5 stvari, ki jih morate vedeti pred prvo naložbo v sklade

Mlad par v dnevni sobi z odprtim računalnikom gleda finančne papirje.

Vzajemni skladi so zaradi svoje enostavnosti, nizkih stroškov, razpršenosti in strokovnega upravljanja odlična rešitev za nove vlagatelje. Če razmišljate o prvi naložbi v vzajemne sklade, preverite naslednjih 5 stvari.

Vzajemni skladi so priljubljena oblika varčevanja in vlaganja, ki številnim slovenskim gospodinjstvom omogočajo donosno in varno investicijo. Če dobro razumete osnove, kako skladi delujejo, lahko maksimalno izkoristite njihove prednosti in se izognete začetniškim napakam, ki vas lahko stanejo izgube privarčevanih sredstev.

#1 Skladi so zelo varna oblika vlaganja, a prinašajo nekaj tveganja.


Ne glede na to, ali ste povsem novi v vlaganju ali pa so za vami številne uspešne naložbe, pri vsakem vlaganju velja zlato pravilo: vlagajte čim bolj razpršeno. Z vlaganjem v sklade investirate v različne vrednostne papirje in tako zmanjšate tveganje izgube. Kljub temu se tveganju ne morete povsem izogniti. Vlaganje v vzajemne sklade je dinamičen proces, ki  vključuje tudi občasna nihanja. Zato je izjemno pomembno, da se pred izbiro naložbene kombinacije za vaš portfelj odločite, kolikšno tveganje ste pripravljeni sprejeti.

Vam ustreza, da vrednost vaših vloženih sredstev zelo niha? Ali vam bolj odgovarjajo bolj umirjene naložbe?

Ne glede na vaše preference glede dinamičnih ali konservativnih naložb vam bo finančni svetovalec pomagal oblikovati portfelj, ki bo popolnoma v skladu z vašimi željami in naložbenimi cilji.

#2  Najboljše rezultate si zagotovite z dolgoročnim varčevanjem.


Varčevanje v skladih je tek na dolge proge. Če iščete instant rešitve, kako v kratkem času priti do visokih zneskov denarja, potem skladi niso prava oblika vlaganja za vas. Vzajemni skladi so namreč najbolj primerni za dolgoročno varčevanje, ki traja 10 ali več let.

Ko želite uresničiti velike življenjske cilje, kot so brezskrbna upokojitev, nakup nepremičnine ali izobraževanje otroka, se jih ne boste lotili nepremišljeno. Zato so skladi odlična priložnost za preudarne vlagatelje, ki znajo načrtovati uresničitev svojih ciljev.

Tudi država spodbuja dolgoročno varčevanje, saj se davek na kapitalski dobiček spreminja glede na dobo varčevanja:

Če varčujete do 5 let, plačate 25 % davka.
Če varčujete do 10 let, plačate 20 % davka.
Če varčujete do 15 let, plačate 15 % davka.
Pri varčevanju nad 15 let davka ne plačate.


#3 S svojimi sredstvi ne upravljate vi, temveč upravljavci sklada.


Ko svoja sredstva začnete vlagati v sklade, njihovo upravljanje zaupate strokovnjakom v družbi za upravljanje. Mogoče se vam zdi, da svojega težko privarčevanega denarja ne želite prepustiti nekomu drugemu. Zato je pomembno poudariti, da vam naložbe v vzajemnih skladih prinašajo profesionalno raven upravljanja s sredstvi, ki bi zahtevalo ogromno vašega časa, če bi s sredstvi upravljali sami.

Če bi se, za primerjavo, odločili za nakup posameznih delnic, bi kmalu lahko uvideli, da lahko na videz enostavna naloga postane delo, ki vas okupira za ogromno časa. Da bi samostojno in suvereno sprejeli številne naložbene odločitve, bi zato morali narediti obsežno raziskavo številnih industrij in si zagotoviti vpogled tudi v poslovanje različnih podjetij, ki bi vas kot vlagatelja zanimala.

To je delo, ki ga opravljajo visoko usposobljeni finančni strokovnjaki, a mnogih izmed nas to področje niti ne zanima, nimamo časa zanj ali nimamo predznanja s področja upravljanja sredstev. Ko pa kupite enote premoženja v skladih, kupite tudi strokovno upravljanje vaših sredstev. Z vašim vloženim denarjem se ukvarjajo upravljavci skladov, ki so zavezani k temu, da investirajo kapital vzajemnega sklada tako, da sledi naložbeni politiki in vas približa želenemu donosu.

#4 Skladi omogočajo visoke donose, ampak niso zastonj.


Kot smo omenili, vzajemni skladi so stroškovno zelo učinkovita pot do profesionalnega upravljanja vloženih sredstev. Ampak to ne pomeni, da so zastonj. Vsak vlagatelj se mora zavedati, da nakup enot premoženja v vzajemnem skladu prinaša nekaj stroškov.

Skladi so sicer zelo transparenten finančni instrument z vidika stroškov. Navadno ob vplačilu v sklad plačate vstopne stroške, nekatere družbe za upravljanje pa ob izplačilu obračunajo tudi izstopne stroške. To sta edini direktni kategoriji stroškov, ki jih plača varčevalec.

Stroški krijejo profesionalno upravljanje sklada, in sicer kupovanje in prodajo enot premoženja sklada na podlagi obsežnih raziskav in poznavanja dinamike trga. Tako si zagotovite strokovno in odgovorno upravljanje z vašim premoženjem z mnogo nižjimi stroški, kot če bi se odločili za nakup posameznih delnic in plačevali stroške borznih posrednikov.

Vsak sklad ima drugačno stroškovno politiko, zato se pred prvo naložbo pozanimajte o vseh stroških. Občasno skladi nudijo tudi posebne ugodnosti, zato se vam splača spremljati ponudbo izbranih skladov, preden sprejmete končno odločitev.

#5 Kadar koli lahko izstopite iz sklada, a ni vsak trenutek idealen za to.


O vzajemnih skladih krožijo številni miti, med katerimi izstopa ta, da po vplačilu sredstev v sklad ni mogoče do njih več enostavno dostopati. Vendar to ne drži. Vsak vlagatelj se lahko kadar koli odloči za izplačilo sredstev. To je posebej dobrodošlo v trenutkih finančne nuje, ko v kratkem času potrebujete vsa razpoložljiva sredstva.

Vendar dejstvo, da se lahko kadar koli odločite za izplačilo, predstavlja tudi posebno tveganje. Tveganje, ki ga v naložbe prinašate sami. Če vrednost vašega portfelja zelo pade, boste občutili skušnjavo, da svoje enote premoženja v skladu nemudoma izplačate. Tako se boste želeli obvarovati pred dodatno izgubo, ampak pri tem nikar ne pozabite, da so nihanja vrednosti v skladih povsem običajna.

Če ste se odločili za razpršeno naložbeno kombinacijo in dolgoročno varčevanje, ste lahko prepričani, da bo vrednost vašega portfelja čez čas ponovno narasla. Nihanja navzdol so prav nasprotno odlična priložnost, da nizke vrednosti izkoristite za dodatna vplačila in s tem naredite še več za boljši povprečen donos vašega portfelja.

Še vedno niste prepričani, ali so skladi za vas?

Stopite v stik z nami in nam zaupajte svoje dileme. Naši svetovalci pa se bodo potrudili in vam odgovorili na vprašanja. Za vsa vprašanja smo dosegljivi na info@triglavskladi.si ali telefonski številki 080 10 19.