3 največje zmote o varčevanju

Saving is good

Napačnih prepričanj o varčevanju je veliko. Odkrijte, katera so najpogostejša in zakaj jih v svojem življenju ne potrebujete.

Ko beseda nanese na varčevanje, marsikdo ob tem zamahne z roko, češ, ker ne vem, kaj bo jutri, bom raje užival danes. Pa je tako razmišljanje konstruktivno?

Načrtujte in racionalizirajte porabo

Mar ni ravno to, da je prihodnost nepredvidljiva, razlog več, da razmišljate tudi o varnosti? Kaj pa cilji, kot so denimo nakup nepremičnine ali starodobnika, ki ste si ga vedno želeli, ali pa dostojna pokojnina? Svoje želje boste izpolnili le, če boste zanje imeli dovolj sredstev, do njih pa boste najlažje prišli – z varčevanjem.

Najprej pa si poglejte, zakaj so tri najpogostejša prepričanja o tem, zakaj ne bi varčevali, napačna.

#1 Imam premalo denarja, da bi varčeval.

Ali ste tudi vi med tistimi, ki čakajo, da bodo začeli varčevati, ko bodo imeli dovolj denarja? To je eden od najpogostejših mitov o varčevanju.

Morda imate ta trenutek res nekaj manj sredstev – pa ste prepričani, da boste začeli varčevati, ko jih boste imeli več? Ko se vaši prilivi povečajo, je sicer normalno, da se vaša poraba nekoliko poveča. Kljub temu pa se lahko zgodi, da se ujamete v past, v tako imenovano lifestyle inflacijo (inflacijo življenjskega sloga). To pomeni, da si, ko imate več, želite tudi trošiti več – da bi vaš življenjski slog ustrezal vašim prilivom. Čeprav bi lahko prihranili, se lahko zaradi prevelike zapravljivosti kaj kmalu spet znajdete na začetku.

Kar potrebujete, je drugačen pristop do svojih osebnih financ. 

Morda ste doslej drugače razporejali svoj denar (preberite si priljubljen zapis o razdelitvi mesečnega budžeta po formuli 50-30-20, s katero lahko hitro pridobite nadzor nad svojimi sredstvi) ali pa niste pomislili, da bi lahko že z majhnimi koraki mimogrede privarčevali. Načrtovanje in racionalizacija porabe sta pri tem ključna.

Pomembno je, da znate ločiti, katere potrebe so nujne in čemu bi se lahko odrekli, da bi tako izpolnili želje, ki vam pomenijo največ.

#2 Varčevanje pomeni, da si ne morem ničesar več privoščiti.

Varčevanje nikakor ne pomeni, da vas čaka enolično, dolgočasno življenje. Poskusite gledati na to drugače: pri varčevanju gre za porabo, a ne za trenutno, marveč za tisto, ki se bo zgodila v prihodnosti. Gre za porabo, ob kateri boste čez nekaj let čutili veliko zadovoljstvo, saj boste ob privarčevanih sredstvih lahko uresničili življenjske cilje. (Slednjih nikar ne pozabite natančno določiti in zapisati, saj bo s tem veliko večja verjetnost, da jih uresničite.)
To pa ne pomeni, da si ne smete privoščiti drobnih radosti. Če jih boste smotrno vključili v svoj budžet, bo prostor tudi zanje. Ob tem razmislite, ali stvari, ki vas veselijo, lahko počnete z manjšim finančnim vložkom. Tu sta dva primera:

  • Če radi potujete, izberite bližnje destinacije. Tudi v vaši bližini so biseri, ki vas bodo navdušili.
  • Če prisegate na gurmanske užitke, prijatelje namesto v drago restavracijo povabite k sebi domov.

#3 Premlad (ali prestar) sem, da bi razmišljal o varčevanju.

Finančni strokovnjaki priporočajo, da začnemo varčevati takoj, ko začnemo dobivati redne dohodke. Tako namreč pokažemo, da s svojim denarjem postopamo odgovorno. Toda veliko mladih meni, da je prezgodaj, da bi razmišljali o prihrankih, kaj šele naložbah, oziroma da imajo za to še veliko časa (preberite si tudi zapis o najpogostejših finančnih napakah do 35. leta). Ravno čas pa je tisti, ki je pri dolgoročnem varčevanju najpomembnejši. Gre za reinvestiranje vašega zaslužka, ki ga s tem spremenite v naložbo – dlje, kot boste vlagali, večja bo vrednost naložbe. Z drugimi besedami: prej ko začnete, več sredstev boste lahko čez 10, 15 let privarčevali. Prednost dolgoročnega varčevanja je ta, da lahko varčujete v majhnih zneskih.

Kaj pa, če v mladosti zaradi različnih razlogov niste imeli možnosti varčevati? Nič hudega, za pametne finančne odločitve ni nikdar prepozno! Pravzaprav imajo tudi zrela leta svoje prednosti, npr.: da so vaši otroci že odrasli, da ste že ali boste kmalu odplačali morebitne kredite in da si zato lahko privoščite višje zneske dajati na stran in jih preliti v udobno starost. Morate se le odločiti in stopiti v akcijo!

Varčevanje je zanesljiva metoda za razvoj finančne discipline in dobra navada. Pomaga vam lahko, da izboljšate svoje finančno stanje in rezervirate sredstva za stvari, ki si jih resnično želite.

Miti o varčevanju so torej nič drugega kot ustaljena zmotna prepričanja, ki nas omejujejo, da bi spremenili svoje navade. V resnici lahko vsakdo varčuje, če je le pripravljen spremeniti odnos do porabe svojega denarja.

Naslednji korak: naložba

Ko začnete varčevati, pa je smiselno, da razmislite, kaj še lahko storite. Vrednost vaših privarčevanih sredstev se zaradi inflacije namreč z leti zmanjšuje. Zato je najboljše, da jih spremenite v naložbo, ki bo skupaj s časom naredila nekaj več za vašo prihodnost.

Razmišljate, da bi varčevali v skladih, eni od najdonosnejših oblik dolgoročnega varčevanja? Predlagamo vam, da preizkusite naš vlagateljski kalkulator in preverite, koliko dodane vrednosti lahko tako varčevanje prinese vašim prihrankom.