Obeti za zadnje četrtletje: Naložbeni komentar

TS NK okt23 lezeca 1

V tokratnem Naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju, in pričakovanj za prihodnje četrtletje, kot osrednjo temo obravnavamo letošnjo koncentrirano rast vrednosti delnic in njeno aplikacijo na prihodnje gibanje delniških indeksov.

Dogajanje v preteklem obdobju

Po odlični prvi polovici leta je za nami bolj zadržano tretje četrtletje. Trg je vzel malce premora, četrtletje pa so zaznamovale težave Kitajske in rast cene nafte. V komentarju dogajanja v preteklem četrtletju tokrat predstavljamo ključne dogodke na kapitalskih trgih in teme, ki so zaznamovale predstavitve poslovanja podjetij v preteklem četrtletju. Predstavili smo tudi donose najpomembnejših indeksov iz delniških, obvezniških, valutnih in surovinskih trgov.

Ali je letošnja koncentrirana rast problematična

Letošnja rast delniških indeksov, ki je močno koncentrirana v le peščici delnic tehnoloških velikanov, marsikomu odpira vprašanja o vzdržnosti take rasti in kaj to pomeni za prihodnje donose.

Na ta vprašanja odgovarjamo v tokratni osrednji rubriki, kjer pojasnjujemo razloge za letošnjo koncentrirano rast in naša pričakovanja o prihodnji rasti letošnjih zmagovalcev ter vplivu, ki ga bo to imelo na prihodnje odnose trga. Prav tako je bolj podrobno predstavljen razlog za naš osrednji scenarij o »prelivanju« rasti tudi na ostale delnice.

Obeti za zadnje četrtletje

Vlagateljem priporočamo, da se držijo osnovne alokacije, ki jim je bila določena glede na časovno obdobje varčevanja in njihov profil tveganja.

Naše nevtralno priporočilo ni znak previdnosti, ampak trenutno noben naložbeni razred ne zaostaja po privlačnosti. Delnice, ki se vrednotijo v okviru dolgoletnega povprečja, še vedno ponujajo dovolj prostora za rast. Prav tako se revizije napovedi poslovanja za prihodnje leto obračajo v pozitivno smer. Obveznice so se znašle na točki, kjer lahko zaradi donosov, ki jim nismo bili priča že kar nekaj let, ponovno odigrajo svojo tradicionalno vlogo v portfelju. Ne pozabimo pa tudi na denarni trg, ki z donosi, ki presegajo tiste na depozitih, ponuja privlačno priložnost.

Podrobnejša usmeritev delniške in obvezniške alokacije je predstavljena v tretjem sklopu tokratnega Naložbenega komentarja.

Prenesite celoten naložbeni komentar

Ustvarite si podrobnejšo sliko dogajanja in pričakovanj na finančnih trgih. Prenesite brezplačen naložbeni komentar, ki so ga pripravili naši naložbeni strokovnjaki. 

POMEMBNO

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

i