Kako lahko hobi spremenite v vir zaslužka in delate tisto, kar vas resnično veseli

vstopna hobi 1

Zamislite si scenarij. Vsako jutro se zbudite z navdušenjem, da lahko spet začnete nov delovni dan. Preveva vas prijetno vznemirjenje, kaj bo prinesel današnji dan in kaj vse boste ustvarili. Ko pride čas, da z delom zaključite, se kar težko odpravite domov ali po drugih dnevnih opravilih in komaj že čakate, da se spet vrnete in nadaljujete, kjer ste danes zaključili. Tako nekako si predstavljamo delo, če bi to postal naš hobi. Pa je res tako? In predvsem, ali je vaš hobi primeren, da iz njega ustvarite posel, svoje delovno mesto in morda zgradite podjetje? Če razmišljate o tem, da bi svoj popoldanski hobi spremenili v posel, smo za vas v nadaljevanju zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Kako vedeti, ali je prišel čas, da vaš hobi postane nekaj več?

Obstaja jasna razlika med hobijem, ki vam prinaša prihodek, in hobijem, ki je postal podjetje in tako tudi osnovni, verjetno edini vir vašega prihodka.

Največja skrb, ki običajno zaposluje možgane tistih, ki razmišljajo o tem, da bi svoj hobi prelevili v kaj več, je, ali bo potem hobi še ostal enako zabaven, ali bodo do njega ohranili enako ljubezen in strast, ko bo s seboj prinesel vse skrbi in izzive vodenja podjetja. Bodo lahko ohranili enako mero poguma, ustvarjalnosti in navdiha, če bo treba skrbeti še za vodenje podjetja, redno oddajo davčne napovedi, izplačilo plač in poznati zakonodajo s področja, na katerem poslujejo?

A delati tisto, kar imamo radi, so sanje vsakega posameznika. Če tega ne najdemo po klasični poti, je morda res najbolje, da si delovno mesto ustvarimo kar sami.

A kako vemo, če smo res na poti v podjetništvo, ali je naš hobi dovolj donosen in zanimiv za širši krog ljudi, da ga lahko spremenimo v posel?

Po mnenju številnih podjetnikov so to osnovni štirje znaki:

V svoj hobi pogosto in veliko vlagate

Vlagate v svoje znanje, da ste v svojem hobiju boljši, vlagate v opremo in v marketing ter oglaševanje? Potem je to že prvi znak, da vaš hobi ni več le hobi, pač pa postaja nekaj več.

Zastavljene imate cilje in trdno cenovno politiko

Ko prenehate s kompromisi pri prodaji storitev ali produktov, ko opazite, da si na mesečni, četrtletni ali letni ravni zastavljate določene cilje rasti in jih tudi osvajate, si lahko zaupate, da vam gre dobro. Da ste na pravi poti, da postanete podjetnik.

Prihodki, ki jih vaš hobi prinaša, so stabilni in predstavljajo pomemben del vaših prihodkov

Mnogi ugotavljajo, da je čas za prehod s hobija na posel, ko se dohodek iz hobija lahko primerja s tistim iz zaposlitve. Zato številni podjetniki vzporedno hodijo v službo in vodijo lastno podjetje, vsaj dokler si ne zagotovijo toliko rednega prihodka, da lahko (pre)živijo.

Voditi podjetje, imeti službo in še družino je lahko prenaporno ali pa preprosto nemogoče. Pustiti redno zaposlitev je odgovorna in včasih strašljiva odločitev, ki jo lažje sprejmemo, če imamo finančno rezervo. Ta nam bo v pomoč, da se bomo lahko 100-odstotno posvetili lastnemu podjetju in ga postavili na noge hitreje, kot bi to lahko storili ob redni zaposlitvi.

Do finančne rezerve z našim Varčevalnim načrtom

Ves svoj čas želite posvetiti hobiju

Pomembno je poslušati svoje srce. Strast in zagnanost vam bosta pomagali, da boste svoje cilje lažje dosegli. Če opažate, da vam je pri delu težko, da vsak dan težje odidete v službo in komaj čakate, da se spet posvetite svojemu hobiju, potem je najbrž čas, da naredite pogumni korak naprej.

Če ste se našli v večini zgornjih znakov, ste najbrž na poti, da postanete podjetnik in da hobi postane posel. A ne oddajte odpovedi, če še niste prepričani. Podjetje lahko za začetek ostane majhno. Lahko ga vodite ob delu, medtem ko ste še vedno zaposleni. Razmislite, ali je to dovolj ali pa nameravate svoj hobi razširiti v podjetje s polnim delovnim časom. Lahko postane tudi vaš načrt za predčasno upokojitev, ko preidete na vir dohodka, ki je bolj prilagodljiv z manjšim številom ur.

8 korakov od hobija do podjetja

Zbrali smo nekaj osnovnih korakov, ki jih je treba prehoditi, da lahko res začnete uspešno pot podjetnika in svoj hobi pretvorite v osnovni vir prihodkov.

 1. Vprašajte se, ali ste res pripravljeni
  Vodenje posla pomeni 100-odstotno predanost, ki pa jo lahko dosežemo le z resnično strastjo in ljubeznijo do tega, kar počnemo. Vprašajte se, ali je vaš hobi res tisto, kar si želite početi do upokojitve in še dlje.
 2. Preverite koncept in naredite osnovno raziskavo trga
  Preglejte konkurenco, ki jo imate, poglejte, kako ji gre, in ocenite, ali je prostor za še eno takšno podjetje. Če konkurence ni, naj vas to ne zavede. To morda ni dober znak. Premislite, ali ima vaš hobi res potencial, da postane posel.
 3. Pripravite poslovni načrt
  Brez poslovnega načrta se nikakor ne podajte na pot podjetništva. Na spletu najdete veliko primerov dobrih poslovnih načrtov, ki vam bodo v resnično pomoč pri snovanju vašega novega podjetja. Če je le možno, naj vaš poslovni načrt pregleda nekdo, ki je povsem nepristranski in ima izkušnje iz podjetništva. Poslušajte nasvete in predloge.
 4. Poiščite si mentorja
  Mentor naj bo nekdo, ki je že bil v vaši koži in ve, kakšne pasti vas čakajo. Sodelovanje z mentorjem skrajša krivuljo učenja, saj se lahko učite iz njegovih napak. Mentor prepozna pasti, v katerih se vaš novi posel lahko znajde, in vam pomaga, da se jim izognete. Mentorja lahko spoznate na poslovnih srečanjih, družabnih ali poslovnih dogodkih ali na spletu. Nekateri ponujajo plačljive programe mentorstva, drugi bodo želeli delež v bodočem podjetju in podobno. Vzemite si čas in poiščite mentorja, ki vam ustreza.
 5. Ustvarite spletno stran
  Danes se vse dogaja na spletu. Tudi če ponujate storitve ali izdelke, ki ne temeljijo na spletu, vas bodo ljudje tam iskali in tudi našli. Na začetku je res lahko že dovolj, da ste prisotni na Facebooku ali Instagramu, kasneje pa boste zagotovo potrebovali tudi celovito spletno stran. 
 6. Oblikujte marketinško strategijo
  Še tako odlična storitev ali izdelek ne pomenita čisto nič, če ljudje zanju ne vedo. Razmislite, kje so vaše stranke, kako jih boste dosegli, s čim jih boste nagovorili. In tudi pri marketingu velja, da vam ni treba vsega storiti sami. Poiščite pomoč strokovnjakov, saj vam bodo na dolgi rok prihranili veliko denarja in živcev.
 7. Imejte pregled nad financami in najemite računovodjo
  Vsega ne morete znati sami in pri financah gotovo ne želite delati napak. Dobro upravljanje z denarjem je ključ do uspešnega podjetništva. Vedeti morate, od kod je vsak evro, ki pride v podjetje, in kam gre vsak, ki zapusti vaš bančni račun. Svetujemo vam, da si poiščete dobrega računovodjo, vi pa se raje posvetite tistemu, kar vas je pripeljalo do tu.
 8. Ne predajte se
  Zagotovo pridejo težki trenutki, ko vas bo prijelo, da vse skupaj pustite, ko boste prepričani, da ne zmorete več. Vsak podjetnik se kdaj znajde v takšnih trenutkih in tudi pri tem vam je lahko v pomoč vaš mentor. Predvsem pa se spomnite strasti in ljubezni, ki vam jo prinaša hobi, ki ste se ga odločili spremeniti v posel. Globoko zadihajte in pogumno naprej. Postavljajte si majhne cilje in jih osvajajte. Sčasoma boste, kar ste si zastavili, tudi dosegli in začeli ustvarjati dobiček. Takrat pa se le potrepljajte po hrbtu - uspelo vam je!

 

Bi radi za nov posel v prihodnosti prihranili začetna sredstva že sedaj?

Za konkreten izračun lahko uporabite vlagateljski kalkulator in z izbrano višino zneskov ugotovite, kakšen donos lahko pričakujete.