Ali lahko ukrotimo nakupovalno mrzlico?

ezgif.com gif maker 1

Novembra se jesen že poslavlja in počasi že diši po prihajajočih praznikih. Je mesec boja proti raku prostate, mesec spomina na mrtve in introspekcije in v zadnjih letih tudi mesec norih predprazničnih nakupov – velikih razprodaj v okviru črnega petka (Black Friday) in spletnega ponedeljka (Cyber Monday), ki k nam uspešno prihajata z druge celine in zaradi drugih običajev.

V 80. letih prejšnjega stoletja je v ZDA nakupovanje pomenilo iskanje razvedrila in temelj potrošniške kulture. Zapravljanje denarja brez pravega cilja je bilo posledica potrebe po takojšnji zadovoljitvi želja in sezonske razprodaje so bile idealen prostor, kjer so porabniku lahko popustile vse zavore. Kot marsikatero ameriško navado smo v Sloveniji prevzeli tudi to.

IZKORISTIMO NAKUPOVALNO MRZLICO

Črni petek sledi zahvalnemu dnevu in čez lužo predstavlja začetek božične nakupovalne sezone, temu pa vedno bolj sledi tudi Evropa in s tem Slovenija. Kako se pripraviti na nakupovalno mrzlico, ki nas bo ob vseh oglasih in nagovorih nedvomno prežela in kako jo pravilno izkoristiti?

Namigi:

  • cene spremljajte že mesece pred razprodajami,
  • isti artikel si oglejte pri različnih trgovcih,
  • bodite pozorni na dodatne ugodnosti (dostava, montaža, odvoz, dodatki za obročno odplačevanje, enačenje nižje cene pri drugem ponudniku), ki lahko vplivajo na višino končnega zneska nakupa,
  • razprodaje izkoristite za nakupe daril: priložnostnih, rojstnodnevnih in prazničnih.

Bodite pozorni:

  • ne kupujte, česar ne potrebujete,
  • ne kupujte, kar je popularno in neuporabno,
  • ne presezite privarčevanega zneska za razprodaje in
  • izognite se trenutnim vzgibom ter si dovolite ponovni premislek.

Vam razprodaje resnično veliko pomenijo in vsako leto čakate nanje, da bi si kupili, kar potrebujete za dom, delo in prosti čas? Potem se nanje pripravite! Prednost nedvomno predstavljajo popusti, ki so enostavno dosegljivi, brez obveznosti do določenega proizvajalca ali trgovine. Vendar za razprodaje začnite varčevati vsaj pol leta prej in si tako omogočite, da bo znesek, ki ga boste lahko porabili, večji, obenem pa ne bo vplival na osnovno porabo tega meseca.

V katere trgovine se odpravimo decembra?

Po podatkih Statističnega urada RS se obdobje praznovanja kaže tudi v naših nakupih. »Zaradi nakupov daril so se v decembru 2019 v primerjavi s preostalimi meseci leta znatno zvišali prihodki v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami (za 36,2 %), zaradi praznovanj pa v trgovinah z živili (17,9 %). Znatno se je povečala tudi prodaja v trgovinah s kozmetiko (za 15,4 %) ter prodaja v trgovinah s tekstilom in obutvijo (za 13,3 %).«

Bi lahko nakupe v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami ugodneje opravili med črnim petkom in spletnim ponedeljkom?

ZAČETEK PRAZNIČNE NAKUPOVALNE SEZONE

Če pa ničesar res nujno ne potrebujete, potem novembrske razprodaje izkoristite za  nakupe prazničnih daril za konec leta. To vam bo omogočilo, da boste pri nakupih privarčevali, nakupe opravili pravočasno in kupili, kar resnično želite podariti, obenem pa preprečili živčnost nakupovanja v zadnjih dneh pred prazniki, ko so trgovine tako in tako že izropane.

Ameriški NRF (National Retail Federation) je ocenil, da je lani nakupe med črnim petkom (in soboto) ter spletnim ponedeljkom opravilo kar 186,4 milijona potrošnikov. Od tega jih je kar 52 % novembrske popuste izkoristilo za nakupe prazničnih daril.

PRAZNIČNA DARILA POD KONTROLO

Vam obdarovanje bližnjih in nakupovanje daril predstavljata velik izziv? Vedno porabite (pre)več od določenega maksimalnega zneska?
Potem pustite, da vam priskočimo na pomoč. Za vas smo pripravili preprost in zabaven obrazec, ki vam omogoča, da imate praznična darila pod kontrolo! Točno boste vedeli, komu in kaj boste kupili, koliko lahko porabite in kakšna bi bila alternativa, če boste prekoračili zastavljeni budžet. In na koncu jamčimo, da boste dosegli najboljši rezultat– sproščene praznike in zadovoljstvo vseh prijateljev, sodelavcev in ljubljenih v vašem krogu obdarovanja. Ne, nikakor ne smete pozabiti niti na hišne ljubljenčke, ki vas s svojimi nagajivostmi, dobro voljo in ljubeznijo obdarujejo prav vsak dan v letu.

Prenesite obrazec, pripravite načrt za nakupovanje in se pogumno odpravite na vikend norih razprodaj, saj imate zdaj jasno nalogo v mislih. Naj vam trgovci naklonijo visoke popuste in dobro izbiro.

PRENESI OPTIMALNI NAČRT ZA RAZPRODAJNE NAKUPE

Nasvet upravljavca

Ko so želje prevelike in tudi popusti na razprodajah ne pridejo v poštev, je treba imeti resnično dober načrt, kako bomo privarčevali potrebno vsoto. Poleg depozitov in varčevanja bodo vašemu varčevalnemu načrtu dodali piko na i prav vzajemni skladi. Tu so lahko donosi večji, naložena sredstva vedno na voljo, če jih nujno potrebujete, vložite pa lahko v podjetja ali panoge, ki ustrezajo vašim vrednotam v življenju. Na koncu vlaganja boste veliko bližje uresničitvi zadanega cilja.

S klikom enostavno zahtevajte brezplačen in le vam namenjen varčevalni načrt.