Strategija za rastoče trge (EM) za Q2 2023

Emerging markets

Kitajska

Kitajski trg je v prvem četrtletju zabeležil negativen donos. Potrošne dobrine so utrpele največje padce. Razlog gre iskati v tem, da podjetja niso uspela doseči pričakovanj investitorjev glede rasti poslovanja po zaključku epidemioloških ukrepov. Kitajska je tudi zmanjšala subvencije za motorna vozila, zaradi česar se je močno zmanjšalo število novoprodanih električnih vozil. Obenem je prišlo do pozitivnih premikov pri nekaterih podjetjih v sektorju telekomunikacij. Tako je Baidu uspešno lansiral ChatGPT bot, s čimer je postal eno vodilnih podjetij pri razvoju umetne intiligence. Nepremičninski sektor je po padcu v lanskem letu začel kazati znake življenja. Glede na to, da so nepremičnine za Kitajce zelo pomembne kot način varčevanja, pa tudi glede ustvarjanja družine, menimo, da kriza na tem trgu ne bo trajala zelo dolgo. Na kitajskem obrestne mere padajo, v nasprotju z globalnimi trendi, medtem ko je inflacija nizka. Za Kitajsko dajemo priporočilo EW, saj je negotovo, kaj se bo dogajalo na strani potrošnika. Vidimo pa green shots v nekaterih drugih sektorjih.

Južna Koreja

Izvozno usmerjeno gospodarstvo, ki je predvsem odvisno od izvoza elektronike. Glede na stanje na razvitih trgih, je povpraševanje po njihovih izdelkih še vedno močno, vendar pa se na obzorju že kažejo črni oblaki. Prihranki gospodinjstev se znižujejo, obrestne mere pa so visoke, in kažejo na to, da se bo v prihodnosti povpraševanje, predvsem po elektroniki, zmanjšalo. V prvem četrtletju je trg zabeležil višjo rast kot delniški indeks MSCI EM. Pričakujemo, da bo v naslednjem četrtletju drugače, in dajemo priporočilo UW.

Tajvan

Glavni izvozni adut Tajvana so polprevodniki, kjer so zaloge visoke, povpraševanje pa je  šibko. Za največje tajvansko podjetje Taiwan Semiconductor analitiki napovedujejo, da bo njihova rast prodaje v letošnjem letu nekje okoli izhodišča. Tudi pri drugih polprevodnikih trenutno pričakovanja niso najboljša, medtem ko je tajvanski trg v preteklem četrtletju premagoval donosnost indeksa MSCI EM. Tako pričakujemo, da bo v naslednjem četrtletju za njim zaostal, in dajemo priporočilo UW.

Indija

V preteklem četrtletju indijske delnice niso bile prav donosne, pri čemer je težko izpostaviti katerega od sektorjev. Četrtletje je zaznamoval škandal koncerna Adani, kar je povleklo navzdol predvsem bančne delnice, lahko pa da bo imelo vpliv tudi na druga podjetja. Glede na slabo četrtletje in še vedno ugodne makroekonomske kazalnike (gospodarska rast naj bi letos dosegla 7%, inflacija se je nekoliko umirila, Composite PMI je blizu 60), bi lahko v nadaljevanju pričakovali odboj. Tako dajemo priporočilo OW.

Brazilija

Brazilski trg je bil v preteklem četrtletju manj donosen kot kriterijski indeks trgov v razvoju MSCI EM. Inflacija, ki je bila še lani 12%, se je znižala na 5,6%. Medtem obrestne mere centralne banke vztrajajo na visokih 13,75%, in so realno med najvišjimi na svetu. Trenutno centralna banka nima namena zniževati obrestnih mer. Glede politike ni nič novega. Če se bo zbudilo kitajsko gospodarstvo, se lahko poveča tudi izvoz železove rude, katerih cene so trenutno na relativno visokih nivojih. Za naslednje četrtletje dajemo EW priporočilo.