Ko Elon Musk tvita, delnice nihajo

Twitter

Ustanovitelj Tesle in potencialni kupec Twitterja ima na tem omrežju kar 94 milijonov sledilcev.

Najbogatejši zemljan Elon Musk, ustanovitelj podjetij PayPal, Tesla in Spacex, ni skromen pri izpostavljanju Tesle prek družbene platforme Twitter. Zaradi tega se je v preteklosti že večkrat zapletel z ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), s katero sta se dogovorila o pravilih javnega objavljanja na družbenih omrežjih. Njegov profil na Twitterju sodi po številu sledilcev med največjih deset, številka pa nenehno raste. Trenutno ima kar 94 milijonov sledilcev, kar mu nalaga veliko odgovornosti pri aktivnosti na družbenih omrežjih.


Dobri rezultati podjetja

Tesla se lahko na podlagi prvega četrtletja leta 2022 pohvali s solidno dostavo vozil, ki je za 68 odstotkov večja kot v prvem četrtletju lani. Dobiček na delnico podjetja se je povečal za kar 246 odstotkov, na 3,22 ameriškega dolarja, prodaja pa se je v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta povišala za 81 odstotkov na 18,76 milijarde ameriških dolarjev. Podjetje je tako pričakovano navdušilo z rezultati, čeprav je bila proizvodnja na Kitajskem omejena zaradi covida-19.Vzporedno se v povezavi z Elonom Muskom odvija saga o Twitterju. Musk je namreč na začetku aprila na Twitterju razkril nakup 9,2-odstotnega deleža podjetja Twitter, s čimer je postal največji delničar podjetja. Nakup ne čudi, saj je na tej platformi že vse od leta 2009, odkar strmo pridobiva sledilce in vsako leto povečuje število tvitov in deljenj tvitov.

 

Pozneje (14. aprila) je Musk objavil ponudbo za prevzem celotnega podjetja – ocenil je, da znaša vrednost največje »ptičice« na svetu 44 milijard ameriških dolarjev oziroma 54,20 dolarja za delnico. Enajst dni pozneje je Twitter sporočil, da je pripravljen sprejeti Muskovo ponudbo. Trenutno pa posel še ni sklenjen, saj so še vedno v fazi pogajanj, ker na plan prihajajo afere o številu lažnih profilov na tej platformi.
Kljub omenjenim spodbudnim rezultatom poslovanja podjetja Tesla pa se je v zadnjih slabih dveh mesecih delnica znašla pod pritiskom. V zadnjih letih je namreč opažena izpostavljenost cene delnice Tesla na število in sentiment objav na Twitterju.

Delnica pod pritiskom

Graf prikazuje ceno delnice Tesle in število pozitivnih (zelena barva) in negativnih objav (rdeča barva) o podjetju na platformi Twitter od leta 2019 do leta 2022. Razvidno je, da v določenih primerih obstaja korelacija med številom pozitivnih oziroma negativnih objav in ceno delnice. Ko se število objav na posamezni dan na Twitterju povečuje, je večje tudi znižanje ali povišanje cene delnice.Ali je mogoče, da je eden od razlogov tudi opisana saga s prevzemom Twitterja? Skupni imenovalec je očiten – Elon Musk. Pri trgovanju z vrednostnimi papirji je očitno treba poleg vseh indikatorjev za vrednotenje podjetja preučiti tudi izpostavljenost podjetja do govoric na družbenih platformah, ki so postale pomemben dejavnik na delniških trgih.