovanj za prihodnje četrtletje kot osrednjo temo obravnavamo, kako obstojna bo inflacija. Nekaj iztočnic sledi v nadaljevanju, celoten komentar pa si lahko prenesete spodaj.

Oglejte si hiter videopovzetek, celoten komentar z dodatnimi podatki ter interpretacijam pa prenesite tukaj.

Dogajanje v preteklem obdobju

Po zahtevnem lanskem letu je za nami pozitivno prvo četrtletje novega leta. Jan Škoberne vam je v komentarju dogajanja v preteklem četrtletju orisal ključne dogodke na kapitalskih trgih. Hkrati pojasnjuje, kaj je poganjalo delniške trge v minulem četrtletju ter predstavi donose najpomembnejših indeksov iz delniških, obvezniških, valutnih in surovinskih trgov.

Kako vztrajna bo inflacija

Kot v tokratni osrednji temi pravi njen pisec, Roman Zidarn: »Inflacijo še vedno dojemamo kot neželenega gosta, ki kar noče oditi.«. Kaj sestavlja inflacijo, koliko in kje so učinkoviti prijemi centralnih bank in kaj je razlog, da so inflacijski pritiski tako vztrajni tudi na dolgi rok, je tokrat pojasnjeno v naši osrednji temi. Dotaknemo se osnovne in splošne inflacije, pogledamo, zakaj je do nje prišlo in tudivlogo strukturnih sprememb pri tokratni inflaciji ter kaj je v preteklosti pomagalo pri njeni odpravi.

Obeti za drugo četrtletje

Vlagatelji v drugo četrtletje lahko vstopajo z optimizmom, da se bo dober začetek leta nadaljeval. Centralne banke sicer nadaljujejo zategovanje pasu, in kot lahko beremo v osrednji temi, je inflacija nekoliko bolj vztrajna. Vendar pa pozitivne revizije gospodarske rasti, odpiranje in umiritev energetske krize ter umiritev globalnih oskrbovalnih verig vlivajo optimizem glede gibanja trgov v prihodnjem četrtletju.

Naše pozicioniranje na trgu je za prihodnje četrtletje malce bolj agresivno kot v preteklem četrtletju. Tako smo najbolj naklonjeni bolj tveganim naložbam, kot so delnice, in ostajamo nevtralni do naložbenih razredov obveznic in denarja. Podrobnejša usmeritev delniške in obvezniške alokacije je predstavljena v zadnjem sklopu tokratnega Naložbenega komentarja.

Vstopili smo v del leta, ko se prebuja narava. Čeprav so se trgi tokrat prebudili že v prvem četrtletju, pa vseeno računamo, da se bo razcvet trgov nadaljeval tudi v prihajajočih pomladnih mesecih.

Prenesite celoten naložbeni komentar

Ustvarite si podrobnejšo sliko dogajanja in pričakovanj na finančnih trgih. Prenesite brezplačen naložbeni komentar, ki so ga pripravili naši naložbeni strokovnjaki. 

POMEMBNO

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

i