Obeti za tretje četrtletje 2021

Zenska in rastlina

Svetovno gospodarstvo

V nepopolnem drugem četrtletju (do 15. 6. 2021) so bile delnice ponovno med najdonosnejšimi naložbenimi razredi. Delnice razvitih trgov so v povprečju zrasle za 4,5 odstotka, pri čemer so evropske pridobile dobrih osem odstotkov, ameriške pa štiri odstotke. Na drugi strani so se znižale cene japonskih delnic, a to predvsem zaradi skoraj 3-odstotne depreciacije japonskega jena.

Gospodarsko okolje zaznamuje rast, drugo letošnje četrtletje bodo rasti BDP v večjih svetovnih ekonomijah namreč dvoštevilčne, obetavne pa so tudi napovedi za preostanek leta. Rastočo gospodarsko aktivnost običajno spremlja tudi višja splošna raven cen, ki tokrat sovpada z izjemno nizkimi ravnmi cen pred letom dni, zato zna biti inflacija nekaj mesecev višja od ravni, ki smo jih bili vajeni v preteklosti.

Razmere na makro ravni so logično vidne tudi na poslovanju podjetij. Okrevajo podjetja, ki so bila v preteklem obdobju pandemije bolj prizadeta. Omenjena pandemija je bolj ali manj za nami, lise izbruhov okužb pa so prisotne v glavnem na posameznih trgih v razvoju.

Razporeditev naložb

Spodbudni obeti poslovanja podjetij imajo najmočnejši pozitiven vpliv na našo naklonjenost delnicam, ki ostajajo najprivlačnejši naložbeni razred. Še vedno smo pozorni na višja vrednotenja, ki pa so stvarnost tudi drugih naložbenih razredov.

Zanimivi tržni segmenti

Za tretje letošnje četrtletje priporočamo povečano izpostavljenost predvsem do naslednjih segmentov naložb:

  • delnic iz evropske in ameriške regije;
  • delnic iz cikličnih sektorjev;
  • podjetniških obveznic izven naložbenega razreda ter državnih obveznic evrske periferije.

Ključne priložnosti in tveganja

Sredi junija (v zaključku osvežitve našega Naložbenega komentarja) se je pozornost vlagateljev spet preusmerila na centralne banke. Objava Feda, da pričakuje višjo stopnjo rasti BDP v 2021 (7-odstotno), hkrati pa tudi višjo inflacijo (3,4-odstotno), kar je posledično privedlo do premika pričakovanj guvernerjev glede višje ključne obrestne mere v zgodnejše obdobje, je odprla vrata različnim interpretacijam. Po eni strani so višje napovedi spodbudne, saj pomenijo, da bo ameriško gospodarstvo kmalu popolnoma nadomestilo »pandemijski« zaostanek. Po drugi strani pa ravnanje signalizira bližajoče se obdobje umika spodbujevalnih monetarnih ukrepov, ki so bili močno zaslužni za dobro razpoloženje vlagateljev. Ocenjujemo, da Fed premore komunikacijsko previdnost, ki bo potrebna, da morebitni t. i. »tapering« ne bo sprožil prevelike nervoze med vlagatelji.

Na Kitajskem se vidno ohlaja kazalnik kreditne aktivnosti, ki je v preteklosti nakazoval prihajajoče upočasnjevanje gospodarske aktivnosti v razvitem svetu. Tokrat kitajska vlada namerno zavira kreditiranje, da bi zagotovila finančno stabilnost v državi. Pozorni bomo, ali bodo posledice občutili tudi ostali deli sveta.

V posameznih evropskih državah nase zopet opozarja COVID-19, tokrat različica Delta, ki prihaja iz Indije in ki predstavlja večino novih primerov okužb v Veliki Britaniji, na Portugalskem in ponekod v Rusiji. Zaradi domnevno višje verjetnosti hospitalizacije so v Veliki Britaniji že prestavili nadaljnje odpiranje gospodarstva.

V juliju bomo sicer lahko brali o enem najuspešnejših četrtletij poslovanja podjetij. Napovedi rasti prihodkov in dobička so nadpovprečne, zadnje revizije pa ne kažejo, da dejanski podatki ne bi sledili napovedim. Čaka nas torej več kot prijetno poletno branje.

Karkoli boste že brali (v naši osrednji temi vam priporočamo prispevek o družbeno odgovornem investiranju), ne pozabite na zunanje aktivnosti. Z zmernim izpostavljanjem poletnemu soncu si boste zagotovili vitamin D, ki bo okrepil vaš imunski sistem.

 

Prenesite naložbeni komentar

Izpolnite spodnji obrazec in si prenesite naložbeni komentar.