Ali je zlato res edina varna investicija v krizi?

ezgif.com gif maker

Razmišljate o svoji prvi naložbi? Preverite, ali je zlato res prava izbira, katere prednosti prinaša in o katerih tveganjih morate razmisliti pred začetkom vlaganja v zlato.

Naložbeno zlato je vedno veljalo za eno izmed najbolj varnih naložb. Že vrsto let in celo generacij ohranja svojo vrednost. Zato je med vlagatelji zlato pridobilo status stabilne in zanesljive naložbe.

Posledično je izjemno privlačno tudi za nove vlagatelje, ki iščejo možnosti za dodatno rast in plemenitenje svojega premoženja.

Prednosti vlaganja v zlato

Preverite nekaj osnovnih prednosti, ki so prepričale številne vlagatelje, da naložbam v delnice in vzajemne sklade dodajo tudi naložbe v zlato.

1. Zlato ohranja vrednost

Najpogostejša prednost, ki vlagatelje prepriča v vlaganje v zlato, je občutek varnosti pred izgubo vrednosti premoženja. Zlato zadnjih 20 let ohranja svojo realno vrednost, saj imajo inflacija in gospodarske krize nanj manjši vpliv.

2. Enostaven nakup in prodaja

Nakup naložbenega zlata ni zapleten ali zahteven. Preprosto se lahko oglasite pri trgovcu (kot so npr. banka ali specializirani trgovci) in sklenete pogodbo o nakupu. Več preglavic kot sam nakup vam lahko prinese premiselk, kje boste hranili kupljeno zlato.

3. Ohranjanje ravnovesja z delnicami

Za nekatere vlagatelje je zlato najboljši odraz njihovega blagostanja, medtem ko drugi v zlatu prepoznajo predvsem dobro protiutež drugim naložbam, ki so neposredno povezane z dogajanjem na delniških trgih. Tako poskrbijo za uravnotežen in razpršen naložbeni portfelj.

Tveganja, ki jih prinašajo naložbe v zlato

Zlato kljub svoji stabilnosti prinaša nekaj tveganj, na katera morajo biti pozorni zlasti vlagatelji, ki šele začenjajo z investicijami.

1. Možnosti kraje ali izgube

Gre za najbolj očitno tveganje z zlatom. Če kupujete naložbeno zlato, dobro premislite, kje ga boste hranili. Ne glede na to, kako dobro ga skrijete v stanovanju ali hiši, ni varno pred morebitno krajo, izgubo ali posledicami nesreč. Zato je nujno, da se pred nakupom zlata pripravite na dodatne stroške z nakupom ali najemom sefa.

2. Pri odločitvah ste prepuščeni sami sebi

Zlato lahko kupite kjer koli in od kogar koli, prav tako ga lahko prodajate kjer koli in komur koli. To pomeni, da ste v celoti sami odgovorni za upravljanje s svojim premoženjem. To je lahko velika prednost za izkušene vlagatelje, medtem ko novi vlagatelji niso vedno pripravljeni samostojno sprejemati odločitev, ki vplivajo na finančno varnost v prihodnosti. V tem primeru so ustreznejše druge vrste naložb, kjer za vaše premoženje skrbijo usposobljeni strokovnjaki. Najbolj razširjena oblika tovrstnih naložb so vzajemni skladi. Pri skladih upravljanje z naložbami in zahtevne odločitve prevzamejo finančni strokovnjaki, ki se odločajo namesto vas, ampak skladno z vašimi naložbenimi preferencami.

3. Drag začetek vlaganja v zlato

Največje tveganje za nove vlagatelje v tem trenutku prinašajo visoke cene za vstop na trg. Nakupne cene zlata so že nekaj let izjemno visoke. To pomeni, da je vlaganje v zlato namenjeno vlagateljem z več razpoložljivega denarja za enkratno investicijo oziroma so vlagatelji, ki želijo varčevati z nižjimi mesečnimi zneski, primorani kupovati manjše količine zlata, ki imajo seveda višjo ceno na gram te plemenite kovine.

Hkrati zaradi že tako visokih cen zlata vlagatelji ne morejo pričakovati izjemne donosnosti, lahko pa svojemu premoženju zagotovijo manjši vpliv inflacije.

Ali je zlato dobra investicija v času krize?

Zlato ima nedvomno svojo vlogo v vsakem dobro razpršenem portfelju, vendar nikakor ni nujno, če šele začenjate z vlaganjem. Še posebej če iščete način, kako lahko v času krize in nizkih vrednosti na trgih poskrbite za dodatno rast vašega premoženja.

V situaciji, ko so vrednosti na trgu nizke, lahko pričakujete večjo rast svojega premoženja, če se odločite za naložbe, ki omogočajo enostavnejši in ugodnejši vstop na trg.

Ena izmed možnosti so vzajemni skladi. V primerjavi z zlatom in njegovo visoko ceno je zdaj idealen čas za naložbe v sklade. Z nizkimi cenami in pričakovano rastjo v naslednjih letih lahko pričakujete višjo donosnost svoje naložbe. Pri tem je pomembno zgolj, da izberete ustrezno naložbeno kombinacijo, ki ustreza vašim naložbenim pričakovanjem in ki po spremenjenih gospodarskih razmerah predstavlja največji potencial za rast. 

To pomeni, da je lahko tudi vlaganje v vzajemne sklade varno, če se ga lotite preudarno in po posvetu s finančnimi strokovnjaki, ki budno spremljajo dogajanje v svetu financ.

Kdaj začeti vlagati?

Dolgoročne oblike vlaganja, kamor sodijo tako zlato kot vzajemni skladi, potrebujejo čas, da vaše premoženje zraste. Zato je idealen trenutek za naložbo, takoj ko imate razpoložljiv delež premoženja, ki ga lahko vložite. 

Če že dlje časa razmišljate o začetku vlaganja ali želite dopolniti svoje obstoječe naložbe, je sedaj pravi trenutek za ta korak. Preverite štiri nove naložbene sklade, ustvarjene za potrebe novih časov in ljudi. 

V nove sklade Triglav Preudarni, Triglav Okoljska perspektiva, Triglav Aktivni in Triglav Tehnologije prihodnosti smo vključili želje in potrebe sodobnih vlagateljev, ki želite v svoje naložbe vnesti preudarno ravnovesje priložnosti in tveganj, aktivno dinamiko in stabilnost naložb. Z novimi skladi lahko investirate v priznana družbeno odgovorna in inovativna tehnološka podjetja, ki ustvarjajo prihodnost, v kakršno verjamete vi.

Preverite, kateri novi sklad je pravi za vas, in investirajte, v kar verjamete.