7 slabih navad, ki vas stanejo vaše finančne varnosti

ezgif.com gif maker 7

Nekaterih navad niti ne opazimo, čeprav imajo lahko dolgoročen vpliv na naše finance. Preverite, ali imate tudi sami katero izmed 7 navad, ki jih boste v prihodnosti mogoče obžalovali.

Mogoče poskušate že dlje časa privarčevati nekaj denarja, vendar vam ne uspeva najbolje. To ne pomeni, da se ne trudite dovolj, temveč da so nekatere vaše navade tako zasidrane, da jih verjetno niti ne opazite.

Preverite nekaj najpogostejših navad, ki lahko stojijo na poti do vaših ciljev.

1. Impulzivni nakupi

Vsi nakupi, ki se zgodijo brez načrta ali nuje, so impulzivni. V to kategorijo se najpogosteje uvrščajo nakupi na razprodajah, nakupi enega in istega tipa izdelkov ali nakupovanje manjših stvari brez premisleka (npr. revije, sladkarije, prigrizki, pisarniški material, kozmetika).

Če želite opustiti navado impulzivnih nakupov, ne pomeni, da začnete delati načrte za prav vse nakupe. Poskusite z enostavno tehniko in se pred vsakim nakupom vprašajte, ali je res nujno potreben v tistem trenutku in ali lahko počaka 24 ur. Če boste naslednji dan še vedno čutili močno željo, da nakup opravite, se odločite zanj. V marsikaterem primeru pa se naslednji dan ne boste niti spomnili, kaj ste imeli v košarici.

2. Priročnost je zelo draga

Občasno se prileže, če si privoščimo kavo na poti ali pa naročimo dostavo hrane. S tem prihranimo nekaj časa in tudi energije, če nismo pri volji za kuhanje.

Vendar redno zapravljanje zaradi priročnosti vas lahko stane priložnosti, da vsak teden prihranite tudi 10 € ali več. V enem mesecu tako “izgubite” vsaj 40 €, ki bi jih lahko sicer privarčevali in vložili. Poiščite v svojem življenju vsaj 3 priložnosti, kjer bi lahko privarčevali po nekaj evrov in premislite o načinih, kako bi zapravljive navade zamenjali z novimi.

3. Imate nadzor nad svojimi stroški?

Varčevalna matematika je preprosta. Porabite manj kot zaslužite in razliko shranite ali vložite, da denar čez čas dodatno zraste. A ta enačba lahko deluje samo, če dobro poznate obe spremenljivki – tako prihodke kot tudi stroške.

Medtem ko prihodke večinoma poznamo do decimalke natančno, si pred stroški večina ljudi še vedno zatiska oči. Vendar dokler ne veste, koliko točno vi ali vaša družina potrošite vsak mesec in za kakšne namene, ne morete imeti realne slike, koliko bi lahko privarčevali. Mogoče razlika ni tako velika, kot bi si želeli, in boste določene stroške načrtno znižali. Mogoče pa je razlika znatno večja, kot si predstavljate, in boste tako uspeli oblikovati varčevalni načrt z višjimi mesečnimi vplačili (o pomembnosti varčevalnega načrta v točki 7).

4. Čakanje na čudež

Imate cilje, ki jih želite doseči? Če nimate jasnega načrta, kako jih boste dosegli, morebiti pričakujete, da boste v prihodnosti kar dobili večjo količino denarja za uresničitev svojih ciljev. Ljudje najpogosteje pričakujejo – ali pa si želijo, da bi prejeli – povišico, dediščino ali pa zadetek pri igrah na srečo.

To so vsekakor prijetna presenečenja, a bodite pripravljeni na prihodnost tudi brez njih. V primeru, da po nekaj letih varčevanja prejmete še visoko dediščino, pomeni, da boste le hitreje dosegli svoje cilje. Naj bodo nepričakovani prihodki dodatna spodbuda za varčevanje in ne izgovor za odlašanje.

5. Brez finančne rezerve

Popravilo strehe, okvara avtomobila, bolezen hišnega ljubljenčka … nepredvidljive situacije, pred katere nas življenje občasno postavi, zahtevajo hiter odziv. Pri uspešnem reševanju številnih neprijetnih presenečenj, nam lahko pomaga finančna rezerva. Gre za prihranke, namenjene premostitvi nepričakovanih situacij.

Če nimate finančne rezerve, boste morali ob vsakem nepričakovanem dogodku v življenju posegati v ostale prihranke ali pa se celo zadolževati. Tako ste vsakič še korak dlje od uresničitve svojih življenjskih ciljev.

Preverite tudi, kako visoko finančno rezervo potrebujete, da lahko prebrodite tudi najtežje finančne izzive.

6. Varčevanje zahteva preveč truda

Eno je imeti želje in cilje, drugo pa je narediti kaj za njihovo uresničitev. Zato je pomembno, da si korake za redno varčevanje čim bolj olajšate. Če ne morete narediti mesečnega vplačila v nekaj minutah (še boljša je avtomatizacija plačil prek trajnika), obstaja možnost, da boste odlašali.

Preverite možnosti za čim enostavnejše in hitrejše načine varčevanja. Tako se izognete vsem skušnjavam, da preskočite mesečna vplačila ali predvideni denar celo potrošite.

7. Nimate varčevalnega načrta

Varčevanje je najučinkovitejše, če imate pripravljen načrt in se ga dosledno držite. Ker dober načrt za dolgoročno varčevanje zahteva nekaj časa in znanja, številni vlagatelji ponavadi dolgo odlašajo z njim. Ste med njimi tudi vi?

Spomnite se, da z vsakim dnem odlašanja zamujate donosne priložnosti, da vaš denar začne delati za vas. Zato imamo za vlagatelje začetnike rešitev, s katero vam želimo olajšati prve korake v vlaganje.

Naročite personalizirani varčevalni načrt brezplačno

Izpolnite obrazec na spodnji povezavi in naročite – povsem brezplačno – personalizirani varčevalni načrt. Izkušeni finančni strokovnjaki bodo v vašem individualnem načrtu način varčevanja prilagodili vašim ciljem, željam in finančnim sposobnostim.

Želim osebni varčevalni načrt