Na dopustu v tujini plačevati s kartico ali gotovino?

denarnica 2

V tujini, še zlasti v državah, kjer ne uporabljajo evra, se znajdemo pred vprašanjem, ali se bolj splača plačevati s kartico ali z gotovino v lokalni valuti. Razkrivamo koristne nasvete, s katerimi se boste izognili visokim provizijam in neugodnim menjalnim tečajem!

Letos je minilo 15 let, odkar je Slovenija prevzela evro. Ta je močno olajšal potovanja v druge evropske države, ki prav tako uporabljajo skupno valuto. Tem državam – trenutno jih je 19 – se bo 1. januarja 2023 pridružila tudi Hrvaška, kar bo turistom in vikend obiskovalcem poenostavilo plačevanje in olajšalo primerjavo cen. Do takrat pa spodnji nasveti glede plačevanja s kartico ali gotovino veljajo tudi za slovensko južno sosedo.

Kartica ali gotovina v lokalni valuti?

Če se odpravljate na dopust v države izven evroobmočja – med te sodijo tudi priljubljene nordijske države Danska, Švedska, Norveška in Islandija (slednji sicer nista članici EU) – ste se gotovo že vprašali, na kakšen način se vam bolj splača plačevati. Je bolje uporabljati gotovino v lokalni valuti ali plačevati z debetno ali kreditno kartico?

Odgovor ni popolnoma enoznačen.

V mnogih državah, še zlasti manj razvitih, sprejemanje kartic ni tako samoumevno. Medtem ko v skandinavskih državah marsikje sploh ni več mogoče plačati blaga ali storitev z gotovino, boste že na Balkanu naleteli na številna obvestila trgovcev in gostincev, da ne sprejemajo plačil s karticami.

Na splošno lahko rečemo, da se z manjšo razvitostjo države zmanjšuje tudi število prodajnih mest, kjer je omogočeno kartično poslovanje.

Po drugi strani pri nekaterih storitvah brez kartic preprosto ne gre. Želite najeti avtomobil? Vso srečo brez kreditne kartice (debetna ne zadostuje). Želite rezervirati hotel ali drugo nastanitev? Brez (vsaj debetne) kartice vas bodo marsikje zavrnili.

Ne glede na to, kam se odpravljate, je poleg kartice v žepu vedno dobro imeti tudi nekaj gotovine v lokalni valuti. Že zato, ker se tudi na Švedskem, kjer se z gotovino opravi le še manj kot 2 odstotka plačil, lahko zgodi, da zaradi tehničnih težav kartično poslovanje v določenem trenutku ne deluje.

Vsak izkušen popotnik zna povedati, da je vedno dobro imeti za 100 ali 200 evrov varnostne rezerve v obliki gotovine v lokalni valuti – če ne drugega, za prodajne avtomate in primere, ko plačilo s kartico iz takšnega ali drugačnega razloga ni mogoče.

Izognite se visokim provizijam in neugodnim menjalnim tečajem

Pri plačevanju s kartico in dvigovanju gotovine na bankomatu je že manjša nepozornost dovolj, da vas bosta doletela neugoden menjalni tečaj ali plačilo visoke provizije.

Plačevanje s kartico na prodajnem mestu

Ko plačujete s kartico na prodajnem mestu v tuji valuti, bodite pozorni na morebitno vprašanje prodajalca ali vprašanje na zaslonu POS-terminala, ali želite, da se konverzija v tujo valuto opravi takoj, ali pa naj jo opravi izdajatelj vaše kartice (običajno vaša banka).

Če se želite izogniti neugodnim menjalnim tečajem in morebitnim provizijam, vedno izberite možnost, da konverzijo opravi izdajatelj vaše kartice oziroma vaša banka.

Dvigovanje gotovine na bankomatu

Pri dvigovanju gotovine na bankomatu bodite pozorni na tri stvari.

  • Denar vedno dvigujte le na bankomatih bank. Izogibajte se bankomatov tretjih komercialnih ponudnikov, ki so pogosti še zlasti v turističnih krajih, saj vam ti ob dvigu zaračunajo visoko provizijo.
  • Denar na bankomatu dvigujte z debetno/bančno kartico. Razen če drugače ne gre, se izogibajte dvigovanju gotovine s kreditno kartico. Provizije za dvig s kreditno kartico so običajno zelo visoke, znašajo lahko tudi nekaj deset evrov.
  • Izberite možnost, da konverzijo valut opravi vaša banka in ne ponudnik bankomata. S tem se boste izognili manj ugodnemu menjalnemu tečaju in morebitni dodatni menjalni proviziji. Uporabniški vmesniki nekaterih bankomatov so namenoma zasnovani tako, da zlahka spregledate možnost izbire. Bodite zelo pozorni in takoj na začetku izberite jezik zaslonskega vmesnika, ki ga najbolje razumete.

 

Plačevanje s kartico – varnejše, vendar …

Uporaba kartice za plačevanje blaga in storitev je običajno varnejša od gotovinskega poslovanja, saj to pomeni, da vam s seboj ni treba nositi večjih zneskov gotovine.

Pa vendar je tudi pri plačevanju s kartico dobro paziti na nekaj stvari. Najpomembnejši napotek, ki ga poudarjajo banke, pravi, da svoje kartice nikdar ne izpustite izpred oči. Če je le mogoče, jo sami vstavite ali prislonite ob POS-terminal in je sploh ne izročite prodajalcu ali natakarju. Pri vnašanju PIN-kode z drugo roko prekrijte tipkovnico in tako preprečite, da bi kdo videl, katere številke ste pritisnili.

Poleg tega je priporočljivo, da kartico med plačevanjem držite tako, da s prsti prekrijete del številke kartice, s čimer preprečite, da bi jo ljudje v vaši bližini lahko prebrali.

Še posebej, če se odpravljate izven Evrope ali Severne Amerike, se opremite z več karticami različnih izdajateljev. Neredko se zgodi, da plačilo s kartico enega izdajatelja ni mogoče, medtem ko je plačilo s kartico drugega izdajatelja uspešno. Tako kot pri vlaganju v vrednostne papirje tudi pri karticah na potovanju ni dobro vseh jajc nositi v isti košari.

Ne plačujte z gotovino v evrih ali dolarjih

V državah, kjer evro ali dolar nista uradno plačilno sredstvo, uporabljajte lokalno valuto. Razlogov za takšno priporočilo je več.

Če boste pri lokalnih prodajalcih plačevali z evri ali dolarji, lahko pričakujete za vas neugoden menjalni tečaj in zaokroževanje navzgor. S tem, ko boste plačevali z eno od svetovnih valut, boste lokalnim ponudnikom tudi sporočali, da ste tipičen zahodni turist, ki mu lahko zaračunajo višje cene.

Plačevanje z evri ali dolarji je obenem jasen znak žeparjem in drugim nepridipravom, da ste turist iz ene od zahodnih držav. Še zlasti v manj razvitih deželah s tem v njihovih očeh postanete tarča, ki jo velja spremljati in izkoristiti trenutek nepazljivosti ali gneče.

In še najpomembneje: če se odpravljate v dežele, ki so znane po tatvinah in uličnem kriminalu, nikoli ne nosite vse gotovine v eni denarnici. V tisti denarnici, iz katere plačujete, imejte le manjši znesek v majhnih bankovcih in kovancih, preostalo gotovino in dokumente pa shranjujte na varnem in neopazno pod oblačili.

Še preden odpotujete – potegujte se za nagrade v vrednosti 5.000 evrov!

Pomagajte nam v vsak slovenski kraj posaditi pisano virtualno cvetlico po svojem okusu in se potegujte za eno od nagrad v skupni vrednosti 5.000 evrov. Kliknite spodnji gumb, sodelujte in si pričarajte rožnato poletje!

ŽELIM SODELOVATI >