Če boste vedeli več, boste imeli več

ce boste vedeli vec

“Imejte nadzor nad financami” je nekaj, kar čivkajo že vrabčki na veji. A kaj to dejansko pomeni in kako to dosežemo? In zakaj je tako zelo pomembno? Odgovore ponujamo v nadaljevanju, skupaj z načrtom, kako do bolj zdravih financ.

Več vemo, bolje se odločamo

V življenju je tako, da če vemo več, se odločamo lažje in bolj preudarno. Če vemo, kakšno bo vreme, vemo, kako se obleči, vemo, ali potrebujemo dežnik ali sončna očala. Če vemo, da nas čaka nekaj napornih dni v službi, se nanje lahko pripravimo z nekaj več predhodnega počitka. Študentje se na obdobje izpitov pripravijo z dobro zalogo kave in literaturo, ki jo morajo predelati. Nič drugače ni pri financah. Če vemo, da nas čakajo večji izdatki, se nanje lahko učinkovito pripravimo.

Kako prevzeti nadzor nad svojimi financami?

Na večje izdatke v življenju smo lahko dobro pripravljeni ali pa nas presenetijo. Če nas presenetijo, moramo običajno poseči po posojilih, ki stanejo veliko, zato na koncu zapravimo veliko več, kot če bi vsaj nekaj sredstev privarčevali vnaprej. A varčevanje in pametno upravljanje premoženja je treba načrtovati.

Ali opažate, da vam denar kar nekako odteka, da vam iz meseca v mesec nekaj malega zmanjka za tisto popravilo ali nakup in ju znova prestavite na naslednji mesec? To pomeni, da nimate nadzora nad svojimi financami. A kako ga prevzeti?

Ključ je v rednem spremljanju

Ali veste, koliko na mesec zapravite za hrano? Koliko za stroške prevoza? Koliko za zabavo in koliko za redne mesečne stroške bivanja? To je prvi korak dobrega načrtovanja osebnih financ. Treba je vzpostaviti nadzor nad odhodki in prihodki. Da lahko to storimo, pa je nujno, da vsaj nekaj mesecev, idealno pa celo leto, skrbno beležite vse, kar zapravite, in vse, kar zaslužite. Na ta način boste pridobili celostno sliko osebnih financ.

Zakaj pravimo, da je dobro, da prihodke in izdatke beležimo celo leto? Ker obstajajo določeni redni stroški, ki se zgodijo le enkrat letno (različna zavarovanja, registracija avtomobila in podobno), hkrati pa bomo v takšne zapise ujeli tudi kar nekaj nepredvidenih stroškov, ki nato lahko postanejo bolj predvidljivi (na primer popravilo bojlerja ali pralnega stroja, nakup novih pnevmatik in podobne stvari, ki nas lahko presenetijo).

 

Da bi vam pomagali beležiti stroške, smo oblikovali dokument, ki si ga lahko prenesete in začnete beležiti prihodke in izdatke.
 
Ob rednem beleženju prihodkov in odhodkov boste lahko natančno izračunali, ali zaslužite dovolj za vse svoje izdatke. Če boste ugotovili, da zaslužite komaj dovolj ali pa svojih izdatkov s prihodki ne pokrijete, je čas, da spremenite svoje finančne navade.

Ločite med resničnimi potrebami in željami

Najpomembnejši korak je narejen. Vse podatke, ki jih potrebujete za boljše osebno finančno stanje, imate sedaj na dlani. A to ni dovolj. Da bi podatke pretvorili v koristne informacije, jih je treba analizirati.

Preglejte svoje odhodke in jih razdelite v različne kategorije. Lahko jih delite po nujnosti, neodložljivosti in na drugi strani med željami, razvajanjem in nepotrebnimi stroški. Bodite povsem iskreni, le tako boste lahko naredili prerez vsega, kar zapravite.

Povsem jasno je, da so mesečni stroški, kot so plačilo kredita ali najemnine za stanovanje, ogrevanje in elektrika, neodložljivi stroški, ki jih je treba plačati vsak mesec. Potem so tu različni stroški, ki so tudi nujni, redni mesečni, a nanje vseeno lahko vplivamo. To so na primer stroški za prevoz na delo, pa stroški za hrano in oblačila. Na te stroške lahko z nekaj načrtovanja in prilagajanja močno vplivamo in jih po potrebi zmanjšamo. Na delo se lahko v toplih mesecih in suhih dneh odpravimo s kolesom. Oblačila lahko kupujemo na razprodaji, obroke načrtujemo in kuhamo sezonsko, ko so določena živila cenejša. Kot zadnji pa so stroški za razvajanje, kot jim radi rečemo. To pa so vse kavice, ki si jih privoščimo, pa kosila in večerje zunaj, počitnice in vse ostalo, kar imamo radi, in ni nujno za osnovno preživetje. Pomembno pa je za naše dobro počutje. Zato nikakor ne priporočamo, da se naštetemu odrečete, le omejite se in nekoliko bolj načrtujte.

 

Ključ je v pametnem načrtovanju

Zdaj, ko natanko poznate svoje osebne finance, se lahko lotite njihovega načrtovanja. Tako kot podjetja in države pripravljajo svoje letne finančne načrte, si ga pripravite tudi vi. Pri tem vam lahko pomagajo številne aplikacije za načrtovanje osebnih financ, ki so na voljo. Dovolj pa sta tudi samo svinčnik in papir.

Pomembno je, da v tem načrtu predvidite prihodke, ki jih razdelite v različne kategorije za porabo. Najprej boste odrezali tisto, kar je neodložljivo in boste morali plačati, nato pa določili zneske, ki jih lahko namenite za različne kategorije odhodkov (prehrana, oblačila, počitnice, dnevno in mesečno razvajanje) in podobno. Če se boste teh mesečnih budžetov držali, boste presenečeni, kako enostavno je. Občutek nadzora nad osebnimi financami pa vas bo na pozitiven način zasvojil in počutili se boste veliko bolje.

Ne pozabite na varčevanje

Za vse, kar nas v življenju preseneti, je treba imeti tudi finančno rezervo. Tudi pri varčevanju imamo nekaj kategorij. Poznamo na primer dolgoročno varčevanje za dosego določenih finančnih ciljev, plemenitenje premoženja in varčevanje za sprotne nujne stroške, ki nas presenetijo. Ker je to seveda povsem svoje poglavje, o katerem smo že večkrat pisali, vam svetujemo, da pobrskate po naših preteklih zapisih in gotovo boste našli še veliko zanimivih vsebin, ki vam bodo pomagale pri načrtovanju varčevanja. Vse zapise najdete v zavihku Članki.

Ko svoje finance utirite v skladu s svojim načrtom za prihodnost, pa se lahko obrnete na naše strokovne finančne svetovalce, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč in skupaj z vami pripravili varčevalni načrt po vaši meri, s katerim bo varčevanje in plemenitenje denarja še lažje.