Brez odrekanja do boljšega finančnega stanja

clanek y3 julij slika1

Odlašate z izboljšanjem svojega finančnega stanja, ker vas je strah, da boste morali opustiti vse navade, ki jih imate radi, in popolnoma spremeniti način življenja? Mislite, da se morate spremeniti, če želite izboljšati svoje finance? Ste prepričani, da ne bo šlo brez velikega odrekanja in posledično tudi brez velikih sprememb v življenju?

Ta strah je popolnoma odveč, saj lahko že z majhnimi koraki dosežete velike spremembe. Vse, kar morate storiti, je, da prilagodite kakšno od svojih navad, uvedete novo, morda eno ali dve opustite in vaš bančni račun bo hitro izgledal veliko bolje.

Privarčujte brez odrekanja

Zbrali smo 10 korakov, ki jih lahko storite za izboljšanje svojega finančnega stanja, ne da bi spremenili sebe in način življenja, ki ga imate radi.

1. Preberite knjigo o osebnih financah

Izkoristite poletni čas in na plažo poleg kriminalke ali romance vzemite tudi kakšno knjigo o financah. Na trgu je ogromno literature, ki so jo o vodenju osebnih financ napisali strokovnjaki. Izberite takšno, ki vas bo hkrati tudi zabavala in ki ni pretežka. A počakajte, ne tecite takoj v knjigarno, ampak raje zavijte v knjižnico. Knjigo si sposodite, namesto da bi jo kupili. Tako boste tudi naredili že prvi korak k varčevanju.

2. Načrtujte mesečne izdatke in jih uskladite s prihodki

V finančnem žargonu bi temu rekli, da začnite budžetirati. S postavljanjem mesečnih limitov porabe in razporejanjem denarja boste najlažje prevzeli nadzor nad svojimi financami. Za začetek zapišite svoje prihodke in vse svoje izdatke, nato pa od prihodkov odštejte izdatke in določite svojo povprečno porabo. Na začetku vsakega meseca določite proračun, v katerem razporedite, kako se porabijo določena sredstva. Tekom meseca spremljajte porabo in ob koncu meseca ugotovite, ali ste se držali proračuna.

Če ste porabili več, kot ste zaslužili, lahko proračun popravite tako, da zmanjšate nepotrebne izdatke. Na ta način se boste naučili živeti v okviru svojih zmožnosti.

3. Privarčujte pri naročninah na storitve

Prepričani smo, da imate vsaj eno naročnino na storitev, ki je ne uporabljate več. Preverite aplikacije na svojem pametnem telefonu, preverite razna članstva in prekličite vse, česar ne uporabljate več. Na ta način boste prihranili kar nekaj evrov, morda celo do 50 in več evrov na mesec, hkrati pa ne boste prekinili nobene svoje navade, saj ste te opustili že pred časom.

Preglejte tudi različne naročnine na storitve, ki jih redno uporabljate, in ugotovite, ali bi lahko tudi tu kaj privarčevali. Morda ne potrebujete več tako obsežnega paketa za storitve pametne telefonije ali pa lahko privarčujete z menjavo operaterja. Enako je pri naročninah na televizijske programe. Razmislite, ali potrebujete obsežni paket TV-programov, ko pa v resnici gledate le priljubljene serije s platforme, ki jo prav tako plačujete.

4. Privarčujte pri položnicah

Poleg zgoraj omenjenih korakov lahko naredite še kakšnega, ki bo močno vplival na vašo mesečno porabo. Nekaterih rednih stroškov, kot sta najemnina ali odplačilo kredita, ne boste mogli zmanjšati, ne da bi drastično spremenili svoj življenjski slog. Z nekaj prilagoditvami in varčnim razmišljanjem pa lahko zmanjšate porabo električne energije, znižate stroške za komunalne storitve in še kaj.

Poleti za eno stopinjo dvignite temperaturo na vaši klimatski napravi, perilo perite in sušite malce bolj kampanjsko in premišljeno, smeti zberite in jih odnesite več naenkrat, da ne boste plačevali za dodatna odpiranja potopnih zabojnikov. Hitro boste opazili, da so se položnice za nekaj evrov znižale. Saj veste, zrno na zrno pogača in kamen na kamen palača.

5. Ne opustite obiskovanja restavracij, le malo poglejte, kaj in koliko naročite

Pogosto jeste zunaj? Si morda večkrat privoščite obrok tudi zato, ker se vam doma ne ljubi pripraviti sendviča ali solate za v službo? Takšne majhne obroke v restavracijah le opustite, ni pa treba, da bi se povsem odpovedali razvajanju ob dobri hrani.

Priporočamo le, da preverite cene jedi in morda ne naročite ravno najdražje ali pa si delite jedi s prijatelji in družino. Običajno v restavracijah zavržejo veliko hrane, ker imamo gostje ob naročilu »prevelike« oči.

6. Nakupe hrane in domače obroke načrtujte vnaprej

Če obroke načrtujte vnaprej, boste lahko nakupili živila in jih nato tudi porabili, dokler so še sveža. Na ta način ne boste kupili preveč hrane, ki bi jo morali potem zavreči. Če boste stroške tudi zapisovali, boste hitro opazili, da z načrtovanjem obrokov lahko dosti prihranite pa tudi kuhanje je veliko bolj preprosto.

7. Vsak teden dajte nekaj malega na stran

Iz malega raste veliko. Vsak teden dajte v kozarec nekaj kovancev, na koncu meseca jih dajte na kup in položite na varčevalni račun. Če imate otroka, so to lahko njegovi prvi prihranki, hkrati pa ga boste ob tem učili tudi vestnega ravnanja z denarjem.

8. Postavljajte si realistične cilje

Če si boste postavljali cilje, ki jih zlahka dosežete, bo motivacija zgolj rasla. Vzemite si čas, saj je sprememba finančnega stanja tek na dolge proge.

Če boste spremembe uvedli prehitro in bodo prevelike, se jih ne boste držali. Z majhnimi koraki pa boste lahko prišli daleč. Ne postavljajte si na primer cilja, da boste v enem letu odplačali 30.000 evrov dolga. Nerealni cilji, ki so vnaprej obsojeni na neuspeh, vas lahko odvrnejo od pravilnih finančnih potez tudi v prihodnosti.

9. Poiščite dodaten vir prihodka

Prejšnji mesec smo pisali o tem, kako lahko svoj hobi spremenite v vir zaslužka ali celo posel. Zakaj ne bi poskusili in vnovčili svoje strasti? Ni treba veliko, da zaslužite par 100 evrov na mesec. Še več nasvetov o tem, kako hobi spremeniti v donosen posel, pa najdete tukaj.

10. Postanite vlagatelj

To je morda največja sprememba, ki jo boste naredili na poti do boljšega finančnega stanja. Da zaslužite, morate delati. Ko pa denar investirate, ta dela za vas. Seveda ne predlagamo, da pustite svojo zaposlitev in postanete borzni špekulant, predlagamo pa, da vsaj delček svojih prihrankov investirate.

Če vas misel na vlaganje straši, so tu naši finančni strokovnjaki, ki se bodo z vami pogovorili o vseh vaših dvomih glede vlaganja. In čeprav je res, da je vlaganje povezano z določeno mero tveganja, lahko z doslednim vlaganjem in pravilno porazdelitvijo premoženja omejite možnost izgube in znatno povečate svoj dobiček.

Tu smo zato, da vam pomagamo stopiti na pot k večji finančni varnosti in uresničitvi dolgoletnih želja. Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem se bomo pogovorili z vami.

OBIŠČITE NAS >